Το δελτίο τύπου της ΓΓΔΕ στις 25/04/2016 που αφορούσε στη χρονική μεταβολή υποβολής των ΜΥΦ (Συγκεντρωτικές καταστάσεις Πελατών-Προμηθευτών) , ίσως ήταν από τα πιο θετικά “ακούσματα” των τελευταίων ημερών για Επαγγελματίες και κυρίως για τους Λογιστές.
Η καθιέρωση της ετήσιας υποβολής των ΜΥΦ, αντί της μηνιαίας ή της τριμηνιαίας υποβολής αποτελούσε ένα συνεχές αίτημα του κλάδου των Λογιστών και τέθηκε αμέσως μετά τη καθιέρωση του ανούσιου και αναποτελεσματικού αυτού μέτρου.
Το ανέδειξαν σαν αίτημα πρώτοι οι συνάδελφοι που βρέθηκαν στο δικτυακό τόπο της “Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών” και στη πορεία ακολούθησαν και άλλοι φορείς.
Να επισημάνουμε εδώ ότι το μέτρο της υποβολής των ΜΥΦ, όπως είχε τεθεί χρονικά αλλά και και ως προς το περιεχόμενο του, το μόνο που κατάφερε ήταν να “χαρίσει” ατέλειωτες χαμένες εργατοώρες και κόστος σε Λογιστές και επιχειρήσεις. Παράλληλα εξέθεσε για ακόμα μια φορά τις ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που με την εμμονή τους, στη κυριολεξία γελοιοποιήθηκαν απαιτώντας μέχρι τις αρχές του 2016 να υποβάλλονται οι ΜΥΦ του 2014 !!! Κλείνοντας έτσι τα αυτιά τους στις εκκλήσεις των Λογιστών, για επαναφορά της ετήσιας υποβολής και όχι μόνο.
Το πρώτο βήμα έγινε και είναι στη σωστή κατεύθυνση… Είναι όμως απαραίτητο να ολοκληρωθεί για να αποκτήσει ουσία και να λειτουργήσει με τρόπο ώστε να “…εκπληρώνεται ο σκοπός της σχετικής διαδικασίας, που δεν είναι άλλος από την αξιοποίηση των καταστάσεων από το φορολογικό έλεγχο.”
Ποια λοιπόν θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, επιγραμματικά:
- Καθιέρωση ποσού ως όριο υποβολής τα 300 € καθαρής αξίας(χωρίς ΦΠΑ) και άνω.
- Υποβολή μόνο των Εσόδων, όπου θα λειτουργήσουν ως έξοδα αντίστοιχα από τον λήπτη.
- Ημερομηνία υποβολής και διόρθωσης των αποκλίσεων, πριν τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος που αφορούν το προηγούμενο φορολογικό έτος.
- Αξιοποίηση από τη φορολογική αρχή των υποβαλλόμενων στοιχείων ως προς τις τυχόν αποκλίσεις και παροχή δυνατότητας τροποποιητικών δηλώσεων, σε εύλογο χρονικό διάστημα, για τις διορθώσεις αποκλίσεων που έχουν διαπιστωθεί από τον έλεγχο.
Τα παραπάνω “βήματα” μπορεί να εμπλουτιστούν και με άλλα στοιχεία, έτσι ώστε όλη αυτή η διαδικασία να “πιάσει τόπο”, να λειτουργήσει πραγματικά στη κατεύθυνση περιστολής της φοροδιαφυγής, που είναι και το ζητούμενο.
Σήμερα και όχι αύριο, η ΓΓΔΕ θα πρέπει να προχωρήσει παρακάτω και άμεσα να καθιερώσει τα νέα δεδομένα ως προς το περιεχόμενο των Ετήσιων-πια- Συγκεντρωτικών Καταστάσεων.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος περαιτέρω καθυστέρησης στη λήψη μιας απόφασης, που θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα μας απαλλάσσει όλους από τη κατασπατάληση χρόνου που δεν διαθέτουμε, θα λειτουργήσει θετικά ως προς το “ζητούμενο” , θα απαλλάσσει και την ίδια τη ΓΓΔΕ από την “αυτογελοιοποίηση” της.
Ας ακούσει ο Γενικός Γραμματέας Δ.Ε , τους ανθρώπους που ζουν τη καθημερινότητα της αγοράς και ας πάρει μια σημαντική απόφαση για το θέμα, τώρα είναι η ευκαιρία…
Οι συλλογικοί επίσημοι ή μη φορείς των Λογιστών-Φοροτεχνικών, θα βρίσκονται πάντα εδώ με προτάσεις και αιτήματα, θα συνεχίσουν να μιλούν ακόμα και στα “κλειστά αυτιά”, μέχρι αυτά να ανοίξουν και να “ακούσουν”…
Ένα βήμα έγινε…
Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής-Φοροτεχνικός
ΥΓ. Δεν διεκδικώ σε καμία περίπτωση τη πατρότητα των παραπάνω προτάσεων, είναι “προϊόν” συλλογικών συζητήσεων πολλών συναδέλφων μέσα και έξω από τους φορείς μας… Καταγράφω απλά τη συμφωνία μου και τις παραθέτω.