Στις 15 Οκτωβρίου κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι θα ανοίξει στα 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση σχεδιάζουν μικρές αλλαγές στο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος χωρίς ωστόσο να τροποποιηθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σε κάθε περίπτωση το ύψος του επιδόματος αλλά και το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, (εφαρμόστηκε για πρώτη φόρα το περυσινό έτος περιορίζοντας τη τιμή σε επίπεδα 1,15-1,20 ευρώ το λίτρο)παραμένει ανοιχτό κάτι που θα αποφασισθεί την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις διεθνείς τομές του πετρελαίου.
Ωστόσο, προς κατάργηση είναι το κίνητρο του διπλού επιδόματος, που είχε δοθεί πέρυσι, για μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
Οι ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης της φετινής περιόδου αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε την χειμερινή περίοδο (2021-2022).
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση του επιδόματος της σεζόν 2022-2023 εφαρμόστηκαν τα εξής κριτήρια:
– Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
– Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
πηγή: capital.gr