Τι αλλάζει για τις σακούλες σε Lidl-Σκλαβενίτη-Jumbo

0



Η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που καθιέρωσε την “πολιτική” της σακούλας-εμπόρευμα στην ελληνική λιανική αγορά ήταν η γερμανική Lidl. Όσοι ψώνιζαν από τα καταστήματά της έπρεπε στο ταμείο είτε να αγοράσουν σακούλες για να τα μεταφέρουν είτε να βγάλουν από την τσέπη τους τις δικές τους σακούλες. Μάλιστα το κόστος για κάθε απλή σακούλα ήταν 4 λεπτά το τεμάχιο.

Από 1/1/2018 που άλλαξε άρδην το νομικό πλαίσιο και πλέον απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση σακούλων από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα,  άλλαξε πολιτική και η Lidl όσον αφορά τις σακούλες.

Συγκεκριμένα πλέον απέσυρε τις φτηνές σακούλες της με 4 λεπτά έκαστη και τις αντικατέστησε με νέες.

Η νέα σακούλα Lidl, κατά την εταιρεία, χαρακτηρίζεται από δύο προτερήματα: πρώτον είναι 100% ανακυκλώσιμη, και δεύτερον αποτελείται τουλάχιστον κατά 80% από υλικό που προκύπτει από ανακύκλωση καταναλωτικών προϊόντων.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης σακούλας οι καταναλωτές συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων αλλά και στη μείωση του CO2 έως 40% σε σύγκριση με σακούλες από πρωτογενή υλικά.

Μόνο που η νέα σακούλα έχει διπλάσιο κόστος καθώς πωλείται έναντι 8 λεπτών έκαστη και είναι κατάλληλη για αρκετές επόμενες χρήσεις.

Ωστόσο η εταιρεία διαθέτει και άλλες σακούλες, μια απλή, μεγαλύτερης χωρητικότητας κόστους 12 λεπτών και μία πολλαπλών χρήσεων με κόστος για τον καταναλωτή στα 99 λεπτά.

Αλλαγή πολιτικής στο θέμα της σακούλας δρομολόγησε και η Σκλαβενίτης.

Σε κάθε ταμείο διατίθενται πλέον δύο είδη σακούλων. Μια απλή που πλέον χρεώνεται 4 λεπτά και μία πιο μεγάλη και πιο ανθεκτική η οποία κοστίζει 7 λεπτά.



Στα Jumbo

Η μεγάλη ζήτηση για σακούλες που υπήρχε στα Jumbo είχε οδηγήσει την διοίκηση της εταιρείας να διαμορφώσει τιμοκατάλογο πώλησης για τις έξτρα σακούλες (σ.σ. πέρα από αυτές που διατίθονταν δωρεάν για τοποθετηθούν τα ψώνια στο κατάστημα) που ζητούσαν τόσο οι πελάτες  όσο και αυτοί που έρχονταν αποκλειστικά για να πάρουν Jumbo – σακούλες.

Έτσι έως το τέλος του 2017 η πολύ μικρή σακούλα των Jumbo (σ.σ. μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία σελίδα Α4) πωλούνταν έναντι 0,10 ευρώ, η μικρή (40×60 cm) 0,20 ευρώ, η μεσαία (60×80 cm) 0,50 ευρώ και η μεγάλη – και πλέον “διάσημη” – (65×100 cm) έναντι 0,79 ευρώ.

Με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους άλλαξαν οι τιμές διάθεσης οι οποίες είναι κοινές τόσο για αυτούς που τις χρησιμοποιούν για ψώνια στα Jumbo όσο και για αυτούς που αγοράζουν αποκλειστικά σακούλες. Πλέον η  πολύ μικρή σακούλα των Jumbo πωλείται  έναντι 0,05 ευρώ, η μικρή (40×60 cm) 0,09 ευρώ, η μεσαία (60×80 cm) 0,29 ευρώ και η μεγάλη (65×100 cm) έναντι 0,39 ευρώ.

πηγές: www.economy365.gr-http://news247.gr/



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.