Αυτοαπασχολούμενοι: Άλλη μία παγίδα στα αντικειμενικά κριτήρια

0

Εκτός του ότι αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος, λόγω τεκμαρτού υπολογισμού των φορολογητέων καθαρών κερδών τους σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα αυτών που συνήθως δηλώνουν στην εφορία, κινδυνεύουν να χρεωθούν και με επιπρόσθετα ποσά φόρου λόγω του ότι είναι πολύ πιθανό να μην προλάβουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να καλύψουν το 30% του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές προσωπικών – καταναλωτικών δαπανών.



Η δεύτερη αυτή και απρόσμενη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει, δηλαδή, από την εφαρμογή των ήδη ισχυουσών διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπουν την υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετησίου πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών κ.λπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το προσδιοριζόμενο με βάση τα νέα αντικειμενικά κριτήρια φορολογητέο εισόδημα θα θεωρείται για τους αυτοαπασχολούμενους ως «πραγματικό φορολογητέο εισόδημα», εφόσον υπερβαίνει το δηλούμενο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά το ύψος των δαπανών που θα πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει πραγματοποιήσει κάθε ένας από τους φορολογούμενους αυτούς με ηλεκτρονικές πληρωμές (μέσω χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών), καθώς το ποσοστό 30% θα υπολογιστεί όχι επί του πολύ χαμηλού δηλωθέντος, αλλά επί του πολύ πιο υψηλού αντικειμενικά προσδιορισθέντος εισοδήματος. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος πολλοί αυτοαπασχολούμενοι να μην προλάβουν πλέον να καλύψουν έως το τέλος του 2023 το υψηλότερο όριο ηλεκτρονικά εξοφλητέων δαπανών που θα έχει προκύψει ξαφνικά, και εν τέλει είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν το «πέναλτι» του επιπλέον φόρου εισοδήματος 22% επί του ποσού που θα μείνει ακάλυπτο.

Παράδειγμα

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης που θα προκύψει, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

Επιχειρηματίας με τουριστικά είδη είχε πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών το 2000 και για το 2022 δήλωσε καθαρά κέρδη 4.156 ευρώ. Το ποσό των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που δήλωσε για την κάλυψη του 30% των ετησίων καθαρών κερδών των 4.156 ευρώ ανήλθε σε 1.246,80 ευρώ, ακριβώς στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος των 4.156 ευρώ (30% Χ 4.156 ευρώ). Ο εν λόγω φορολογούμενος πλήρωσε φέτος για το 2022 φόρο εισοδήματος 374 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ενώ δεν είχε καμία πρόσθετη επιβάρυνση με «πέναλτι» 22% λόγω μη κάλυψης του 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες προσωπικές-καταναλωτικές δαπάνες. Οι συνολικές του επιβαρύνσεις ανήλθαν σε 1.024 ευρώ.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το φορολογητέο εισόδημα του εν λόγω επαγγελματία για το 2023 θα προσδιοριστεί στα 14.196 ευρώ, έστω κι αν τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία του και σκοπεύει να δηλώσει βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα 4.156 ευρώ του 2022. Ως εκ τούτου θα κληθεί να καταβάλει φόρο εισοδήματος 1.823 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος μειωμένο κατά 25%, στα 488 ευρώ.

Επιπλέον, όμως, λόγω του ότι είχε υπολογίσει από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα να καλύπτει με ηλεκτρονικές πληρωμές ποσό προσωπικών – καταναλωτικών δαπανών που ως το τέλος του 2023 μπορεί να φθάσει ίσα ίσα μέχρι το 30% του συνήθως δηλούμενου εισοδήματός του, δηλαδή μέχρι 1.246,80 ευρώ, είναι πολύ πιθανό τώρα να μην προλάβει, μέσα στον 1,5 μήνα που απομένει μέχρι τη λήξη του 2023, να καλύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές το σημαντικά μεγαλύτερο ποσό των 4.258,80 ευρώ!

Ως εκ τούτου, ο εν λόγω φορολογούμενος απειλείται και με δεύτερη έξτρα χρέωση φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο «πέναλτι» του 22% επί της μη καλυπτόμενης διαφοράς μεταξύ των 4.258,80 ευρώ και των 1.246,80 ευρώ. Η έξτρα αυτή χρέωση θα ανέλθει στο ποσό των 662,64 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, οι επιβαρύνσεις του συγκεκριμένου ελεύθερου επαγγελματία -από φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και «πέναλτι» 22% λόγω μη κάλυψης του 30% του ετησίου φορολογητέου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών- θα ανέλθουν σε 2.973,64 ευρώ και θα είναι αυξημένες κατά 1.949,64 ευρώ ή κατά 190,4%.

πηγή: naftemporiki.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.