Πάμε σινεμά; Οι ταινίες της εβδομάδας (26-4-2019)

0

Σε περισσότερες από 240 αίθουσες προβάλλεται ήδη από τη Μεγάλη Τετάρτη η τελευταία περιπέτεια των «Εκδικητών» της Marvel Comics, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στο κοινό της Marvel, γιατί όλοι οι υπόλοιποι δεν θα αντέξουν!

του Γιάννη Ζουμπουλάκη*

«Εκδικητές: Η τελευταία πράξη»
(«Avengers: Endgame», ΗΠΑ, 2019)

Στην πραγματικότητα, η τελευταία (μέχρι σήμερα) περιπέτεια φαντασίας των «Εκδικητών», που σκηνοθέτησαν οι αδελφοί Αντονι και Τζο Ρούσο, είναι υπεράνω κριτικής, αφού, όπως όλες οι ταινίες αυτής της «σειράς», απευθύνεται στο φανατικό κοινό των σούπερ ηρώων της Marvel Comics, που ούτως ή άλλως είναι βέβαιο ότι θα την απολαύσει. Και θα έχει κάθε δίκιο να το κάνει αφού το θέαμα είναι χορταστικό, οι χαρακτήρες πολλοί – μια στρατιά ολόκληρη -, οι αναφορές στο παρελθόν μπόλικες και το σεναριακό μπουρδούκλωμα άνευ προηγουμένου.




Για τους μη μυημένους στο σύμπαν αυτών των ηρώων, όμως, η ταινία μπορεί να γίνει από αδιάφορη έως ανυπόφορη, πρώτον επειδή ελάχιστα «στέκεται» από μόνη της, δεύτερον επειδή από κάποια στιγμή και μετά, όταν οι σούπερ ήρωες αναρρώνουν, μετατρέπεται σε θόρυβο διαρκείας – ένα καταπιεστικό κομπρεσέρ με στόχο τον εγκέφαλο που δεν λέει να σταματήσει – και τρίτον επειδή η διάρκειά της είναι τρίωρη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ανυποψίαστος θεατής βγαίνει λες και έχει μόλις παλέψει με τον Μοχάμεντ Αλι όταν ήταν ακόμα νέος (προσωπικά πήρα Ponstan για να μου φύγει ο πονοκέφαλος).

Οσοι δεν έχουν δει την αμέσως προηγούμενη ταινία των «Εκδικητών», το «Εκδικητές: Ο πόλεμος της αιωνιότητας» (2018), είναι αδύνατον να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται εδώ πέρα, άρα θα μείνουν στα πολύ, πάρα πολύ στοιχειώδη. Σε πολύ «χοντρές» γραμμές λοιπόν, μετά την ήττα τους από την προηγούμενη ταινία, οι σμπαραλιασμένοι πλέον «Εκδικητές» αποφασίζουν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους και να αναλάβουν δράση κατά του Θάνος (Τζος Μπρόλιν), ο οποίος στοχεύει στην καταστροφή του Σύμπαντος.

Πώς θα τα καταφέρουν; Μα φυσικά μέσω της χρονικής καταδρομής και της κβαντικής φυσικής! Σκέφτεστε τίποτε καλύτερο; Οι μάγκες θα επιστρέψουν στον χρόνο για να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων και να αποκτήσουν τα πέντε πετράδια της αιωνιότητας, το μεγαλύτερό τους όπλο. Δηλαδή θα επιστρέψουν στις προηγούμενες ταινίες τους και θα αλλάξουν το… σενάριο!

Δεν ξέρω τι από όλα τα παραπάνω βγάζει νόημα, αλλά το νόημα δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σημασία σε αυτές τις παραμυθένιες ταινίες φαντασίας, οι οποίες όσο περνούν τα χρόνια, σεναριακά γίνονται όλο και χειρότερες (Παίζουν: Ρόμπερτ Ντάουνι, Κρις Εβανς, Μαρκ Ράφαλο κ.ά.) Βαθμολογία: 1

«Στα αρβανίτικα»

Ενα έντιμο οδοιπορικό με στόχο την ανεύρεση των αρβανίτικων ριζών της αποπειράται η ελληνοκαναδή σκηνοθέτρια Κατερίνα Μάρθα Κλαρκ με το «Στα αρβανίτικα», ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ που καλύπτει όλο το φάσμα του αντικειμένου του· γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία αλλά και ιδιαιτερότητα της φύσης των Αρβανιτών. Η Κλαρκ, που στην έρευνά της συνεργάστηκε με την ερευνήτρια και κοινωνιογλωσσολόγο Ελενα Μπότση, μας θυμίζει ότι η αρβανίτικη κουλτούρα είναι φτιαγμένη από ατσάλι. Δεν γίνεται να σβήσει αφού στο πέρασμα του χρόνου το ενδιαφέρον των ίδιων των Αρβανιτών για τη φυλή τους όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται, αλλά ισχυροποιείται! Για να μπορέσει να αποσπάσει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Αρβανιτών, η Κλαρκ με το συνεργείο της εισχωρούν με όρεξη στην καθημερινότητά τους (σπίτια, καφενεία, αυλές) και απλώς τους ακούν. Και αυτό υπήρξε αρκετό. Βαθμολογία: 2½

«Ο Γάτος ο Φευγάτος»

Aπό την Κυριακή του Πάσχα στις αίθουσες θα προβάλλεται και το κινεζικό κινούμενο σχέδιο «Ο Γάτος ο Φευγάτος» («Cats», Κίνα, 2018) του Γκάρι Γουάνγκ, ακόμα μία ταινία καρτούν με γάτο σε πρώτο πλάνο, μετά τη «Μάρνι, μια τρελή συμμορία» που παίζεται από την περασμένη Πέμπτη. Εδώ, ένας μικρός γάτος που έχει βαρεθεί τη ζωή της κλεισούρας στο σπίτι αποφασίζει να δοκιμάσει την ελευθερία του έξω κόσμου, όπως κάποτε ο πατέρας του. Ομως εκείνος είναι τελικά που θα προσπαθήσει να τον αποτρέψει έχοντας την εμπειρία των κινδύνων. Δεν θα τα καταφέρει φυσικά, αλλά δεν πειράζει, γιατί θα ακολουθήσει η αποστολή σωτηρίας του Φευγάτου που θα έχει τη χάρη της σε μια ταινία την οποία θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως οι γατόφιλοι όπως ο υπογράφων. Η ταινία θα προβάλλεται από την Κυριακή του Πάσχα. Βαθμολογία: 2½



 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.