Ζήτημα ζωής και θανάτου για την ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του αριθμού των δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Η πάγια ρύθμιση που δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως 12 μηνιαίες δόσεις έχει, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αποτύχει παταγωδώς καθώς όλο και λιγότεροι είναι οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε ρύθμιση του χρέους τους, αφήνωντας τις φορολογικές τους υποχρεώσεις απλήρωτες.
Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προστέθηκαν στα βιβλία του δημοσίου νέα χρέη των φορολογούμενων ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια κάθε μήνα οι φορολογούμενοι βάζουν νέο φέσι ύψους 1 δισ. ευρώ στο δημόσιο.
Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αναλάβουν ένα πολύ μεγάλο φορολογικό βάρος. Από τα τέλη Ιουλίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έξι διαφορετικούς φόρους συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε μήνα θα πληρώνουν έως το τέλος του έτους ενώ θα υπάρχουν και μήνες που θα πληρώνουν έως και έξι φόρους.
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να αυξηθούν σημαντικά οι δόσεις προς την εφορία προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν έστω και λίγα κάθε μήνα. Από την άλλη η τρόικα είναι αντίθεση σε οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς θεωρεί ότι με τις έκτακτες ρυθμίσεις διαβρώνεται η φορολογική συνείδηση των πολιτών και στο τέλος βγαίνει ζημιωμένο το ελληνικό δημόσιο χάνοντας φορολογικά έσοδα.
Το αίτημα για την αύξηση του αριθμού των δόσεων (έως 36 ή και 48) πρόκειται να τεθεί υπόψη της τρόικας κατά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφού θα έχει φανεί τι γίνεται στο μέτωπο του ληξιπρόθεσμου χρέους των φορολογούμενων.
Του Σπύρου Δημητρέλη
Πηγή: www.capital.gr
Σχόλιο Foroline
Οι εκτιμήσεις μας , από την μέχρι τώρα υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Νομικών & Φυσικών Προσώπων είναι αποκαλυπτική. Ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες και τους εισοδηματίες , οι φόροι που προκύπτουν για να καταβληθούν είναι “εξωπραγματικοί” ως προς το μέγεθος τους.
Η φορολογική επιβάρυνση κυμαίνεται από 60%-40% και πλέον των δηλωθέντων εισοδημάτων και με βάση την εμπειρία μας πρόκειται για φόρους που στη καλύτερη των περιπτώσεων , θα “αργήσουν” πολύ να εισπραχθούν τελικά.
Συνηγορούμε λοιπόν στην εκτίμηση της έκρηξης -ιδιαίτερα μετά την 31η Ιουλίου- των ληξιπρόθεσμων οφειλών , που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ηγεσία του Υπ.Οικονομικών , σε αυτή τη φάση με ρεαλιστικές & όχι τοκογλυφικές ρυθμίσεις.
Είναι προφανές ότι στο σχόλιο μας δεν αναφερόμαστε στη πολιτική & στη σκοπιμότητα της επιβολής αυτών των απεχθών φόρων , αλλά στην αντιμετώπιση της παρούσας πραγματικότητας.