Πτώχευση εταιρείας:Εργαζόμενοι-Δικαιώματα-Νομοθεσία

2

Τι συμβαίνει με το προσωπικό εταιρειών όταν αυτές κατεβάζουν ρολά και εισέρχονται σε καθεστώς πτώχευσης;  Τι προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία για τους εργαζόμενους-απολυμένους, ειδικά μετά τις αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί στο ακόλουθο άρθρο να απαντήσει το ergasianews.gr, για την πληρέστερη ενημέρωση των εργαζομένων, με αφορμή την δυσμενή εξέλιξη που υπάρχει από το κλείσιμο και την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».

Νομοθεσία:

«Με βάση τις αλλαγές που επήλθαν στον πτωχευτικό κώδικα, από τη ρευστοποιημένη της περιουσίας μιας οποιαδήποτε εταιρίας.

  • Το 65% λαμβάνουν οι τράπεζες που κατέχουν και εγγυήσεις ,
  • το 25% το δημόσιο,το ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι
  • και το 10% οι υπόλοιποι ιδιώτες πιστωτές που δεν κατέχουν εγγυήσεις, υποθήκες, κλπ.

Η εταιρία κηρύσσεται σε πτώχευση όταν βρίσκεται σε μόνιμη και πλήρη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων, (όπως διαπιστώνει εν προκειμένω η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου εν προκειμένω μετά από αίτηση των νομίμων εκπροσώπων της) και με την απόφαση ορίζεται ο σύνδικος της πτώχευσης.

Διαδικασία:

  • Με την δημοσίευση της απόφασης ξεκινά, όπως ορίζει το δικαστήριο, η παύση των πληρωμών.
  • Με την εκδοθείσα απόφαση πτώχευσης, σφραγίζεται η περιουσία του «πτωχού» και η διοίκησή της περνάει πλέον στα χέρια του συνδίκου, ο οποίος εκπροσωπεί τον πτωχεύσαντα σε κάθε συναφή Δίκη.
  • Όσον αφορά στους εργαζόμενους θα πρέπει να αναγγείλουν τις (τυχόν) απαιτήσεις τους από δεδουλευμένα στον σύνδικο( εν προκειμένω πιθανότατα δεν υπάρχουν) . Εκείνος θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας ώστε με αυτή την καταγγελία οι εργαζόμενοι να προσφύγουν στον ΟΑΕΔ για να λάβουν επίδομα ανεργίας.
  • Οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους μέσω της πτώχευσης, όπως προαναφέρθηκε .
  • Από την κήρυξη της πτώχευσης, κανένας πιστωτής δεν μπορεί να στραφεί πλέον ατομικά κατά της πτωχευτικής περιουσίας, αλλά μπορεί να ικανοποιηθεί πλέον μόνον από τη συλλογική διαδικασία της πτώχευσης.
  • Όμως οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μηνύσεις εναντίον των νομίμων εκπροσώπων της εταιρίας για δεδουλευμένα(εφόσον υπάρχουν) και αποζημιώσεις, καθώς στο ποινικό σκέλος την ευθύνη φέρουν πάντα οι νόμιμοι εκπρόσωποι.
  •  Εφόσον κρίνεται αδύνατη ή ασύμφορη η συνέχιση της επιχείρησης, όλα τα περιουσιακά της στοιχεία ρευστοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη. Άλλωστε από τις βασικές δουλειές του συνδίκου είναι να ξεκινήσει αμέσως, την απογραφή της περιουσίας.
  • Η ικανοποίηση των πιστωτών γίνεται με σειρά, που καθορίζει ο Νόμος και ανάλογα με το αν η απαίτηση έχει προνόμιο (π.χ εργαζόμενοι) ή ασφάλεια (π.χ υποθήκη).»

 

http://ergasianews.gr

 

2 Σχόλια

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΖΗΣ on

    Να καλωσορίσω το site σας. Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για την ενημέρωση πολλών ομάδων ενδιαφερόμενων, όπως εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, επιτηδευματιών κ.λπ. Καλορίζικοι.
    Παρακαλώ την απάνυηση σας σε δύο ερωτησεις:
    1η. Τι ισχύει σχετικά νε την πτώχευση εταιρίας που πτώχευσε πριν την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Υπήρξα εργαζόμενος της ΝΕΟΣΕΤ που πτώχευσε το 2013. Για την ικανοποίηση των πιστωτών ισχύει η σειρά τακτοποίησης του παλαιού ή του νέου πτωχευτικού κώδικα;
    2η. Στην περίπτωση της μειωμένης σύνταξης με τον ελάχιστο αριθμο των 4.500 Η.Ε. όσων πρωτοασφαλίστηκαν πριν το 1993 ή 1983 (πρωτοασφαλήστικα το 1974…), γνώριζα ότι απαιτούνται για τα τελευταια 5 ετη πριν το έτος συνταξιοδότησης, 100 τουλάχιστον ένσημα κατ’ έτος (δηλ. 500 η.ε.). Το ερώτημα είναι αν απαιτούνται 100 Η.Ε. τουλάχιστον εντός του κάθε έτους ή μπορεί η συγκέντρωση αυτών των 500 ενσήμων να είναι μεν εντος της 5ετίας, αλλά αδιάφορο αν αυτά συγκεντρώθηκαν π.χ.: 50 το 1ο έτος, 221 το 3ο, 170 το 4ο, 147 το 5ο ετος (οι αριθμοί τυχαίοι, αλλά το άθροισμα εντός των 5 ετών να είναι 500 και πλέον Η.Ε.). Σημειωτέον επειδη με αφορά, ο αριθμός των ενσήμων είναι πλέον των 9.000.
    Ευχαριστώ
    B. Δίζης
    Β. Δίζης

  2. Αγαπητέ Κύριε,
    Αρχικά σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας, προσθέντοντας ότι και εμείς ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των συμπολιτών μας.
    Ο σκοπός του site είναι η χρήσιμη και χρηστική πληροφορία προς όλους και όχι οι ειδήσεις “πρώτης γραμμής”.
    Τα θέματα-ερωτήσεις που θέτεται,έχουν σε κάθε περίπτωση νομική διάσταση και από θέση ευθύνης απέναντι σας, θα σας συνιστούσαμε να απευθυνθείτε σε Νομικό.
    Είμαστε στη διάθεση σας να σας προτείνουμε εξειδικευμένους συνεργάτες, για την ενημέρωση σας και αν το επιθυμείτε παρακαλούμε να μας στείλετε μέηλ στο foroline@otenet.gr,
    Καλές αναγνώσεις…

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.