Όπως τόνισε, επίσης, διαδικτυακά ο ίδιος, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον συνιδρυτή της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένο εκτιμητή ακίνητης περιουσίας και πρόεδρο του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστα Γεωργάκο, τα έσοδα από το Airbnb αποτελούν περί το 55% των τουριστικών εσόδων της χώρας μας, ξεπερνώντας τα ξενοδοχεία.
Αναλυτικότερα, σε βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκονται περί τα 145.000-150.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα με συνολική δυναμικότητα 500.000 κλινών, εκ των οποίων περίπου 4.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (πόλη και γύρω περιοχές) και άλλα 4.500 στη Χαλκιδική, ενώ ανοδικά κινείται η βραχυχρόνια μίσθωση και στην Καβάλα και την Πιερία με 400 και 200 ακίνητα αντίστοιχα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τη βραχυχρόνια μίσθωση για τη Θεσσαλονίκη προέρχεται κατά 40% από Βαλκάνιους και για τη Χαλκιδική κατά 60%. Ο κ.Γεωργάκος έκρουσε πάντως κώδωνα κινδύνου για απώλεια από τη Βόρεια Ελλάδα των εύπορων Βαλκάνιων τουριστών, λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας τους στις οδικές συνοριακές εισόδους της χώρας που τους οδηγεί στην επιλογή άλλων μέσων μεταφοράς προς άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Παράλληλα ο κ.Χίου υπογράμμισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δημιουργήσει μία καινούργια ζήτηση, παραπλεύρως σε αυτή των ξενοδοχείων που καταγράφουν και αυτά υψηλές πληρότητες, καθώς λ.χ. οι Ισραηλινοί – και όχι μόνο – ζητούν κατοικίες για πολυμελείς οικογένειες και αν δεν υπήρχαν τα καταλύματα Airbnb, δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, χαρακτήρισε τη βραχυχρόνια μίσθωση εφαλτήριο για την κτηματαγορά και τόνισε ότι οδήγησε στο να αντιμετωπίζεται πλέον η κατοικία ως επενδυτικό προϊόν και έκανε λόγο για ανάγκη μεν να μπουν κάποιοι κανόνες αλλά όχι σε βαθμό που θα “πνίξουν” τη συγκεκριμένη αγορά.
Ακόμη και πλειοδοσίες λόγω της έλλειψης ακινήτων
Τόσο ο κ. Γεωργάκος, όσο και ο κ. Ποταμιάνος προέβαλαν ενστάσεις για το timing της υλοποίησης του προγράμματος “Σπίτι μου”, τονίζοντας ότι φέρνει στρεβλώσεις σε μια ήδη καταπονημένη αγορά διότι τα ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος είναι πολύ λίγα και η πρότερη ήδη μεγάλη ζήτηση σε συνδυασμό με το εν λόγω πρόγραμμα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών. Επισημάνθηκε μάλιστα σχετικά ότι στην πράξη γίνονται ακόμη και πλειοδοσίες για την απόκτηση ακινήτων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και γενικότερα. Από την πλευρά τους προτείνουν τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτών (ΣΔΣΙΤ) για την κατασκευή νέων ακινήτων.
Σύμφωνα, δε, με τον κ. Γεωργάκο, στη Θεσσαλονίκη από τα 10 ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» μόλις στα δύο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προχωρούν στο επόμενο βήμα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ποταμιάνος επισήμανε ότι μέχρις στιγμής έχουν υποβληθεί 26.500 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», από τις οποίες έχουν προεγκριθεί οι 3.500 και «κουμπώνουν» σε αυτές τις προεγκρίσεις 716 ακίνητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα προχωρήσουν οι εν λόγω αγοραπωλησίες.
πηγή: naftemporiki.gr