Οι αλλαγές στο Πόθεν Έσχες – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος

0

Στο ΦΕΚ Α΄ 45/28-02-2023 δημοσιεύθηκε με αριθμό Ν.5026/2023 ο Νόμος «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις». Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος είναι οι εξής:

  • Δημιουργούνται δεκατρείς (13) κατηγορίες υπόχρεων προσώπων σε υποβολή δήλωσης (Κεφάλαιο Β΄: Υπόχρεοι σε δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης – άρθρα 3 έως 16).



  • Προβλέπεται η αυτοτελής υποχρέωση των συζύγων, των εν διαστάσει συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (Κεφάλαιο Β΄: Υπόχρεοι σε δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης – άρθρο 3).
  • Εντός των πρώτων δεκαπέντε (15) ημερών κάθε μήνα για τις αρχικές Δ.Π.Κ. και μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους για τις ετήσιες Δ.Π.Κ., ο αρμόδιος φορέας ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται οι υπόχρεοι ετήσιας Δ.Π.Κ., υποχρεούται να καταχωρίσει ηλεκτρονικά, μέσω της ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής, και να οριστικοποιήσει την κατάσταση των υπόχρεων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181). (Άρθρο 17, Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρισης κατάστασης υπόχρεων προσώπων και επίλυση αμφισβητήσεων).




  • Επί του ανωτέρω, να υπενθυμίσουμε ότι λίγο πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου για το «Πόθεν Έσχες» προς ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων, αποφασίστηκε να ανασταλούν οι σχετικές διαδικασίες καταχώρισης καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2023 στην ηλεκτρονική εφαρμογή Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το θέμα αυτό μετά την δημοσίευση του νέου νόμου. Δείτε σχετικά στο e-forologia.gr στον σύνδεσμο «Πόθεν έσχες: Αναστέλλονται οι διαδικασίες καταχώρισης καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2023»
  • Απαλλάσσονται τα υπόχρεα πρόσωπα από τη διαδικασία συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων της δήλωσης και τα αναγκαία στοιχεία της δήλωσης θα αποτυπώνονται, αυτόματα, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων, με την προϋπόθεση ότι ο υπόχρεος συναινεί στην πρόσβαση. (Κεφάλαιο Γ΄: Προπαρασκευή υποβολής, Χρόνος – περιεχόμενο – τρόπος υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. – άρθρο 21).
  • Το υποχρεωτικά ελεγχόμενο ποσοστό των Δ.Π.Κ. αυξάνεται σε 7% των κατ΄ έτος συνολικά ελεγχόμενων δηλώσεων. Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής το ανωτέρω ποσοστό ορίζεται σε 5% και για το δεύτερο σε 6%. Για την επιλογή των δηλώσεων που θα ελέγχονται, θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και άλλα στοιχεία. (Κεφάλαιο Δ΄: Έλεγχος Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. – άρθρο 29).
  • Οι Δ.Π.Κ. των υπόχρεων του άρθρου 4 του νόμου δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής. Η ανάρτηση των δηλώσεων διαρκεί τρία (3) έτη (άρθρο 32)

πηγή: e-forologia.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.