ΑΠΟΨΗ: «Αν ήμουν Έλληνας θα έκλεβα την Εφορία κάθε μέρα…»

1
Πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να φέρει την ευημερία στην Ελλάδα, εφόσον αλλάξει το φορολογικό μοντέλο εμφανίζεται ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Αρθουρ Λάφερ. Μιλώντας αποκλειστικά στο insider.gr τάσσεται κατά της υπερφορολόγισης, λέγοντας μάλιστα ότι «αν ήμουν Έλληνας, θα έκλεβα την εφορία κάθε μέρα», καθώς οι φόροι που επιβάλλονται στη χώρα είναι ανήθικοι.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μη εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει Grexit, αντιπροτείνοντας τη μετατροπή της Ελλάδα σε έναν φορολογικό παράδεισο, στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ.

Για τον Δρ. Λάφερ η Ελλάδα είναι «ο άρρωστος ασθενής της Ευρώπης» και όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει κάτι που να προτιμά περισσότερο ένας γιατρός από έναν πολύ άρρωστο ασθενή. Γιατί τότε αποδεικνύεται αν η θεραπεία είναι σωστή». Αναφερόμενος στον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, ξεκαθαρίζει ότι «όλοι οι φόροι είναι κακοί, κάποιοι χειρότεροι από άλλους». Έτσι, αντί του ισχύοντος φορολογικού μοντέλου προτείνει έναν χαμηλό, διευρυμένο, ενιαίο φορολογικό συντελεστή, «ώστε να δίνετε όσο το δυνατόν λιγότερα κίνητρα να φοροδιαφύγουν και τα ελάχιστα δυνατά μέρη όπου μπορούν να κρύψουν το εισόδημά τους, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία» Σε απόλυτες τιμές θεωρεί «ταβάνι» το 20% στον ενιαίο φόρος εισοδήματος και αντίστοιχα θα διαμόρφωνε το ΦΠΑ στο 20%.

Στο μέτωπο των σχέσεων με τους Ευρωπαίους Εταίρους, ο Δρ. Λάφερ προτείνει την μη εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη, ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και στους Ευρωπαίους για τη σημερινή, μη βιώσιμη κατάσταση. «Είχατε διεφθαρμένες κυβερνήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη δανειστήκατε υπερβολικά και τώρα σας έχει απομείνει ένα πολύ μεγάλο χρέος και σας πνίγει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πληρώσετε το χρέος. Αυτό συνάφθηκε από μια διεφθαρμένη διοίκηση και αν σημαίνει ότι θα φύγετε από την ΕΕ, ας φύγετε».

Προτείνει μάλιστα τη μετατροπή της χώρας σε έναν φορολογικό παράδεισο. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα έφευγα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργούσα μια πλούσια Ελλάδα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν την μετατρέπατε σε έναν φορολογικό παράδεισο όπως το Χονγκ Κονγκ; Όλος ο κόσμος θα ζήλευε την Ελλάδα. Και μπορείτε να το κάνετε τώρα».

Αναγνωρίζει πάντως ότι η διαδικασία αυτή –παρότι αναγκαία- θα είναι και επίπονη.

«Θα πρέπει να αλλάξετε τις δομές και αυτό είναι πολιτικά πολύ δύσκολο. Και θα υπάρξει μια περίοδος μεγάλων αναταραχών κατά την οποία οι άνθρωποι θα είναι πολύ δυσαρεστημένοι. … Αν είσαι αλκοολικός θα πρέπει να περάσεις μια περίοδο απεξάρτησης, η οποία είναι πολύ δυσάρεστη.

Τέλος, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους για συγκεκριμένες ομάδες, θέτει σαφή όρια στο ρόλο του. «Όταν το κοινωνικό κράτος προκαλεί τη φτώχεια, την οποία προσπαθεί να μετριάσει με κοινωνικές παροχές, το έχεις παρακάνει. … Όταν είναι πιο δελεαστικό να ζεις με κοινωνικά επιδόματα αντί να δουλεύεις, το έχεις παρακάνει».

Οι αναδημοσιεύσεις Άρθρων Γνώμης , δεν απηχούν κατ’ ανάγκη και τις απόψεις της Ομάδας foroline-ADC.

1 σχόλιο

  1. Kostas Frangos on

    Κάπου στη μέση βρίσκεται η σωστή συνταγή. Η παραμονή στη ΕΕ και στη Ζώνη του Ευρώ δεν αποκλείει τέτοιου αποφασιστικού είδους διαπραγματεύσεις, με επιχειρήματα και πραγματικά στοιχεία. Δυστυχώς είτε η ανεπάρκεια των κυβερνώντων και της πλειοψηφίας των ασκούντων σήμερα εξουσία και τα παραπλανητικά και πλασματικά στοιχεία που με ευθύνη τους διαθέτουν, είτε η εσκεμμένη ηρωική πολιτική ρήξη που για λόγους ιδεολογικούς έχουν επιλέξει όχι μόνο δεν καθιστά το κράτος μας ικανό για οποιαδήποτε ……..μεταρρύθμιση επ ωφελεία του Ελληνικού λαού, αλλά αντιθέτως αποδυναμώνει κάθε είδους προσπάθεια για οικονομική σταθεροποίηση και ….ανάπτυξη της χώρας.
    Οι διαπιστώσεις και οι υποδείξεις καθηγητών, ερευνητών και καλοθελητάδων για καθεστωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ….αντίστοιχες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές και προ παντός Κράτος Δικαίου. Δυστυχώς η κοινή διαπίστωση και επιβεβαίωση της από χρόνια γνωστής Ανήθικης φορολόγησης και υπερφορολόγησης δεν έτυχε της προσοχής καμίας Δικαστικής εξουσίας, δεν απασχόλησε κανένα Ευρωπαίο Εταίρο και με τη μέθοδο της κατασυκοφάντησης του συνόλου του Ελληνικού λαού επιχειρείται η αποποίηση ευθυνών από τους πραγματικούς υπαίτιους .
    Επειδή ο τρόπος και η ανήθικη εκμετάλλευση των ανυποψίαστων υπηκόων από την ίδια τη πολιτεία, με πρόσχημα τη δίκαιη κατανομή του …δυστυχώς περιορισμένου και σχεδόν ανύπαρκτου εισοδήματος, καθώς και τη διατήρηση των κοινωνικών δομών, που οδήγησαν τη χώρα στην εκούσια και εσκεμμένη καταπάτηση κάθε είδους ατομικής ελευθερίας, απαραίτητης για την όποια οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια διατήρηση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, δεν καταπολεμείται με υποθέσεις και θεωρητικές παραδοχές παρά μόνο με ….τιμωρία των υπευθύνων, καλό θα είναι να ασχοληθούν πρώτα με το θέμα ….αξιόπιστοι και έγκυροι Ελληνες και διεθνείς Δικαστικοί Λειτουργοί και έπονται ….οικονομολόγοι και άλλοι επανιδρυτές του κράτους μας, το οποίο ΘΑ μπορούσε Να ήταν πράγματι σε άλλη οικονομική κατάσταση Εάν !

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ