Τα Φιλαράκια. Όταν οι σκύλοι φοβούνται το σκοτάδι…

0

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι πολύ κοινός μεταξύ των ανθρώπων κι ονομάζεται achluophobia. Μπορεί το σκυλάκι σου, όμως, να πάθει πανικό εάν το αφήσεις σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο; Πώς νιώθει όταν σβήνεις κάθε βράδυ τα φώτα για να πέσεις για ύπνο;

Η φοβία για το σκοτάδι μπορεί να προέρχεται από ένα είδος άγχους για το τι γίνεται όταν δεν βλέπεις ξεκάθαρα τι υπάρχει μέσα στον χώρο, όμως, πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύει και για τον τετράποδο φίλο σου;



Οι κτηνίατροι εξηγούν ότι οι διαταραχές άγχους μπορούν να διαγνωστούν και στους σκύλους, αλλά πριν αποφασίσεις ότι ο σκύλος σου φοβάται το σκοτάδι πρέπει να είσαι σίγουρος ότι η φοβία του δεν προέρχεται από ιατρικούς λόγους.

Ο φόβος για το σκοτάδι που νιώθει ο σκύλος σου προκαλείται απ’ το ότι δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω του! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων δεν υποψιάζονται ότι το σκυλί τους φοβάται όταν τα φώτα είναι κλειστά και αδυνατούν ν’ αντιληφθούν την απροθυμία του να πάει σε σκοτεινές περιοχές.

Εάν αφήνεις τον σκύλο σου μόνο στο σκοτάδι κι αρχίζει να γαβγίζει, να κλαίει και γενικά να είναι ανήσυχος, τότε μην έχεις καμία αμφιβολία ότι δεν είναι και το καλύτερό του!

Βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα περισσότερα σκυλιά φοβούνται το σκοτάδι επειδή δεν μπορούν να δουν καθαρά τον ιδιοκτήτη τους και νιώθουν μοναξιά!

Εάν το σκυλί σου φαίνεται να φοβάται το σκοτάδι ακόμα κι αν είσαι δίπλα του, τότε είναι πιθανό να έχει αρχίσει να περιορίζεται η όρασή του. Σ’ αυτή την περίπτωση μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σου λύσει όλες τις απορίες.

Η περιορισμένη όραση μπορεί να προκαλείται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο καταρράκτης ή το γλαύκωμα.

Φυσικά, εάν ανησυχείς για την ασφάλεια του σκύλου σου όταν τα φώτα είναι κλειστά είναι περιττό να σου πούμε ότι πρέπει άμεσα να βάλεις μικρά φωτάκια σε κομβικά σημεία του σπιτιού, όπως στις σκάλες και σε αιχμηρές γωνίες.

Οποιαδήποτε ανησυχία έχεις, μοιράσου την με τον κτηνίατρο και πρόσφερε στον σκύλο σου την απαραίτητη φροντίδα!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.