Παρακράτηση φόρου στους τόκους – Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί και κληρονόμοι

0

Παρακράτηση φόρου στους τόκους

– Οι πληρωμές τόκων υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%)
– Με την παρακράτηση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση σε περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος από τόκους είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
– Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, η παρακράτηση φόρου επί των τόκων δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αυτά, αλλά τα σχετικά ποσά συναθροιζόμενα με τα λοιπά έσοδά τους φορολογούνται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με τον φορολογικό συντελεστή της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 (αριθ. ΠΟΛ.1042/2015, ΑΔΑ: 6ΛΡ9Η-ΟΧ9 εγκύκλιος)



Οι τόκοι καταθέσεων των κοινών λογαριασμών (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) καταλογίζονται από τα τραπεζικά ιδρύματα αθροιστικά για όλους τους συνδικαιούχους.

Κατά την σύνταξη της ετήσιας φορολογικής δήλωσης οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών μπορούν να επιμερίσουν τους τόκους που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, οι τόκοι επιμερίζονται αναλογικά σε όλους τους συνδικαιούχους.

Όμως, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., κατά την υποβολή της δήλωσης ή κατά την διενέργεια ελέγχου, έχει σε κάθε περίπτωση τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά, εξετάζοντας τα πραγματικά περιστατικά.

Το ζήτημα αυτό έχει προξενήσει πολλές προστριβές φορολογούμενων και φορολογικών αρχών και χρήζει νομοθετικής αντιμετώπισης η όλη διαδικασία.

Κληρονόμοι κοινού τραπεζικού λογαριασμού, σύμφωνα με το Ν 5638/1932 (ΦΕΚ307Α) είναι αυτοδίκαια όλοι οι συμμετέχοντες στο κοινό λογαριασμό κατά ίσα μέρη. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται ανάλογα και σε μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου.

Όμως, μετά τον θάνατο του ενός συνδικαιούχου, οι υπόλοιποι συνδικαιούχοι (κληρονόμοι) θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση κληρονομιάς, από την οποία δεν προκύπτει φόρος. Δυστυχώς από φόβο και από κακή πληροφόρηση αποφεύγεται η υποβολή δήλωσης και η μη υποβολή της σημαίνει αδυναμία χρήσης των κληρονομητέων καταθέσεων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Με την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ έχει όλα τα στοιχεία για να πραγματοποιήσει διασταυρωτικούς ελέγχους για αποκρυβέντα εισοδήματα. Συνηθέστερος έλεγχος είναι η σύγκριση μεταξύ του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων και η κίνηση τραπεζικών κινήσεων του φορολογούμενου για το φορολογικό έτος.

Η επιστημονική ομάδα της ARTION
Με την επιμέλεια του κ. Γεωργίου Δαλιάνη
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Αναδημοσίευση από https://www.taxheaven.gr/



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.