Τα Φιλαράκια: Κτητική και φοβική επιθετικότητα από τον σκύλο

0




 Στο τελευταίο μας άρθρο αναφερθήκαμε στην κυριαρχική επιθετικότητα που παρουσιάζει ένας σκύλος. Σήμερα, σειρά έχουν οι προβληματικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται από σκυλιά με κτητικές τάσεις και από σκυλιά που διακατέχονται από φόβο.

της Τζούλης Τούντα, εκπαιδεύτριας σκύλων-
http://tztountadogstraining.gr/–facebook: tztountadogstraining

Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στην κτητική/ανταγωνιστική επιθετικότητα και στη φοβική επιθετικότητα λόγω φόβου ή πόνου. Σε κάθε περίπτωση, δεν ασκούμε βία στο σκυλί.

Η κτητική/ανταγωνιστική επιθετικότητα εκδηλώνεται, συνήθως, μεταξύ «ίσων» σκύλων ή προς τα μικρά παιδιά, και συνδέεται συχνά με την κυριαρχική επιθετικότητα. Οφείλεται και στην κληρονομικότητα.

Αφορμή για τέτοιες συμπεριφορές είναι η τροφή, τα παιχνίδια, τα κόκκαλα, η αγάπη του σκύλου προς τον ιδιοκτήτη του.

Εάν ο σκύλος σας είναι επιθετικός προς τα άλλα σκυλιά, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν, καλό θα ήταν να αποφεύγετε οποιοδήποτε ερέθισμα «ξυπνά» αυτές τις συμπεριφορές. Και σε περίπτωση παροχής προνομίου, να προσφέρεται πρώτα στο πιο κυριαρχικό σκύλο.

Η φοβική επιθετικότητα είναι, συνήθως, επίκτητη, αλλά οφείλεται και στην κληρονομικότητα. Δηλαδή, πρόκειται για μια μαθημένη συμπεριφορά μέσω εμπειρίας και -σε αρκετές περιπτώσεις- είναι πιο εύκολο να διορθωθεί.


Πάντα υπάρχει λόγος που ένα σκυλί φοβάται. Ένας σκύλος φοβάται γιατί δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με παιδιά, ενήλικες, σκυλιά, με ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα κ.ά, επειδή έχει τραυματικές εμπειρίες ή ανατράφηκε από φοβική μητέρα. Φοβάται στο ενδεχόμενο τιμωρίας ή πόνου.

Όταν φοβάται, οδηγείται σε μία από τις εξής δύο συμπεριφορές: α) την παθητική ή Παθητικών Αμυντικών Ανακλαστικών, ή β) την ενεργητική ή Ενεργητικών Αμυντικών Ανακλαστικών.

Η παθητική συμπεριφορά δεν προβληματίζει τους ιδιοκτήτες, γιατί το ζώο υποτάσσεται και δεν επιτίθεται. Η ενεργητική συμπεριφορά, όμως, εκδηλώνεται με επίθεση του σκύλου, γιατί με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρατήσει μακριά άτομα ή να αποφύγει καταστάσεις που νοιώθει να τον απειλούν.

Εν ολίγοις, η φοβική επιθετικότητα δείχνει ότι ο σκύλος δεν έχει εξοικειωθεί με διάφορα ερεθίσματα, ότι έχει αρνητικές εμπειρίες με διάφορες καταστάσεις και ότι δεν μπορεί να τις διαχειριστεί. Βοηθήστε τον να βρει την ψυχική του ηρεμία. Να ξεπεράσει τις φοβίες του. Τις αρνητικές συνδέσεις που μπορεί να έχει με αντικείμενα ή με ανθρώπους, μετατρέψτε τις σε θετικές. Δηλαδή: Τρέμει τον κτηνίατρο; Καλό θα ήταν να κάνετε συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο, χωρίς να χρειάζεται εξέταση. Απλά για να αρχίσει να εξοικειώνεται με τον χώρο. Μην παραλείψετε να του προσφέρετε  λιχουδιές και να παίζετε μαζί του στον χώρο αναμονής. Επίσης, ο κτηνίατρος πρέπει να του δίνει λιχουδιές στον χώρο εξέτασης.

Στη συνέχεια, λιχουδιές στο μεταλλικό τραπέζι της εξέτασης. Λιχουδιές να του δίνετε και τη στιγμή που ο κτηνίατρος π.χ. του κάνει εμβόλιο. Χρησιμοποιούμε λιχουδιές για να αποσπάσουμε την προσοχή του σκύλου και να μεταβάλουμε μια άσχημη εμπειρία σε ευχάριστη.

Αν διαπιστώσετε ότι ο μικρός σας φίλος παρουσιάζει συμπτώματα επιθετικότητας, μην αφήσετε να παγιωθούν και να εξελιχθούν. Βοηθήστε τον να την ξεπεράσει.

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.