Ο SSM, παρατηρητής και ενίοτε ισορροπιστής της σχέσης, έδωσε το καλώς έχει στο πρόγραμμα των τραπεζών για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, που πάντως αφορά μια μάλλον μικρή περίμετρο ανθρώπων που θα καλύψει.
Οι τράπεζες λοιπόν επιδίδονται στο δεύτερο σκέλος των απαιτήσεων, που είναι η άνοδος των επιτοκίων στις καταθέσεις και η μείωση των προμηθειών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προϋπολογίσει για το 2023 οι τόκοι που θα δώσουν στις καταθέσεις των πελατών τους να κινηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο όμως αναγκάζονται από τα ίδια τα πράγματα κάπως να επιβαρύνουν και τον προϋπολογισμό του 2022.
Όποιες και να είναι από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες άργησαν να επιδείξουν αντανακλαστικά τόσο στο θέμα των ευάλωτων όσο κυρίως στο θέμα των επιτοκίων καταθέσεων, όταν σε κάθε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα το τρίτο τρίμηνο να κόστισε σε τόκους αρκετά κάτω των 10 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως ας σημειωθεί πως τα επιτόκια καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης κινούνταν ήδη εδώ και ένα μήνα περίπου στο 0,90%.
Οι καταθέσεις
Στην παρούσα φάση λοιπόν και μετά από ένα διάστημα που φυγομάχησαν με την κυβέρνηση, κινούνται κυρίως σε μια άνοδο επιτοκίων που αφορά προθεσμιακές καταθέσεις μιας και αυτή η πελατειακή ομάδα είναι που αναζητά κάποια απόδοση στα κεφάλαιά της. Σε ό,τι αφορά το ταμιευτήριο, εκεί οι αποταμιευτές είναι πολύ μικροί και έτσι και οι απαιτήσεις περιορισμένες.
Άλλωστε οι καταθέσεις προθεσμίας είναι συντριπτικά μικρότερες από εκείνες του ταμιευτηρίου. Η μία μετά την άλλη λοιπόν οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή επιτοκίων που θα ισχύσει άμεσα, ενώ επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Άμεσα όμως όλα τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν και σε μείωση των προμηθειών τους τόσο στις μεταφορές και τα εμβάσματα όσο και στις πληρωμές των ΔΕΚΟ, στις συνδρομές πιστωτικών καρτών, στην αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων και στις αγορές χρεογράφων του Δημοσίου.
πηγή: naftemporiki.gr