Ειδικός Φόρος Ακινήτων: Δικαιολογητικά και απαλλαγές

0

Η ΑΑΔΕ πρόσφατα εξέδωσε Εγκύκλιο (Απόφαση 1089/2023) με την οποία επικαιροποιούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και η διαδικασία για τη χορήγηση των απαλλαγών του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 για την επιβολή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

της Μάρθας Παπασωτηρίου*

Πού επιβάλλεται ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων επιβάλλεται σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που κατέχουν ακίνητο στην Ελλάδα την 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους, με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.



Ειδικές προϋποθέσεις απαλλαγής

 Υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον φόρο οι οποίες περιγράφονται στο νόμο και έχουν εξειδικευθεί κατά καιρούς σεπροηγούμενες εγκυκλίους της ΑΑΔΕ. 

Βασική προϋπόθεση για την απαλλαγή από το φόρο είναι ο τελικός δικαιούχος (UBO) να διαθέτει ΑΦΜ στην Ελλάδα. Κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία ως προς την προσκόμιση δικαιολογητικών προκειμένου να καταλήξουμε στον τελικό δικαιούχο, καθώς στα σχήματα που π.χ. περιλαμβάνονται trusts, ιδρύματα κλπ ο τελικός δικαιούχος συνήθως δεν προκύπτει από επίσημα έγγραφα της χώρας εγκατάστασης του trust.

Τι αλλάζει με τη νέα εγκύκλιο

Η καινούργια εγκύκλιος έρχεται να εξειδικεύσει και να διευκολύνει τη διαδικασία ειδικά αναφορικά με αυτά τα πιο πολύπλοκα εταιρικά σχήματα που περιλαμβάνουν αλλοδαπές εταιρείες, ιδρύματα, trusts κλπ.

Πιο αναλυτικά επέρχονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:

Αναφορικά με τα trusts και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συσταθεί σε συνεργάσιμο κράτος, ως αποδεκτό έγγραφο για την τεκμηρίωση των τελικών δικαιούχων θεωρείται πλέον και το πρωτότυπο (ή επικυρωμένο) αντίγραφο της πράξης σύστασης/ίδρυσης του trust (πριν την έκδοση της νέας εγκυκλίου έπρεπε να προσκομιστεί βεβαίωση από την αρμόδια αρχή στην οποία να αναφέρονταν οι τελικοί δικαιούχοι).

Περαιτέρω, η παλαιότερη εγκύκλιος προέβλεπε την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του νομίμουεκπροσώπου μίας εταιρείας στην οποία αναφέρονταν οι πραγματικοί δικαιούχοι, σε περίπτωση που η αρχή της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένη η εταιρεία δεν εξέδιδε βεβαίωση για την τεκμηρίωση του/των τελικού/ών δικαιούχου/ων. Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο, η βεβαίωση θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα επιπρόσθετο λεκτικό σχετικά με το αν έχει αλλάξει οτιδήποτε στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας αυτής κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Αναφορικά με την απαλλαγή που έχουν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις και τα κοινωφελή νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του νόμου, πλέον μπορούν να υποβάλλουν την ειδική αίτηση και μέσω της ψηφιακής πύλης “myAADE”.  Μέχρι την έκδοση της πρόσφατης απόφασης προβλεπόταν μόνο η δυνατότητα υποβολής φυσικού φακέλου. Επίσης, επέρχονται αλλαγές στην διαδικασία του φορολογικού ελέγχου πουπραγματοποιείται για την χορήγηση της απαλλαγής αυτής στα εν λόγω πρόσωπα.

Οι ανωτέρω αλλαγές έχουν ως σκοπό να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αναφορικά με την χορήγηση απαλλαγών από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων και να κάνουν ακόμα πιο ελκυστική την αγορά ακινήτων από σχήματα που περιλαμβάνουν αλλοδαπές οντότητες και είναι εγκατεστημένα εκτός Ελλάδας. Βέβαια θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω απλοποίησης της διαδικασίας ώστε να μην υπάρχει τόση γραφειοκρατία για τη χορήγηση της απαλλαγής αλλά συνάμα να επιτυγχάνεται και ο αρχικός σκοπός της διάταξης.

Οι αλλαγές στη διαδικασία ισχύουν εφεξής.

* Η Μάρθα Παπασωτηρίου είναι Partner/Head of Tax, Lawyer, στην Andersen Tax Greece

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.