Αποχαιρετώντας τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης… και η απάντηση της Τεχνόπολης ΑΕ

0
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, χωρίς να έχει προβεί σε καμιά αξιολόγηση της λειτουργίας της Αγοράς, χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινότητα, αντιμετωπίζοντας τον χώρο –όπως εξάλλου και ολόκληρη την πόλη– σαν προσωπικό φέουδο, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην Τεχνόπολη Α.Ε.  Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες που επένδυσαν στον χώρο αναγκάζονται να τον εγκατα­λείψουν, ενώ τίτλοι τέλους πέφτουν και για τη βιολογική αγορά
Της Βαρβάρας Παπαδοπούλου



Τι είναι αυτό που δίνει νόημα σε μια γειτονιά αν όχι οι ανθρώπινοι δεσμοί; Αν υπήρχε μέτρο για να εκτιμήσουμε την πυκνότητα των ανθρώπινων δεσμών μέσα στο αστικό περιβάλλον, τότε η Κυψέλη θα διακρινόταν με διαφορά. Δύσκολα συναντά κανείς αλλού τόση ανθρώπινη ζεστασιά σε μια τόσο σύνθετη ανθρωπογεωγραφία, τέτοια στενή συνύπαρξη ανθρώπων με τόσο διαφορετικό ταξικό, εθνικοφυλετικό και ηλικιακό προφίλ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει την Κυψέλη τόσο ιδιαίτερη και πρόσφατα ξανά τόσο ελκυστική.

Πάνω στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη σουλατσάρουν καθημερινά ηλικιωμένες κυρίες με τη φινέτσα και την κοκεταρία μιας άλλης εποχής πλάι σε πιτσιρίκια όλων των χρωμάτων, πρώτες και δεύτερες γενιές μεταναστών, Αφροέλληνες έφηβοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μικρομεσαίοι συνταξιούχοι από την ελληνική επαρχία που ήρθαν πριν από σαράντα χρόνια για μια καλύτερη τύχη στην πόλη και τώρα λιάζονται στα παγκάκια δίπλα σε Αλβανούς παππούδες που ήρθαν να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια κοντά στα παιδιά τους.

Στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων δεσμών της γειτονιάς σπουδαίο ρόλο έπαιξε η επαναλειτουργία της παλιάς Δημοτικής Αγοράς. Υστερα από μια περίοδο αυτοδιαχείρισης από τοπικές συλλογικότητες, η (προηγούμενη) δημαρχία Καμίνη προχώρησε στην ανακαίνιση του κτιρίου και την επαναλειτουργία του με μια νέα φιλοσοφία, παραχωρώντας τα μαγαζιά της Αγοράς σε μικρές επιχειρήσεις με κοινωνικό και καινοτόμο χαρακτήρα. Στη μέση της διαμπερούς στοάς, στήθηκε ένα οικιακό σκηνικό με μακρόστενα τραπέζια και πάγκους, καναπέδες σε διάταξη καθιστικού – μια χωροταξία που δημιουργούσε οικειότητα κι έφερνε κοντά όλον αυτόν τον διαφορετικό πληθυσμό της γειτονιάς που καθόταν να ξαποστάσει, να βρει δροσιά το καλοκαίρι και απάγκιο τον χειμώνα ή απλά περιμένοντας σειρά στο ΚΕΠ.

Σε αυτό το τόσο πετυχημένο εγχείρημα έπεσαν τίτλοι τέλους καθώς η σύμβαση με το Impact Hub –τον διαχειριστή οργανισμό από την περίοδο Καμίνη– εξέπνευσε στο τέλος του 2022. Ο,τι έχει ώς τώρα στηθεί κατακερματίζεται, πληρώνοντας την απόλυτη κατάρα στη δημόσια ζωή της χώρας που είναι η ασυνέχεια μεταξύ διοικήσεων. Αδύνατον να πατήσει η τρέχουσα αρχή σε μια καλή πρακτική που έστησε η προηγούμενη. Σαν τον σκύλο που σηκώνει το πόδι για να μαρκάρει την περιοχή, η εκάστοτε αρχή επιθυμεί να εξαφανίσει τα ίχνη της προηγούμενης.



Ερώτημα παραμένει το πώς ένα εγχείρημα που στήθηκε από το μηδέν και ευοδώθηκε, αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά κι έγινε οργανικό της κομμάτι, εγκαταλείπεται εξαιτίας μιας καταχρηστικής πρακτικής εξουσίας από τη νυν δημοτική αρχή

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, χωρίς να έχει προβεί σε καμιά αξιολόγηση της ώς τώρα λειτουργίας της Αγοράς, χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινότητα, αντιμετωπίζοντας τον χώρο –όπως εξάλλου και ολόκληρη την πόλη– σαν προσωπικό φέουδο, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην Τεχνόπολη Α.Ε. Ολοι οι νέοι επιχειρηματίες που επένδυσαν στον χώρο της ΔΑΚ και μετά βίας στάθηκαν όρθιοι μέσα στην πανδημία, με συνοπτικές διαδικασίες παίρνουν πόδι. Η υπέροχη βιολογική λαϊκή αγορά επίσης.

Η Τεχνόπολη Α.Ε. από 1.1.23 έκλεισε για ανακαίνιση την μόλις προ 6ετίας ανακαινισθείσα Αγορά. Υπάρχουν προφανώς λεφτά για ξόδεμα. Κι αν τούτο έχει πάψει να μας σοκάρει, εκείνο που προκαλεί θυμό είναι πως ανατρέπεται η ζωή μιας κοινότητας. Πως ένα εγχείρημα που στήθηκε καθόλου εύκολα από το μηδέν και ευοδώθηκε, αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά κι έγινε οργανικό της κομμάτι, εγκαταλείπεται εξαιτίας μιας καταχρηστικής πρακτικής εξουσίας από τη νυν δημοτική αρχή. Γιατί πρέπει φτου κι από την αρχή να στηθεί κάτι άλλο στη θέση εκείνου που ήδη λειτουργεί με επιτυχία. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ασυνέχεια βαφτίζεται συνέχεια. Η Τεχνόπολη Α.Ε. δεν έχει στα χαρτιά καμιά πολύ διαφορετική πρόταση για τη λειτουργία του χώρου. Το θέμα είναι να μοιραστεί αλλιώς η πίτα.

Σε μια χώρα όπου δεν μπορεί καν να αναγνωριστεί κάτι πετυχημένο που άφησε ο προκάτοχος στην εξουσία και πάνω του να χτιστεί κάτι καλύτερο, χωρίς ασυνέχειες και κενά, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να επιτευχθούν σοβαρές, ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες. Η κουλτούρα της συνεργασίας προϋποθέτει δουλειά κι εγκατάλειψη του φεουδαρχικού συνδρόμου εξουσίας, κυρίως, όμως, προτάσσει το κοινό καλό.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.