Μητρότητα: Το 6μηνο μετά το τοκετό

33

Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004 – 2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. (αρ. 142 Ν.3655/08)

Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό
Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω.




Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφο¬ρά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
Η άδεια αυτή χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, ως ισχύουν κάθε φορά καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επομένη της λήξης των παραπάνω αδειών.
Η διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι μήνες. Η εργαζόμενη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, η εργαζόμενη μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

Η ανωτέρω άδεια χορηγείται στην εργαζόμενη, έπειτα από αίτησή της στον εργοδότη, τον οποίο οφείλει να 00προειδοποιήσει εγγράφως ένα μήνα πριν την έναρξη της εν λόγω αδείας.
Ο χρόνος απουσίας της εργαζόμενης από την εργασία της κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό της ετήσιας κανονικής άδειας, της προϋπηρεσίας για τον καθορισμό της αμοιβής και της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης αλλά και κάθε δικαιώματος που απορρέει από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας καταβάλλει ειδική παροχή στην εργαζόμενη μητέρα, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

α. Βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση,
β. Έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ. ή (ΦΕΚ 1888/Β’/4-9-09 – απόφαση ΥΠΑΚΠ) από τον συσταθέντα σε αυτό με βάση τις διατάξεις του αρ. 4 παρ. 2 του Ν.3655/08 (ΦΕΚ 58/Α’/3-4-08), ειδικό λογαριασμό ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ.
Η παροχή καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζεται από τηναπόφαση αναγνώρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, με πίστωσηλογαριασμού που τηρείται από τη δικαιούχο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Αρμόδια Υπηρεσία για την καταβολή της ειδικής παροχής στην εργαζόμενη είναι η τοπική Υπηρεσία παροχών ή το ΚΠΑ 2 του τόπου κατοικίας της.




Η αιτούσα οφείλει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ τα παρακάτω δικαιολογητικά :
α. βεβαίωση εργοδότη από την οποία θα προκύπτει η ενεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, η ημερομηνία πρόσληψης και προκειμένου για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους καθώς και η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχεία ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο αδείας.
β. αντίγραφο απόφασης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,
γ. υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός 8 ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε µεταβολή της εργασιακής της σχέσης. Στην ίδια δήλωση θα αναφέρονται ο αριθµός µητρώου της ασφαλισµένης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ο αριθµός φορολογικού µητρώου,
δ. αριθµός λογαριασµού (ΙΒΑΝ) Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος της δικαιούχου (φωτοτυπία της αντίστοιχης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης).

Για την νοµιµότητα της παροχής, η αρµόδια Υπηρεσία δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό.

Η παροχή διακόπτεται λόγω :

α. πρόσληψης και απασχόλησής της δικαιούχου σε νέο εργοδότη,
β. αίτησης διακοπής της δικαιούχου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 33891/606/7-5-2008 απόφαση της Υπουργού Εργασίας, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος άδειας με βάση το ποσό της μηνιαίας επιδότησης προς την εργαζόμενη.
Σε σχέση με την κανονική άδεια της εργαζόμενης η ίδια απόφαση ορίζει ότι η ειδική άδεια μητρότητας χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, ως ισχύουν κάθε φορά καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής άδειας εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.
Συνεπώς η υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή αποδοχών αδείας προς την εργαζόμενη ισχύει και δεν μεταβάλλεται λόγω της εξάμηνης ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας καθώς από τα ανωτέρω διασφαλίζεται το δικαίωμα της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οσον αφορά στο επίδομα άδειας ο εργοδότης καταβάλλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος άδειας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών όσο και του επιδόματος άδειας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια.
Η υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή δώρων εορτών, περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και γίνεται με βάση τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/81 ΦΕΚ 742 Β’.
πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπολογισμός ισόχρονης άδειας αντί μειωμένου ωραρίου μητέρα

-Τελικά ποιός ορίζεται ως αυτοαπασχολούμενος; Διαλέγετε και παίρνετε



33 Σχόλια

  1. Μαρια on

    πειτε μου σας παρακαλω αν μετα ρη λοχειας και την ισοχρονη αδεια υπαρχει η 6 μηνη ανατροφης? γιατι μου λενε πως δεν ισχυει γιατι δεν εχουμε ως εταιρεια συμβαση μεντον. οαεδ…

  2. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Σας παραθετουμε εδώ, ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για το θέμα: « Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα (1) χρόνο συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.». Επομένως δεν ορίζεται πουθενά ότι πρέπει να υπάρχει σχέση της επιχείρησης με τον ΟΑΕΔ,εφ’οσον μάλιστα είναι ανευ αποδοχών. Πάντως, για εγκυρότερη απάντηση μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΟΑΕΔ

  3. Δήμητρα on

    Είμαι στο εξάμηνο του ΟΑΕΔ.την άδεια του 18 δεν την έχω πάρει.μολις τελειώσει το εξάμηνο δεν πρέπει να πάρω την άδεια μου από τον εργοδότη και το επίδομα αδείας μου;

  4. Χρυσουλα on

    Δουλευω σε κοινωφελη προγραμμα.τωρα ειμαι στην λοχεια . Δικαιουμε το εξαμηνο;

  5. Φωτεινή on

    Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να δώσει την 6μηνη αδεια??

  6. Καλησπέρα σας… Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτό διευκρινίστηκε με το άρθρο 36 του ν. 3996/2011, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
    Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
    Η ασφαλισμένη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.
    Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, σύμφωνα με το ΚΕΦ Β. της με αριθμ. 33891/606/08 Υ.Α., η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του ανωτέρω νόμου.

  7. Αρτεμις on

    Τι γινεται όταν ο εργοδότης αρνείται να μου πληρώσει την άδεια;

  8. Αρτεμις on

    Και αν αρνείται να μου την πληρώσει;

  9. Μαρία on

    Εχθες τελειωσε η άδεια μητρότητας του ικα(2μήνες μετα τη γεννα)αλλα ο εργοδότης μου δεν εχει ετοιμα ακόμα τα έγγραφα που χρειάζομαι για το εξαμηνο του οαεδ ποσο χρονικό περιθώριο εχω για να καταθεσω τα χαρτιά για την αίτηση μ για την εξαμηνη άδεια του οαεδ??

  10. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Νομίζουμε ότι υπάρχει προθεσμία δύο μηνών.Για σιγουριά ρωτήστε στον ΟΑΕΔ

  11. Αναστασια on

    Καλησπερα σας..θα ηθελα να ρωτησω..εχει αρχισει το εξαμηνο του οαεδ..απο τις 14/12/18 ποτε θα πληρωθουμε??ακομα τιποτα

  12. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Μόνο από τον ΟΑΕΔ μπορείτε να ενημερωθείτε

  13. Καλησπέρα σας, η σύμβαση μου λήγει μέσα στην άδεια κυοφορίας μου. Πως μπορώ να πάρω την άδεια μητρότητας? Αν το αφεντικό μου δεν δεχτεί να ανανεώσει την άδεια μου, μπορεί άλλος εργοδότης να μου κάνει πρόσληψη , και αν ναι πότε πρεπει να γίνει?
    Ευχαριστώ!

  14. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Καλησπέρα. Δώρο δικαιουστε από την εταιρεία στην οποία εργαζόσασταν

  15. Καλημέρα σας.Θα ήθελα να ρωτήσω πόσα πρέπει να πάρω το μήνα βάση ότι πληρώνουν πριν την γέννα 32ευρω ημερομίσθιο για 22 μέρες το μήνα και δικαιούμαι παραπάνω χρήματα που έχω τα τρία παιδιά ως προστατευόμενα μέλη;Σας Ευχαριστώ πολύ

  16. Είμαι σε αναρρωτική άδεια από το 2ο μήνα της εγκυμοσύνης μου … την επόμενη εβδομάδα 3/7 μπαίνω στην άδεια εγκυμοσύνης …οποτε όταν είναι η ώρα για να μπω στο 6 μηνο του ΟΑΕΔ δε θα έχω ένσημα τους τελευταίους μήνες αφού βρίσκομαι σε αναρρωτικες άδειες … δικαιούμαι να πάρω το 6μηνο του ΟΑΕΔ,;

  17. Καλησπέρα σας… Το εξάμηνο του ΟΑΕΔ το δικαιούσθε έτσι και αλλιώς, ανεξαρτήτως των ενσήμων σας του προηγούμενου χρόνου… Απλά πιθανόν να διαφοροποιείται το ποσό των αποδοχών του 6μηνου σε σχέση με τη σύμβαση εργασίας σας.
    Περαιτέρω θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε για αυτό και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

  18. Σοφια on

    Καλησπέρα σας!έμεινα εγκυος τον Αύγουστο του 2018 κ απο τοτε ημουν σε αναρρωτική ..γεννησα κ τωρα φτιαχνω τα χαρτιά μου για το 6μηνο..Δεν δικαιούμαι άδεια για το 2019 σωστα?εφόσον δεν δούλεψα ούτε μια μέρα??

  19. Καλησπέρα σας, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε αν δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία πρόσληψης σας. Θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε και το ΣΕΠΕ(επ.εργασίας) της περιοχής σας

  20. ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ on

    Καλησπερα το 6μηνο του ΟΕΑΔ καταβάλλεται εφάπαξ η κάθε μήνα ;Γιατί είδα στην εθνική μου ένα ποσο των 200ε και μου φάνηκαν πολύ λίγα

  21. Κατερινα on

    Καλησπερα, υπαρχει περιορισμος στο χρονο εργασιας στον εργοδοτη για να παρω το 6μηνο του οαεδ; δηλαδη πρεπει να υπαρχει συμβαση ενεργη αλλα πχ απο ενα χρονο πριν κτλ; η απλα και ενας μηνας αρκει για να μου εξασφαλισει το δικαιωμα στην αδεια; ευχαριστω πολυ

  22. Καλημέρα σας
    Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στις εργαζόμενες μητέρες, ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας διάρκειας έως έξι μήνες, σύμφωνα με το ΚΕΦ Β. της με αριθμ. 33891/606/08 Υ.Α., η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 142 του ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008).
    Με το άρθρο 142 του ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008) εγκρίθηκε η χορήγηση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, διάρκειας έως έξι (6) μηνών την οποία
    δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον Ε.Φ.Κ.Α.-τ. ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτό διευκρινίστηκε με το άρθρο 36 του ν. 3996/2011, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
    Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
    Προϋποθέσεις
    Η ασφαλισμένη πρέπει να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξηρτημένης εργασίας κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας.
    Άρα δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός ως προς τον χρόνο εργασίας

  23. Βασιλικη on

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω αν μετά την άδεια λοχίας παίρνω το 6μηνο του οαεδ η πρώτα πρέπει να πάρω την ετήσια άδεια από την εργασία μου; και το μειωμένο ωράριο σε μέρες άδειας; μετά η πριν το 6μηνο το δίκαιουμαι;

  24. Καλησπέρα σας, την κανονική άδεια σας πρέπει να την πάρετε υποχρεωτικά εντός του 2019 και μετά το 6μηνο. Η μειωμένη απασχόληση έπεται του 6μηνου

  25. Μαρία κ. on

    Καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω για το εξάμηνο του ΟΑΕΔ πόσα δικαιούμαι να πάρω εφόσον δούλευα πενθήμερο εξάωρο .ευχαριστω πολύ

  26. Αναστασια on

    Εχει τελειώσει το 6μηνο 4 Σεπτέμβρη. Γυρισα για δουλεια. Πηρα απο τον ΟΑΕΔ επιδομα αδειας οχι ολόκληρο. Το υπολοιπο απο ποιον το περνώ;απο τον εργοδότη να φανταστω?Επίσης εγω άδεια το 2020 δεν πήρα γιατι γεννησα 9 Δεκέμβρη και τωρα γυρισα για δουλειά. Δικαιούμαι?

  27. Καλησπέρα σας… Το υπόλοιπο του επ.αδείας θα καταβληθεί από τον εργοδότη σας. Αν εννοείτε την άδεια του 2020, αυτή θα πρέπει να την πάρετε μέχρι 31/12/2020. Περαιτέρω αν γεννήσατε 12ο/2019 θα έπρεπε την άδεια του 2019 να την είχατε πάρει πριν γεννήσετε. Διαφορετικά θα πρέπει να την αποζημιωθείτε.
    Τέλος αν κάτι από τα παραπάνω δεν έγιναν ή δεν θα γίνουν, θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε νομικό.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.