Α’ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
β) Ύπαρξη ληξιπρόθεσμης ή απαιτητής αξίωσης.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να απολύει τον εργαζόμενο, αλλά το δικαίωμά του υπόκειται στους περιορισμούς του άρθρου 281 (Α.Π. 1412/86). Αν αποδειχθεί ότι η απόλυση ή τυχόν άλλη πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στο μισθωτό, έγινε για λόγους εκδίκησης, επειδή αυτός άσκησε το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, τότε η απόλυση και η επιβολή πειθαρχικής ποινής είναι καταχρηστικές (Α.Π. 205/87).
Πηγή: http://www.ergasiaka-gr
Β’ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ
Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ασκήσει σχετική διεκδικητική ή αναγνωριστική αγωγή με τη διαδικασία των εργατικών διαφορών στο αρμόδιο καθ’ύλην δικαστήριο (Ειρηνοδικείο ή Μονομελές Πρωτοδικείο), με αίτημα την καταβολή των καθυστερούμενων αποδοχών από τον εργοδότη, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες και άρα απαιτητές οι δεδουλευμένες αποδοχές.
ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΔΙΚΑΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είναι το ένδικο βοήθημα το οποίο επιλέγεται για την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης εφόσον υπάρχει επιγενόμενος κίνδυνος για ανεπανόρθωτη βλάβη ή ζημία. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 728 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει προσωρινά, ως ασφαλιστικό μέτρο, εν όλω ή εν μέρει, απαιτήσεις καθυστερούμενων τακτικών ή εκτάκτων αποδοχών, οποιασδήποτε μορφής ή αμοιβών ή αποζημιώσεων που οφείλονται από την παροχή εργασίας ή εξόδων που έγιναν με αφορμή την εργασία, μισθών υπερημερίας ή αποζημίωσης για παράνομη καταγγελία της σύμβασης εργασίας ή για εργατικό ατύχημα ή που οφείλεται από τη σύμβαση εργασίας ή λόγω παραβάσεώς της.
Προϋπόθεση της υποβολής της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία δεν διακόπτει την παραγραφή των απαιτήσεων, είναι η πιθανολόγηση από το Δικαστήριο επείγουσας περίπτωσης, δηλ. ύπαρξη άμεσου και επικείμενου κινδύνου είτε για τη διαβίωση του εργαζόμενου είτε λόγω του φόβου της αποξένωσης του εργοδότη από τα περιουσιακά του στοιχεία, με συνέπεια την έλλειψη δυνατότητας μελλοντικής ικανοποίησης του εργαζόμενου. Σύμφωνα δε με το άρθρο 729 του ίδιου Κώδικα, το ποσό που επιδικάζεται προσωρινά δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το μισό της πιθανολογούμενης απαίτησης.
Με την ίδια διαδικασία και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτελεστότητα της απόφασης ως προς το σκέλος όχι μόνο το δικονομικό αλλά και το ουσιαστικό, ήτοι της τελικής ικανοποίησης του εργαζόμενου μπορεί να ζητηθεί η συντηρητική κατάσχεση περιουσίας του εργοδότη δηλ η προσωρινή απαγόρευση διάθεσης της περιουσίας του εργοδότη μέχρι να εκδοθεί οριστική τελεσίδικη απόφαση η οποία θα επιλύει τη κυρία διαφορά.
ΠΗΓΗ: www.platitsas-law