Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να λαμβάνουν υπόψη το προεκλογικό ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου και αναπόφευκτα και το γεγονός ότι με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση απώλεσε τμήμα της στήριξης που είχε από τους μικρομεσαίους.
Eντός των επόμενων 48 ωρών αναμένεται να αποφασιστεί, σε σύσκεψη στο Μαξίμου, η τύχη των περίπου 400.000 οφειλετών του ΕΦΚΑ που κινδυνεύουν να μείνoυν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη εντός του 2024. Οι εισηγήσεις αντιφατικές και η δυσκολία να βρεθεί εγκαίρως μια βιώσιμη λύση μεγάλη.
Εάν δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα, πρόσβαση στις παροχές υγείας θα έχουν μόνο οι μη μισθωτοί που μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα καταβάλουν τις οφειλές τους για κύρια σύνταξη και υγεία, ακόμη και με την ισχύουσα ρύθμιση καταβολής των 24 δόσεων. Σχεδόν ανέφικτη για την πλειονότητα των οφειλετών λόγω των υψηλών δόσεων που συνεπάγεται η ρύθμιση, η οποία προβλέπει ταυτοχρόνως και την εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών οφειλών.
Είναι το πρώτο πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να λαμβάνουν υπόψη το προεκλογικό ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου και αναπόφευκτα και το γεγονός ότι με τον τελευταίο φορολογικό νόμο η κυβέρνηση απώλεσε τμήμα της στήριξης που είχε από όσους μικρομεσαίους αναζητούσαν σε αυτήν «σωτηρία» από το φορολογικό Τσακαλώτου.
Ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 400.000 οφειλέτες δεν είναι καινούργιο. Την περίοδο της πανδημίας καλύφθηκε με παρατάσεις και αναστολές. Επανεμφανίστηκε το 2023 και αντιμετωπίστηκε με ένα, υποτίθεται, προσωρινό μέτρο: με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή λίγο πριν κλείσει για τις εθνικές εκλογές, δόθηκε η δυνατότητα στους οφειλέτες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), να καταβάλουν μόνο το ποσό που αντιστοιχούσε στις ετήσιες εισφορές για την υγεία, ώστε να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτράπηκε το μοιραίο να μείνουν χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης υγείας οι μη μισθωτοί που χρωστούσαν και οι οικογένειές τους. Πώς μπορεί όμως μια τέτοια λύση να είναι βιώσιμη για τον ΕΦΚΑ, όταν ήδη οι οφειλές ασφαλισμένων που έχουν περάσει προς το ΚΕΑΟ ξεπερνούν τα 47 δισ. ευρώ; Και πώς κάτι τέτοιο δεν στρέφεται κατά των μισθωτών και των εργοδοτών που καταβάλλουν θέλουν-δεν θέλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές;
Θα επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο του 2023 για να ξεμπλοκάρει εκείνους που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του συστήματος, διαψεύδοντας όσα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πέρσι ότι είναι η τελευταία των χαριστικών διατάξεων; Θα περιοριστούν οι οφειλέτες μόνο στη χρήση των ρυθμίσεων του υπ. Υγείας για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας; Ή θα δοθεί παράταση λίγων μηνών για να γίνει μερική εξόφληση των χρεών, καταβάλλοντας μόνο την εισφορά υγείας;
Πάντως, ενδεικτική της οικονομικής δυσπραγίας των οφειλετών είναι η ένταξη της πλειονότητας (9 στους 10 ασφαλισμένους) στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία με το χαμηλότερο ασφάλιστρο και τις χαμηλότερες συντάξεις.
Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση ή δεν επιλεγεί η περσινή λύση (καταβολή μόνο του ασφαλίστρου για την υγεία), οι μη μισθωτοί οφειλέτες θα ενταχθούν στην κατηγορία των ανασφάλιστων που έχουν πρόσβαση μόνο σε δημόσιες δομές υγείας (νόμος 4368/16) και δικαιούνται τα εξής:
● Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
● Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση.
● Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση.
● Πρόληψη και προαγωγή υγείας (π.χ. εμβολιασμοί) χωρίς καμία χρέωση.
● Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη.
● Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμού τοκετών από τα δημόσια νοσοκομεία.
● Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία.
● Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής.
● Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλώσιμων υλικών.
Αναδημοσίευση από https://www.efsyn.gr/ –Χριστίνα Κοψίνη