Την ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση έφερε στο προσκήνιο η περίπτωση διδύμων από το Βιετνάμ τα οποία, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, προέρχονται από δύο διαφορετικούς πατέρες.!
Η ταυτοποίηση έγινε με εξετάσεις DNA τις οποίες ζήτησε ο σύζυγος της μητέρας των βρεφών, επειδή τα δίδυμα δεν έμοιαζαν καθόλου μεταξύ τους.
Το εργαστήριο που έκανε την ανάλυση ανακοίνωσε ότι το χρωμόσωμα Υ του ενός μωρού ταίριαζε με αυτό του 34χρονου συζύγου από την επαρχία Χόα Μπιν, αλλά το άλλο αγοράκι δεν είναι βιολογικό του παιδί.
Τα αγοράκια σήμερα είναι δύο ετών και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λάθους στο μαιευτήριο όπου γεννήθηκαν, οι γιατροί στο Ανόι έκαναν γενετικές εξετάσεις και στη μητέρα, επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο μωρά είναι δικά της.
Η ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο σε μη πανομοιότυπα (διωογενή ή διζυγωτικά) δίδυμα, δηλαδή σε αυτά που προέρχονται από την ταυτόχρονη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Βασίλειος Αθανασίου, ειδικός σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Για να συμβεί αυτή η σπάνια μορφή γονιμοποίησης, η μητέρα πρέπει να έχει σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών σεξουαλική επαφή με δύο διαφορετικούς άντρες, με αποτέλεσμα να φέρει στις σάλπιγγές της ζωντανά σπερματοζωάρια και από τους δύο.
Το χρονικό «παράθυρο» των σεξουαλικών επαφών είναι μικρό, γιατί τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν μέσα στο σώμα της γυναίκας από λίγες ώρες έως 3 μέρες, με τον μέσο όρο επιβίωσης να είναι 24 έως 48 ώρες, κατά τον κ. Αθανασίου.
Αν και το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, δεν είναι πρωτοφανές. Έχει ξανασυμβεί και μάλιστα αρκετές φορές και σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Πολωνία και η Ισπανία.
Επιπλέον, παλιά μελέτη (του 1992) σε αγωγές πατρότητας σε αμερικανικά δικαστήρια είχε δείξει ότι από τα διζυγωτικά δίδυμα που εμπλέκονταν σε αυτές, το 2,4% είχαν διαφορετικό βιολογικό πατέρα.
Έχει επίσης αναφερθεί περιστατικό διδύμων με διαφορετικό βιολογικό πατέρα οι οποίοι γεννήθηκαν έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση (πρόκειται για τα δίδυμα Κοέν και Τέουν Στούαρτ, από την Ολλανδία, που γεννήθηκαν το 1993).
Από απροσεξία του εργαστηρίου είχε εκείνη την εποχή χρησιμοποιηθεί δύο φορές ο εξοπλισμός της γονιμοποίησης, με συνέπεια να αναμιχθούν τα σπερματοζωάρια του πατέρα τους με εκείνα ενός άλλου άντρα.
Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί σήμερα καθώε, η νομοθεσία απαγορεύει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την ταυτόχρονη χρήση σπερματοζωαρίων ή ωαρίων από δυο διαφορετικούς άντρες ή δύο διαφορετικές γυναίκες αντίστοιχα.
Της Ρούλας Τσουλέα από το ygeia.tanea.gr