Εργασία συνταξιούχου: Τα υπέρ και κατά – Ο ρόλος των τεκμηρίων (Παραδείγματα)

0

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη και να συνεχίζουν να εργάζονται με μια μικρή επιβάρυνση επί της εργατικής αμοιβής έχουν πλέον οι ασφαλισμένοι.

Του Χρήστου Μέγα*



Καθώς καταργήθηκε το πέναλτι του μείον 30% στη σύνταξη, και αντικαταστάθηκε από μια μη ανταποδοτική εισφορά 10% επί του μισθού (ή συν 50% στην εισφορά για κύρια σύνταξη στους ελεύθερους επαγγελματίες), η συνέχιση της εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση μοιάζει ελκυστική.

Αλλά προσοχή! Δεν πρόκειται και γα την ευκαιρία της ζωή σας…



1.Εάν είναι να αναγνωρίσετε πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσετε 40ετία και να συνταξιοδοτηθείτε στο 62ο έτος της ηλικίας προκύπτει ένα απρόβλεπτο-πρόσθετο κόστος. Π.χ. Εάν πρόκειται για πέντε πλασματικά έτη και ο τελευταίος μισθός είναι 1.500 ευρώ, συσσωρεύεται ένα κόστος 18.000 ευρώ. Το οποίο, ναι μεν θα παρακρατηθεί από την σύνταξη σε 5 έτη, ωστόσο θα περιορίσει το τελικό ποσό σύνταξη κατά περίπου 320 ευρώ το μήνα.

2.Η συνέχιση της ασφάλισης (μαζί με την συνταξιοδότηση), όντως προσαυξάνει τη σύνταξη κατά την τελική «έξοδο» από την εργασία. Ωστόσο η βελτίωση αυτή (0,075% κάθε χρόνο για κάθε ασφαλιστική μονάδα) είναι υποδεέστερη έναντι του συν 2,55% για κάθε χρόνο στην ασφάλιση. Π.χ. Από το 36ο μέχρι και το 40ό έτος προβλέπεται προσαύξηση κατά 2,55% το χρόνο.

3.Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πληρώνουν ένα μη ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΦΚΑ (οι μισθωτοί 10% επί της εργατικής αμοιβής και οι ελεύθεροι επαγγελματίες συν 50% στην κύρια ασφάλιση, δηλαδή επιπλέον 88 ευρώ).

4.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με την εισφορά υπέρ ανεργίας 10 ευρώ το μήνα (υπέρ ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ), αν και δεν προκύπτει θέμα ασφάλισης σε περίπτωση «λουκέτου», καθώς έχουν την ασφάλεια της σύνταξης…

5.Τα ποσά από τη σύναξη θα αθροίζονται πάνω στις αμοιβές από την εργασία και θα φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές (π.χ. 32% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ). Παράλληλα, οι αποδοχές από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά (κύριες) υπόκεινται σε παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης) 3% έως 12% και οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Ευνοημένοι

Οι μόνοι οι οποίοι είναι σαφώς ευνοημένοι από την εν λόγω εξέλιξη είναι:

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται, πλέον, να παρουσιάσουν κέρδη άνω των 10.920 ευρώ φέτος (τεκμήρια Χατζηδάκη), ενώ όταν έχουν εισόδημα από τον ΕΦΚΑ είναι αποδεκτός ο ισχυρισμός (μαχητά τεκμήρια) ότι δεν ζουν μόνο με τα μικρότερα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα. Βοηθά τρόπον τινά αυτή η ρύθμιση και στη φοροδιαφυγή

*Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.