Μία ακόμη παράταση που αφορά στον ΦΠΑ της εκπαίδευσης , μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε χθες με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή.
Για ακόμα μια φορά θα τονίσουμε ότι η παράταση δεν αφορά τη τροποποίηση του Ν.4336/2015 , για τον συντελεστή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση , αλλά παράταση υποβολής της δήλωσης μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ .
Παράλληλα με τη τροπολογία ρυθμίζονται και πρακτικά θέματα που αφορούν στις δηλώσεις ΦΠΑ και στη δήλωση αποθεμάτων (παγίων) μετάταξης για την άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στα εναπομείναντα έτη της πενταετίας.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει , εκτός της ημερομηνίας 16/11/2015 που αφορά στην υποβολή της δήλωσης μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ . :
- Εκδοσή συμπληρωματικών στοιχείων ΦΠΑ μέχρι τις 23/11/2015 , για το χρονικό διάστημα 20/07/2015 έως 16/11/2015.
- Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ (εκπρόθεσμων χωρίς προσαυξήσεις & πρόστιμα) στη Δ.Ο.Υ έως 30/11/2015.
- Υποβολή δήλωσης μετάταξης αποθεμάτων (πάγια) έως 22/12/2015.
Τέλος επιστρέφονται (με αίτηση στη Δ.Ο.Υ) τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και αποθεμάτων μετάταξης, σε υποκείμενους στο ΦΠΑ που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 20.7.2015.
Σχόλιο foroline
Το “σήριαλ” αυτό ευελπιστούμε να λάβει γρήγορα τέλος , γιατί η παράταση του διακυβεύει συνεχώς τη σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας.
Τα λεγόμενα ισοδύναμα θα πρέπει άμεσα να βρεθούν και να εφαρμοστούν , με το δεδομένο ότι η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση πλήγει ουσιαστικά τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Παράλληλα , αν και αμφισβητούμε τη λογική των ισοδυνάμων , φαίνεται εκ των υστέρων ότι θα μπορούσαν να υπήρχαν από την αρχή δραστηριότητες (πχ. τζόγος) που θα κάλυπταν το “κενό” των εσόδων που αναζητούνται από την ιδιωτική εκπαίδευση. Ίσως δε , να ανακάλυπτε το Υπουργείο και άλλες δραστηριότητες “κάλυψης” , όπως πχ. το αλκοόλ και ο καπνός…
2 Σχόλια
“με το δεδομένο” (???????????) ότι η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση πλήγει ουσιαστικά τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.
Φαίνεται (????????????) ότι οι ισχυρότερς κοινωνικές ταξεις στέλνουν τα παιδιά τους στο …δημόσιο σχολείο.!..
Οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις στέλνουν τα παιδιά τους στα Φροντιστήρια (είναι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών)… Στους παιδικούς σταθμούς και στα μικρά ιδ. σχολεία λόγω εργασίας των γονέων από το πρωί έως το βράδυ… Οι ισχυρότερες κοινωνικές τάξεις , προφανώς δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.