Προς «ξεπάγωμα» οι λογαριασμοί των συνεπών οφειλετών-Πώς θα γίνει

0

Σημαντική ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αναμένεται να δώσει νομοθετική διάταξη που προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

του Γιώργου Παλαιτσάκη

Η διάταξη αυτή θα προβλέπει τη μερική και σταδιακά αυξανόμενη αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών που είναι απόλυτα συνεπείς με την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν εντάξει τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ έχουν προχωρήσει και σύντομα η σχετική διάταξη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.




Η διάταξη θα αφορά ειδικότερα τους φορολογούμενους με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω απλήρωτων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων.

Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, η νέα διάταξη θα επιτρέπει τη μερική αποδέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών όσο τηρούνται οι όροι της ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Για κάθε μηνιαία δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, αρχικά διπλάσιο, κατόπιν τριπλάσιο και αργότερα ακόμη μεγαλύτερο σε σύγκριση με το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Δηλαδή, αρχικά η αποδέσμευση θα είναι ίση με το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης και θα αυξάνεται ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής στην τήρηση της ρύθμισης κάθε μήνα, τόσο θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθεί πλήρως η δέσμευση.

Παραδείγματα

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πώς θα λειτουργεί η νέα διάταξη παραθέτουμε τα ακόλουθα παραδείγματα:

1 Έστω φορολογούμενος με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία 7.200 ευρώ, του οποίου έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Εάν ο φορολογούμενος αυτός ρυθμίσει την οφειλή του σε 12 μηνιαίες δόσεις των 600 ευρώ εκάστη και πληρώνει κανονικά (εμπρόθεσμα) κάθε δόση, τότε η ΑΑΔΕ με την εμπρόθεσμη πληρωμή μιας δόσης των 600 ευρώ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1.200 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό (θα του αποδεσμεύσει ποσό ίσο με το διπλάσιο των 600 ευρώ), με την εμπρόθεσμη πληρωμή της επόμενης δόσης θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 1.800 ευρώ (το τριπλάσιο των 600 ευρώ) κοκ.

Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι εφόσον έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλέτη του Δημοσίου και κατάσχονται όποια ποσά εισέρχονται σ’ αυτούς, η δέσμευση μπορεί να αρθεί και οι κατασχέσεις μπορούν να σταματήσουν:

1 Εάν εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο.

2 Εάν η οφειλή έχει υπαχθεί σε μία από τις ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής των «100 δόσεων» που νομοθετήθηκαν τα έτη 2014 και 2015 και οι δόσεις που έχουν ήδη εξοφληθεί υπερβαίνουν αθροιστικά συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό της συνολικής αρχικής οφειλής. Ειδικότερα:

α) Για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων του έτους 2014 και είναι συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων, τότε η δέσμευση αίρεται εφόσον έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.

Δηλαδή, αν το ληξιπρόθεσμο χρέος ενός φορολογούμενου προς τη Φορολογική Διοίκηση ήταν 15.000 ευρώ και εντάχθηκε στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί τουλάχιστον 7.500 ευρώ για να αρθεί η δέσμευση. Για την άρση της δέσμευσης ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ η οποία εξετάζεται σε συνάρτηση με το προφίλ του. Η ΔΟΥ εξετάζει επίσης εάν η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης των 100 δόσεων του 2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί και εξοφληθεί.



β) Για όσους οφειλέτες του Δημοσίου έχουν υπαγάγει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων του έτους 2015, η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών μπορεί να αρθεί εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

 Έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής.
 Έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη.
 Έχει εξεταστεί κατά περίπτωση και έχει επιβεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειάς της.
 Η επιβληθείσα δέσμευση και οι κατασχέσεις που επιβάλλονται αφορούν  αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης αυτής.

Για όσους οφειλέτες του Δημοσίου εντάσσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων προβλέπεται ότι σε περίπτωση που έχουν ήδη επιβληθεί δεσμεύσεις και κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αυτές δεν αναστέλλονται, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

πηγή: Έντυπη Ναυτεμπορική




 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.