Φύλλο και φτερό το ιατρικό απόρρητο στο Taxisnet

0

Οι φάκελοι όσων αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και λάβουν ποσοστό αναπηρίας, περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της Εφορίας. Το τραγικό είναι πως δεν εμφανίζονται μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμεται.

«Μέσω ενός γνωστού εφοριακού μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον φάκελο οροθετικού, πληκτρολογώντας απλώς τον αριθμό φορολογικού μητρώου του» εξήγησε χθες στο «Εθνος» ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας και προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη, είναι απολύτως λογικό να γνωρίζει η Εφορία πως ένας φορολογούμενος έχει ποσοστό αναπηρίας και δικαιούται επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Δεν είναι, όμως, καθόλου λογικό να γνωρίζει ένας μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος τους λόγους για τους οποίους έχει λάβει την αναπηρία.

Εξόφθαλμη παραβίαση

«Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου» σημειώνει ο κ. Τσιακαλάκης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ασθενείς με ψυχιατρικές ή άλλες παθήσεις, τις οποίες δεν θέλουν να γνωρίζουν τρίτοι:

«Σκεφθείτε σε μια επαρχιακή πόλη να μπορεί να έχει πρόσβαση ένας εφοριακός ή άλλος υπάλληλος σε τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να γίνει γνωστό ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας».

Επειτα από καταγγελίες που έφτασαν στον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό συμβαίνει κατά τρόπο που επιτρέπει σε κάθε υπάλληλο ή αξιωματούχο, που χειρίζεται το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων, να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συγκεκριμένα στις παθήσεις εξαιτίας των οποίων αποδίδεται το ποσοστό αναπηρίας.

Στο αντίγραφο του φακέλου που μπόρεσε να αποκτήσει η «Θετική Φωνή», το σύστημα απαντά στον υπάλληλο τα εξής: «Εις απάντηση του υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υπηρεσιακού σημειώματος και λαβόντες άπαντα τα στοιχεία του φακέλου, σας γνωρίζουμε ότι το ποσοστό αναπηρίας του ασφαλισμένου είναι 50% και η πάθηση σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας υπό συνεχή αντιρετροϊκή αγωγή».

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Καμία απάντηση
Με την επιστολή καλείται το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει αμέσως, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του. Σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη, η επιστολή στάλθηκε πριν από δύο εβδομάδες και στο μεταξύ δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» επισημαίνει ότι η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα Πρόνοιας.

Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες υπάλληλοι δημοσιοποιεί δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.