Ζητείται αντίβαρο στην αύξηση των εισφορών μη μισθωτών

0

Σχέδιο για «κούρεμα» της επιβάρυνσης που προκύπτει σε δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους, λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2023 στα επίπεδα του πληθωρισμού, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

του Βασίλη Αγγελόπουλου

Έχει υπάρξει η πρόταση για κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι και η οποία ανέρχεται στο ποσό των 10 ευρώ ανά μήνα. Όμως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκύψει δυσανάλογη επιβάρυνση στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), που αξιοποιεί το συγκεκριμένο κονδύλι σε ετήσια βάση.



Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αντίδραση των δικηγόρων στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προβεί σε αύξηση 9,9% των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ετοιμάζονται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.

Ειδικότερα, η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας, εάν τελικά επιλεχθεί ως αντίβαρο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα περιορίσει την επιβάρυνση των μη μισθωτών ασφαλισμένων σε ένα βαθμό. Με δεδομένο ότι σχεδόν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιλέγουν κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (220 ευρώ φέτος, 240 ευρώ το 2023), εάν γλιτώσουν τα 10 ευρώ της εισφοράς της ανεργίας, τότε η όποια αύξηση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ. Όμως και πάλι θα είναι υπαρκτή και σε μια τέτοια περίοδο αυξημένων λειτουργικών δαπανών δημιουργείται πρόβλημα σε αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες.




Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δικηγόρων, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας αντιδρώντας στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας προσανατολίζονται να ζητήσουν με εισαγγελική παραγγελία να ενημερωθούν για τα ακριβή ποσά που έχουν συγκεντρωθεί στη ΔΥΠΑ, από την έναρξη καταβολής της συγκεκριμένης εισφοράς (10 ευρώ τον μήνα ανά ασφαλισμένο), δηλαδή από το 2011 έως τώρα. Θέλουν να ενημερωθούν ποιο είναι το αποθεματικό του συγκεκριμένου λογαριασμού και πώς θα αξιοποιηθεί.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, υπάρχουν 16.618 δικηγόροι, από τους οποίους το 1/3 βρίσκεται σε καθεστώς ενεργών ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ, λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Τυχόν πρόσθετη επιβάρυνση στις εισφορές, που υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 360 ευρώ ετησίως, θα αποτελέσει έναν ακόμα βραχνά για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται. Γι’ αυτό και ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αρχική επιλογή της να αυξήσει τις εισφορές των μη μισθωτών στα επίπεδα του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας διάταξη που ψηφίστηκε το 2020 στον «νόμο Βρούτση» (ν.4670).

Σε κάθε περίπτωση, από την πιθανή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,9% το 2023 θα επιβαρυνθούν όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες.

Η αύξηση που προγραμματίζει η κυβέρνηση αναμένεται να επηρεάσει περίπου 1,3 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους). Ουσιαστικά την επιβάρυνση θα την έχουν οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) και του πρώην ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών). Οι αυξήσεις θα γίνουν αντιληπτές άμεσα, από τα εκκαθαριστικά του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία, βάσει της οποίας θα καταβάλουν το 2023 τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός Ιανουαρίου του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι η τελική επιλογή των ασφαλισμένων θα γίνει στη βάση των νέων, αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών τους.

πηγή: naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.