Ποιος σκότωσε τον Χριστόδουλο, γιατί μας ψεκάζουν, πώς ένας άντρας θεραπεύτηκε από τον καρκίνο με χασίς, ποιος είναι ο πραγματικός μπαμπάς του Τσίπρα και χιλιάδες ακόμη τίτλοι που συνθέτουν το μεταμοντέρνο παζλ των ανυπόστατων φημών και ψευδών ειδήσεων. Με κεφαλαία και πολλά θαυμαστικά.
Ο τίτλος φώναζε από χιλιόμετρα ότι πρόκειται για like-farming: «Μετανάστες κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας από ναό». Δεν θα πατούσα ποτέ το link αν δεν διάβαζα το συνοδευτικό σχόλιο της φίλης που μετέφερε τη δημοσίευση στο timeline μου στο facebook. «ΝΤΡΟΠΗ» έγραφε στη virtual προμετωπίδα. «Ως τώρα βοηθούσα με όλες μου τις δυνάμεις τους πρόσφυγες. Μετά από αυτό όμως τέλος», κατέληγε. Ο αριθμός των τετρακοσίων τόσων likes και των εκατό κοινοποιήσεων που κρέμονταν κάτω από το post, συνέτειναν ώστε ο δείκτης μου να πατήσει το αριστερό πλήκτρο του mouse.
To link οδηγούσε στο neapolisnews.gr, ένα τοπικό site της Καβάλας το οποίο με πρώτη ματιά δεν παραπέμπει στα γνωστά σκουπιδομπλόγκ που αναπαράγουν κατά κόρον ψευδείς ειδήσεις. Παρότι βέβαια η ανάρτηση (Όλο το δημοσίευμα εδώ) δεν ήταν γραμμένη με κεφαλαία, ούτε συνοδευόταν από πολλά θαυμαστικά, τα επίθετα και οι χαρακτηρισμοί χτύπησαν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι:
«Πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει στην Ορθόδοξη μικρή κοινωνία της Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου τα πρωτόγνωρα περιστατικά τα οποία έλαβαν χώρα εν μέσω Σαρακοστής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας από φανατικούς πρόσφυγες μουσουλμάνους οι οποίοι αποκαθήλωσαν με μία προκλητική ενέργεια την εικόνα της Παναγίας που βρισκόταν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης στο οποίο φιλοξενούνται και σιτίζονται τις τελευταίες εβδομάδες 209 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Μπροστά στα έντρομα μάτια εθελοντών και δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έλειπε η εικόνα της Παναγίας και παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, με την επικράτηση των ψυχραιμότερων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Τα ακραία και προκλητικά μουσουλμανικά στοιχεία δεν δίστασαν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές να απαιτήσουν ακόμα και από τον ιερέα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου να μην χτυπά τις καμπάνες γιατί ο ήχος τους προκαλεί τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν ακόμα και να ποδοπατήσουν μην κάνοντας αποδεκτές τις λειτουργιές (πρόσφορο) που εστάλησαν από την Μητρόπολη Ελευθερούπολης προς σίτισή τους».
Τις επόμενες ημέρες το δημοσίευμα αναπαρήχθη από δεκάδες διαδικτυακά μέσα. Σε άλλα sites κατά λέξη, κατά την πάγια τακτική των ρεπόρτερ του copy/paste, και σε άλλα με μικρές παραλλαγές. Λίγες ώρες αργότερα, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ελευθερούπολης Γεώργιος Μπένος διέψευσε την είδηση μέσω facebook, ενώ το ίδιο έπραξε με επίσημη ανακοίνωσή της η Μητρόπολη. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Παγγαίου και μας διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι ουδέποτε σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό, όχι μόνο μέσα στη συγκεκριμένη εκκλησία, αλλά και οπουδήποτε αλλού στα όρια του Δήμου.
Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε εκατοντάδες χρήστες των social media, αλλά και δεκάδες «ενημερωτικά» (και κατά δήλωση τους, «αποκαλυπτικά») sites να συνεχίσουν να αναδημοσιεύσουν το ρυπαρογράφημα. Η είδηση βρήκε τον δρόμο της και προς τα mainstream ΜΜΕ και μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής του Σκάι Εδώ η εκπομπή με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Στη συνέχεια της εκπομπής, βέβαια, ο παρουσιαστής αναγνώρισε το σφάλμα και ανασκεύασε.
Στην ίδια παγίδα υπέπεσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέβασε την είδηση στο Twitter: Λίγα λεπτά αργότερα, πάντως, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πόσταρε και την είδηση της διάψευσης.
Αντίθετα, τα εκατοντάδες sites και blogs που αναδημοσίευσαν την είδηση, δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναρτήσουν την σχετική διάψευση. Σήμερα η δημοσίευση παραμένει αναρτημένη σε 352 ιστοσελίδες –μεταξύ των οποίων και στο επίσημο site της Χρυσής Αυγής Πρωτοφανές: Ισλαμιστές λαθρομετανάστες στην Καβάλα αποκαθήλωσαν την εικόνα της Παναγίας και παραπονέθηκαν για τις καμπάνες.
(Ευλογημένη) πηγή: οπαρλαπίπας
H συγκεκριμένη ψευδής είδηση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Στο προσωπικό του blog Ένα μικρό διαμάντι γράφει: «Οι μετανάστες-κατακτητές μας άρχισαν ήδη το κατεδαφιστικό έργο τους! Αποξηλώνουν τις εικόνες από τους Ναούς μας και τα Εξωκκλήσια και τις χρησιμοποιούν σαν καύσιμο ύλη για να …ζεσταθούν!». Το post διανθίζεται με ακόμη πιο εξόφθαλμα ανακριβείς ειδήσεις, όπως: «Πράκτορες της Σ. Αραβίας, που ήσαν ανάμεσα στους …πρόσφυγες κάπου στο λιμάνι του Πειραιώς, απαίτησαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ να βγάλη το αρχιερατικό του Εγκόλπιο με τον Σταυρό, που φορούσε στο στήθος του, όταν επήγε να τους μοιράσει τρόφιμα!
Όπως σωστά υποθέσατε, ο ιεράρχης που επικαλείται ως πηγή τον ιστότοπο με το έγκυρο όνομα oparlapipas.comΟ Παρλαπίπας δεν θεώρησε σωστό να επανορθώσει τη δημοσίευση που διαψεύστηκε κατ’ επανάληψη. Ούτε, βέβαια, οποιαδήποτε άλλη.
Σταυροφορία κατά της απάτης
Πριν όμως η είδηση αυτή διαψευστεί από τους αρμοδίους, την είχαν ήδη καταρρίψει οι υπερδραστήριοι κυνηγοί hoaxes του ellinikahoaxes.grΟ ιστότοπος. Οι ερευνητές του site έχουν διαψεύσει εκατοντάδες πλαστές/ ψευδείς/ παραποιημένες ειδήσεις, φήμες και αστικούς μύθους που διαδίδονται μέσω ίντερνετ.
Μία από τις πλέον χτυπητές περιπτώσεις ήταν το αρκετά δημοφιλές hoax «Χουντικός ο πατέρας του Τσίπρα» που ξεκίνησε από το Twitter και διαδόθηκε αστραπιαία μέσω facebook και blogs και το οποίο εκκινούσε και τερμάτιζε στην παραπάνω φωτογραφία:
Με ένα απλό google search θα μπορούσε και ο πλέον αδαής χρήστης του Διαδικτύου να ανακαλύψει ότι ο εικονιζόμενος είναι ο Διομήδης Αγγελόπουλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου. Για ακόμη μια φορά η σχετική διάψευση δεν αναρτήθηκε σχεδόν (η επιφύλαξή μας εκφράζεται για τυπικούς και μόνο λόγους) σε κανένα site ή account από όσα διέδωσαν το αρχικό hoax.
Η…Χάρου
Ένα από τα πιο διασκεδαστικά hoaxes που αναδημοσιεύτηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά sites, αφορούσε στην υποψηφιότητα της Λίτσας Χάρου με την Ένωση Κεντρώων. Ξεκίνησε από έναν σατιρικό λογαριασμό στο Twitter και διογκώθηκε με σειρά δημοσιευμάτων ακόμη και σε εφημερίδες.Οποιον πάρει η «Λίτσα Χάρου», Espresso
Φυσικά, το πρόσωπο δεν είναι υπαρκτό (η φωτογραφία μάλιστα που συνοδεύει όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις ανήκει στην Αμερικανίδα πορνοστάρ Bree Daniels), αλλά και σε αυτή την περίπτωση ουδείς φρόντισε να επανορθώσει
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΚΛΙΚ
Είναι, λοιπόν, διαταραγμένοι όσοι διακινούν hoaxes; Ορισμένοι ναι. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να προσθέσουν μερικά ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλιεύοντας like και κλικ, ώστε να αυξήσουν τις εμφανίσεις των σελίδων τους και κατ’ επέκταση τα διαφημιστικά τους έσοδα.
Μερικές εβδομάδες πριν το Πάσχα του 2016, άρχισε να διακινείται ένα, αν μη τι άλλο ελκυστικό με ιντερνετικούς όρους, δημοσίευμα. Ακόμη και οι πιο υποψιασμένοι μπήκαν στον πειρασμό να κλικάρουν στον τίτλο «Η χειρότερη κακοκαιρία όλων των εποχών θα σαρώσει την Ελλάδα το Πάσχα. Χιόνια στην Αθήνα!». Μέχρι να φτάσεις στην είδηση έπρεπε να κάνεις έξι-επτά κλικ, να παρακάμψεις εκκλήσεις για like στο Facebook, να κλείσεις τρία-τέσσερα pop-up παράθυρα και να αγνοήσεις δεκάδες διαφημιστικά banners που αναβόσβηναν. Όταν τελικά έφτανες στο post μάθαινες ότι «οι μετεωρολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο».!
Κάτω από την είδηση για τον καιρό, στα προτεινόμενα θέματα, αναβοσβήνει ο τίτλος: ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !! (Φαίνεται ότι το μοτίβο “όλα κεφαλαία, διάστημα, δύο θαυμαστικά” αποδίδει, καθώς τα υπόλοιπα προτεινόμενα θέματα έχουν τους τίτλους: ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΌΛΑ ΣΤΗ ΔΕΗ !! ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ !! ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΩΡΑ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ !! ΕΤΣΙ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ !!)
Τα προσπερνάς και επιλέγεις την είδηση του σεισμού. Οδηγείσαι σε μια σελίδα με την εικόνα ενός σεισμογράφου και μια λεζάντα με το ίδιο ακριβώς κείμενο. Από κάτω αναβοσβήνει: «Δείτε εδώ».
Πατάς εκεί. «Μεγάλος σεισμός τώρα. Ταρακουνήθηκε η πόλη…» Πατάς τα αποσιωπητικά. Νέα σελίδα στην οποία δεσπόζει ο τίτλος «Μεγάλος σεισμός ταρακούνησε την πρωτεύουσα…» Κι άλλο κλικ. Κι άλλη σελίδα με κεφαλαία, θαυμαστικά, pop up διαφημίσεις, κουτιά «Ακολουθήστε μας στο FB» και λοιπά συμπαρομαρτούντα. «Σεισμός 5,7 ρίχτερ» διαβάζεις. Εννιά-δέκα κλικ αργότερα ανακαλύπτεις ότι ο σεισμός πράγματι έγινε. Απλώς το επίκεντρό του ήταν 150 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
Οι ειδήσεις σχετικά με τον καιρό ή τους σεισμούς δεν κατατάσσονται στα αμιγή hoaxes, καθώς αποκαλύπτουν μια πραγματική είδηση –ή ορθότερα, αποκαλύπτουν μέρος της πραγματικότητας. Μόνο που την αποκαλύπτουν με τρόπο που να πολλαπλασιάζει τα κλικ. Είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις του τρόπου λειτουργίας της βιομηχανίας του like-farming και του click-baiting.
Κλείνοντας τα δεκάδες pop-up παράθυρα που ξεπετάχτηκαν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαβάζω και αυτό: «ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Κάτω από τη φωτογραφία με τα γκρεμισμένα κτίρια, ο συντάκτης της είδησης διευκρινίζει: «Μεγέθους 2,3 της κλίμακας Ρίχτερ 100 ναυτικά μίλια νότια της Κεφαλλονιάς». Και στην κατακλείδα, σχολιάζει: «Οι κάτοικοι του νησιού, συνηθισμένοι από τέτοιες δονήσεις, δεν ανησύχησαν», υπενθυμίζοντάς μας πόσο αφελείς θεωρεί τους αναγνώστες του.
Τα επικίνδυνα hoaxes
Εκτός όμως από τα hoaxes που εξαντλούνται στα επίπεδα της –κακόγουστης συνήθως– φάρσας και αυτά που δημιουργούνται για κλικοθηρικούς λόγους, υπάρχουν και ορισμένα άκρως επικίνδυνα. Και καλώς ή κακώς, είναι τα πλέον δημοφιλή. Ο λόγος για τα ιατρικής θεματολογίας διαδικτυακά ψεύδη, τα οποία συνήθως αφορούν εναλλακτικές θεραπείες, άγνωστους ιούς, συνωμοσίες φαρμακευτικών εταιρειών, θεραπευτικές τροφές και πολλά ακόμη.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για εντελώς ανυπόστατα και κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Συνήθως επικαλούνται μια ανύπαρκτη έρευνα ενός (υπαρκτού) Πανεπιστημίου και τσιτάρουν κάποιον (μάλλον ανύπαρκτο) Ντόκτορ Κάτι, ενώ σχεδόν πάντα αξιοποιούν τον μαγνήτη του “κάτι μας κρύβουν”. Γιατί σίγουρα κάτι μας κρύβουν. Οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονταν ανέκαθεν πιστευτές επειδή πράγματι δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια.
Ο τίτλος «Θαυματουργό φάρμακο κατά του καρκίνου» θα έπρεπε να κινήσει υποψίες ακόμη και στους πιο αδαείς. Στην πράξη, όμως, προσελκύει το ενδιαφέρον και αναπαράγεται, καθώς στοχεύει σε ευάλωτους πολίτες, ασθενείς ή συγγενείς τους που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια σανίδα σωτηρίας.
Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας θα σπεύσουν να εμπιστευτούν μια «εναλλακτική» θεραπεία ή να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε τρωγλοδύτες. Το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια, που αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τους hoaxers και τους συνωμοσιολόγους.
Το τελευταίο διάστημα στο ελληνόφωνο web κυκλοφορεί μια δημοσίευση με τον εύγλωττο τίτλο «Του είπαν ότι του απέμεναν 18 μήνες ζωής. Να πώς γιάτρεψε παράνομα τον καρκίνο του».
Στη δημοσιογραφική αργκό ο συγκεκριμένος τίτλος έχει όλα τα στοιχεία του πιασάρικου. Η φράση «γιάτρεψε παράνομα τον καρκίνο» σε προκαλεί να διαβάσεις το post. Και το διαβάζεις. Περιγράφει την περιπέτεια του 32χρονου Άγγλου David Hibbit, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο, αλλά αρνήθηκε να συνεχίσει τις χημειοθεραπείες μόλις έμαθε ότι του έμεναν 18 μήνες ζωής.
Αντίθετα κατέφυγε στο «θαυματουργό» έλαιο κάνναβης, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα έκανε το «θαύμα» του και εξαφάνισε εντελώς τον καρκίνο. Αναφέρει ονόματα, περιγράφει τις θεραπείες, το ιστορικό, περιέχει δηλώσεις του ασθενούς. Δείχνει αληθινό ή τέλος πάντων, αρκετά αληθοφανές.
Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, πάντως, ο David Hibbit δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα δυσάρεστα νέα της μετάστασης του καρκίνου στον πνεύμονα, ενώ στα μέσα Απριλίου ανακοίνωσε ότι πάσχει και από καρκίνο στον εγκέφαλο.
Η ιστορία διακινείται online την τελευταία τριετία και παρότι έχει διαψευστεί από τα γεγονότα και τον ίδιο τον ασθενή, δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που επιμένουν να την αναπαράγουν. Επιτήδειοι ή απλώς αφελείς. Μεταξύ αυτών και ο πολυσυζητημένος σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα την είδηση στο facebook. Παρά τις αντιδράσεις που δέχτηκε μέσω σχολίων στο ίδιο το post, αλλά και σχολιασμών από δημοσιογράφους σε πολλά μέσα, ούτε τη διέγραψε, ούτε ποτέ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για hoax.
Ποιος σκότωσε τον Χριστόδουλο;
Από τα χιλιάδες άρθρα που αναφέρονται στις περίεργες ασθένειες πολιτικών ξεχωρίζουμε το άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Καρκίνος προκαλείται από μυστικό όπλο»aetos-apokalypsis.com, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι στα θύματα του μυστικού όπλου συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρσνερ, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ο προκάτοχός της, Λούλα ντα Σίλβα, ο Ούγκο Τσάβες, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και ο πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο. Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι η CIA «έχει αναπτύξει ένα όπλο βέλος δηλητηρίου που προκαλεί καρδιακή προσβολή και καρκίνο. Το όπλο ένα παγωμένο υγρό δηλητήριο σε μύτες βελών, στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας και ένα τέταρτο της ίντσας μακρύ, που θα μπορεί να διεισδύσει στα ρούχα, είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο και δεν αφήνει κανένα ίχνος στο σώμα του θύματος».
Δεν δολοφονούνται όμως μόνο οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά και οι θρησκευτικοί. Η αναζήτηση «Ποιος σκότωσε τον Χριστόδουλο;» ή το ακόμη πιο εμφατικό «Δολοφονήθηκε ο Χριστόδουλος» θα σας φέρει αντιμέτωπους με σωρεία δημοσιευμάτων, στα οποία η νηπιακού επιπέδου επιχειρηματολογία γύρω από τον άξονα «έπρεπε να φύγει από τη μέση» διακλαδώνεται με φληναφήματα περί εσκεμμένων ιατρικών λαθών.
Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε επερώτησηΗ ανακοίνωση στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος στη Βουλή με αίτημα «να διατάξουν εκταφή και νεκροψία, ώστε να αποκλεισθεί η όποια υπόνοια υπάρχει στον λαό για την αιτία θανάτου του». Προκειμένου να στηρίξει το συλλογισμό του ο βουλευτής παραθέτει σχετικά διαδικτυακά δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και μια δήλωση του Επιφάνιου, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου: «Ο Χριστόδουλος ήταν εμπόδιο. Ο Χριστόδουλος δεν έπρεπε να ζει…, όλα (τα δεινά των Ελλήνων) ξεκίνησαν μετά τον θάνατό του…». (Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι εκτός από τα κεφαλαία και τα θαυμαστικά, στην αποτελεσματικότητα των hoaxes φαίνεται ότι συντείνουν και τα αποσιωπητικά).
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πριν λίγες ημέρες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασεΗ είδηση στην Καθημερινή έναν ιδιοκτήτη site σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ για τη δημοσίευση ενός post με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων». Το post που διακινείται εδώ και χρόνια ξεκινά με τη φράση «Μια συνέντευξη που κανείς ποτέ δεν έδειξε…» και συνεχίζει παρουσιάζοντας την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. Αν και το δημοσίευμα έχει κατ’ επανάληψη διαψευστεί, τόσο από τους “ερασιτέχνες” του ellinikahoaxes.gr, όσο και από επαγγελματίες (η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε σε καταγγελίαΚατεβάστε το αρχείο word εδώ) πολλά websites, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών από αυτά που κατονομάζονται στην ανακοίνωση των παιδιάτρων, διατηρούν αυτούσια την ανάρτηση.
Πόσοι αναπαρήγαγαν την ψευδή είδηση περί φωταγώγησης της Ακρόπολης με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς να μπουν στον κόπο να κοιτάξουν έξω από το παράθυρό τους;
Η ιστορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, hoaxes, φημών κ.λπ. φυσικά και δεν είναι καινούρια και προφανώς δεν συνδέεται αποκλειστικά με το Διαδίκτυο. Η σκηνοθετημένη κατάκτηση της Σελήνης, η Αθανασία του Αιγάλεω, το δηλητήριο του σκορπιού, η φραπελιά, οι Εβραίοι που έστησαν την 11η Σεπτεμβρίου και τόσα άλλα αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις. Υπάρχει μάλιστα και ψηφιακό Μουσείο ΗoaxesΤο Μουσείο. Το ίντερνετ σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί το εργαλείο, το λάδι που επιτρέπει στην φλόγα να διανύσει ταχύτερα τη διαδρομή της και να διαδοθεί ευρύτερα. Όπως γράφει η Kathleen Stewart στο βιβλίο Paranoia within Reason, «το Διαδίκτυο δημιουργήθηκε για τις θεωρίες συνωμοσίας, είναι το ίδιο μια θεωρία συνωμοσίας. Το ένα πράγμα οδηγεί στο άλλο, το ένα link στο άλλο και πάντα ένα άλλο link οδηγεί βαθύτερα σε ένα μη-πράγμα, στο πουθενά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο: http://insidestory.gr/