Σύμβαση μηδενικών ωρών: Τι είναι, πώς επηρεάζει τους εργαζομένους

0

Ένας νέος όρος έρχεται στο προσκήνιο στις εργασιακές σχέσεις, στο πλαίσιο της προώθησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Πρόκειται για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, με τις οποίες ο εργοδότης μπορεί να αξιοποιεί τον εργαζόμενο όσο επιθυμεί.

Στο νέο νομοσχέδιο, που προωθείται, ενσωματώνεται η σχετική Κοινοτική Οδηγία προκειμένου να θεσμοθετηθεί το απαραίτητο «δίχτυ ασφαλείας» στην εφαρμογή των συμβάσεων και να αποτραπούν τα φαινόμενα κατάχρησης.



Μιλώντας στο Naftemporiki TV και στον Τάκη Σπηλιόπουλο, ο φοροτεχνικός Ανδρέας Καλλιγάς εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει για τους εργαζομένους μία τέτοια σύμβαση.

«Ο εργοδότης θα κάνει πρόσληψη στον υπάλληλο, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο. Θα τον έχει stand by,  θα του καλύπτει ένσημα, επιδόματα και άλλες υποχρεώσεις, αλλά το ωράριό του θα είναι κατά το δοκούν. Θα τον καλεί να δουλέψει όποτε και για όσο τον χρειαστεί» είπε.  Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα αμείβεται με την ώρα, χωρίς υποχρέωση για μίνιμουμ ωρών απασχόλησης.

«Κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων»

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιγά, πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη ατύπως το εργασιακό αυτό μοντέλο. «Για παράδειγμα μία επιχείρηση εστίασης έχει ένα Σάββατο πολλή δουλειά και καλεί τον εργαζόμενο, ενώ την επόμενη μέρα δεν τον χρειάζεται. Σύμβαση μηδενικών ωρών σημαίνει ότι η επιχείρηση τον έχει προσλάβει, του έχει ορίσει ωρομίσθιο, αλλά δεν του ορίζει ωράριο και πόσο θα τον χρειαστεί» σημείωσε.

Ο φοροτεχνικός σχολίασε μάλιστα πως αυτό είναι «μία κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα», κάτι που όπως είπε, συμβαίνει δυστυχώς γιατί και η Ε.Ε. καλείται να είναι ανταγωνιστική με τις ασιατικές αγορές.




Παράλληλη απασχόληση 13 ωρών

Ο κ. Καλλιγάς είπε πως θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή από το φθινόπωρο και για  το μοντέλο της παράλληλης απασχόλησης. Εφεξής, όπως προβλέπει και η σχετική Κοινοτική Οδηγία, ένας εργοδότης δεν θα μπορεί να απαγορεύει σε κάποιον εργαζόμενο να απασχολείται και σε άλλους εργοδότες, εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου εργασίας του.

Ωστόσο, το κοινοτικό δίκαιο ορίζει σαφώς πως στο 24ωρο ο εργαζόμενος πρέπει να έχει 11 ώρες ανάπαυσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν απασχολείται 8 ωρες στον ένα εργοδότη, δεν θα μπορεί να απασχολείται πάνω από 5 στον δεύτερο. Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή η παράλληλη απασχόληση για πάνω από 13 ώρες την ημέρα.



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.