Νέος Τρόπος Καταβολής του ΦΠΑ (Σημείωμα foroline)

0

files

Αλλαγές στο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ , μας επιφύλασσε η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου τη Κυριακή 30 Μαρτίου. Αυτό που αναμένουμε  είναι η δημοσίευση του Νόμου και η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου , κυρίως για τον χρόνο της 1ης εφαρμογής του νέου τρόπου πληρωμής. Συγκεκριμένα…

Το ψηφισθέν Νομοσχέδιο αναφέρει :

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις,αν είναι θετική και άνω των τριάντα (30)ευρώ καταβάλλεται στο Δηµόσιο, αν είναι θετική μέχρι τριάντα (30) ευρώ μεταφέρεται για καταβολή στην επόμενη φορολογική περίοδο, και αν είναι αρνητική µεταφέρεται για έκπτωση ή επιστρέφεται, κατά περίπτωση, σύμφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 34. Η υποχρέωση καταβολής του οφειλόµενου ποσού λήγει την τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα της εµπρόθεσµης υποβολής της δήλωσης. Ειδικά για εµπρόθεσµη περιοδική δήλωση και µε την προϋπόθεση ότι το οφειλόµενο ποσό υπερβαίνει το ποσό ύψους εκατό (100) ευρώ, ο υποκείµενος στοφόρο µπορεί να επιλέξει την καταβολή του οφειλόµενου ποσού σε δύο (2) ισόποσες δόσεις. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης καταβάλλεται µέχρι τηντελευταία εργάσιµη ηµέρα του επόµενου µήνα, από την υποβολή της εµπρόθεσµης δήλωσης.»

Θα προσπαθήσουμε με παράδειγμα να δούμε τον νέο τρόπο πληρωμής του ΦΠΑ

Η δήλωση ΦΠΑ μηνός Μαΐου 2014  (διπλογραφικά βιβλία – Γ’ κατ) υποβάλλεται μέχρι την 20η Ιουνίου 2014

  1. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 25 € , τότε το ποσό δεν καταβάλλεται και μεταφέρεται για την επόμενη περίοδο (Ιουνίου).
  2. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 80 € , τότε το ποσό καταβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου (τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα)
  3. Αν το ποσό είναι θετικό (χρεωστικό) , δλδ και πρέπει να καταβληθούν πχ. 500 € . τότε το ποσό καταβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου (τελευταία εργάσιµη ηµέρα του µήνα) σε μία δόση ή σε 2 δόσεις ως εξής , την 30/06/2014 ποσό  250,00 € & την 31/07/2014 ποσό 250,00 €
  4. Αν το ποσό είναι αρνητικό (πιστωτικό) , τότε το ποσό αυτό μεταφέρεται για έκπτωση την επόμενη περίοδο (Ιουνίου) ή επιστρέφεται.

Διευκρινήσεις που απαιτούνται :

  • Παραμένει ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ  όπου το ποσό είναι αρνητικό(πιστωτικό) η τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα , από τη περίοδο που αφορά ?
  • Πότε θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος πληρωμής.

Ομάδα Συνεργατών foroline
Τάσος Σακελλαρόπουλος

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.