Google: Οι εργαζόμενοι στον ιστό της αράχνης

0

Στο άκουσμα και μόνο πως κάποιος προσελήφθη στη Google φανταζόμαστε όλοι πως έκανε ένα μεγάλο βήμα καριέρας και πως ή εργασιακή του ζωή από τούδε και στο εξής θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ένας εθισμένος της τεχνολογίας άλλωστε δεν θα μπορούσε να ελπίσει σε μια καλύτερη ευκαιρία από το να εργαστεί στον τεχνολογικό κολοσσό. Αφού επιλεγεί δε, ίσως δεν φαντάζεται πωςυπάρχει κάτι που θα μπορούσε να πάει στραβά στη συνέχεια…

Κι όμως! Πρώην και νυν υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι καταθέτουν τις εργασιακές τους εμπειρίες σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ, έχουν αναφέρει κατά διαστήματα πως η εργασία στον γίγαντα της αναζήτησης ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή. Κι αν εν συγκρίσει με την εργασιακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα ο διαδικτυακός κολοσσός φαντάζει παράδεισος, έχει κι αυτός τα μειονεκτήματά του. Εργασία και χαρά, φαγητό στα εστιατόρια, βόλτες στις τεράστιες καινοτόμες εγκαταστάσεις του Campus με τα ποδήλατα και διασκέδαση με τους συναδέλφους εργάσιμες και μη ώρες είναι η μια όψη του νομίσματος. Παρακάτω ακολουθεί η άλλη όψη, όπως την περιγράφουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας στο διαδικτυο στη συγκεκριμένη σελίδα.

Σου δίνει ότι μπορούσες να φανταστείς αλλά σου στερεί το μόνο που εντέλει έχει σημασία.

Η Joe Candella εργάστηκε ως πρώην υπεύθυνη πωλήσεων στην Google και λέει πως αυτό που σου στερεί δεν αναπληρώνεται από αυτά που σου προσφέρει. «Στην ουσία καταλήγεις να σπαταλάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου τρώγοντας το φαγητό της Google, με τους συναδέλφους της Google, φορώντας την μάσκα εικονικής πραγματικότητας της Google, μιλώντας την ιδιόλεκτο και τα ακρωνύμια της Google, στέλνοντας από τα e-mail της Google μηνύματα σε smartphones της Google. Όλο αυτό αρχίζει σταδιακά και καταλήγεις να μην αντιλαμβάνεσαι πως θα μπορούσες να ανεξαρτητοποιηθείς από την μεγάλη Google. Κάθε πτυχή της ζωής σου διαμορφώνεται έτσι ώστε να πιστεύεις πως θα ήσουν τρελός αν ήθελες να είσαι οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί». «Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Σου δίνεται ό,τι θα μπορούσες να φανταστείς αλλά σου στερεί το μόνο πράγμα που πραγματικά μετράει στο χρόνο σου».

«Ένα ανειλικρινές εργασιακό περιβάλλον».

Η Katy Levinson, είναι πρώην μηχανικός της εταιρείας χαρακτηρίζει το περιβάλλον ανειλικρινές κατά έναν τρόπο. «Είναι πραγματικά σκληρό να συζητήσεις οποιοδήποτε θέμα με κάποιον άλλο πέρα από τους φίλους σου… Οι αντικειμενικές συζητήσεις στην εταιρεία είναι αρκετά σπάνιες, εφόσον ο καθένας έχει το δικό του γνωστικό πεδίο, και δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη των άλλων εκτός κι αν αυτοί οι άλλοι είναι οι σημαντικοί Θεοί της τεχνολογίας. Κάπως έτσι δεν μπορείς να κάνεις μια ειλικρινή κουβέντα με κάποιον».

«Οι άνθρωποι αισθάνονται λογικό το να σε ρωτήσουν γιατί αποφάσισες να φύγεις αν δούλευες εκεί και φυσικά δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι δεν ήταν όλα τέλεια» αναφέρει η Katy Kevinson, πρώην μηχανικός software και συμπληρώνει πως στην ουσία το μέγεθος και η φήμη της εταιρείας συμβάλει στο να μην δέχεται κανείς να τρέφεις οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα πέραν του ενθουσιασμού για την τύχη σου που σε ευνόησε τόσο ώστε να βρεθείς αν δουλεύεις εκεί. Εάν φύγεις ή παραπονεθείς για οτιδήποτε συμβεί στην εταιρεία, από την μητέρα σου μέχρι τον ταξιτζή σου εκπλήσσονται και φυσικά δεν κάθεται κανείς να ακούσει τι είναι αυτό που σε ενοχλεί και δεν είσαι ενθουσιασμένος όπως περίμεναν ή ακόμα χειρότερα όπως θα έπρεπε».

Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες γεγονός που σε αγχώνει

Όπως αναφέρει κάποιος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, προσλαμβάνουν τους καλύτερους άρα ο κάθε υπάλληλος έχει προσόντα πάνω από το μέσο όρο. Επιπλέον, ο χειρισμός ενός manager ώστε να γίνει ικανός να ηγηθεί της ομάδας του μέσα στο εργασιακό αυτό σύστημα βασίζεται στο σπάσιμο του ηθικού (αν και άκουσα πως τα πράγματα άλλαξαν λίγο τελευταία)».

Όπως επισημαίνει «υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. Η ικανότητα όμως αυτή δεν τους εγγυάται ότι θα προαχθούν κι αυτό γιατί υπάρχουν χιλιάδες άλλοι εξίσου ικανοί που περιμένουν στην ουρά πριν από αυτούς. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί καραγκιόζηδες ώστε να χρειάζεται να αποδείξεις ότι δεν είσαι ένας από αυτούς. Κάπως έτσι μπορεί να δουλεύεις οκτώ συναπτά έτη και να μην πάρεις ποτέ καμία προαγωγή».

«Η Google είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να σε προσλάβει κατά λάθος»

«Με προσέγγισε η Google για να εργαστώ ως μάνατζερ. Την ίδια περίοδο είχε προσληφθεί ένα άτομο με το ίδιο όνομα με εμένα. Για κάποιο λόγο το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού περιέπλεξε πάρα πολύ τα πράγματα. Όταν πήγα στην εταιρεία βρέθηκα σε μια πολύ κατώτερη των προσόντων μου θέση, σε αυτή που έπρεπε να βρεθεί ο συνονόματος μου. Η σύμβασή μου ήταν αρκετά ασαφής και ο αρμόδιος προσωπικού είχε αποχωρήσει από την εταιρεία ώστε κανείς να αργήσει πολύ να βγει άκρη με την περίπτωσή μας».

«Η εταιρεία νοιάζεται μόνο για μετρήσιμα αποτελέσματα»

Ανάμεσα στα άλλα που καταθέτει η Katy Levinson για την εργασιακή της εμπειρία στην Google, είναι πως οποιαδήποτε πρόοδο σημειώσει ο εργαζόμενος δεν συνυπολογίζεται ή δεν εκτιμάται αν δεν είναι μετρήσιμη.

Ευχρηστία, προσαρμοστικότητα, προβληματική συμπεριφορά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Εάν δεν μπορείς να το μετρήσεις κανένας δεν θα ενδιαφερθεί γι αυτό» σημειώνει.

Το μεγαλύτερο αρνητικό σύμφωνα με έναν άλλο πρώην εργαζόμενο της εταιρείας ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος είναι η αυθαίρετη ακύρωση των διαφόρων πρότζεκτ και της δουλειάς που έχει γίνει γι αυτά οποιαδήποτε στιγμή.

Άλλοι πάλι αναφέρουν ως αρνητικό το υψηλό κόστος ζωής με το οποίο έρχεται κανείς αντιμέτωπος αν μείνει στην Silicon Valley ώστε να μπορεί να εργάζεται στον όμιλο. Για να αποφύγει κανείς το υψηλό κόστος για τα πάντα, επιλέγει να κάνει όσες περισσότερες από τις καθημερινές δουλειές του μπορεί εντός της εταιρείες (φαγητό, γυμναστήριο, πλύσιμο ρούχων, καφέ και άλλα) με αποτέλεσμα να περνά όλο και περισσότερες ώρες στον ίδιο χώρο με τους ίδιους ανθρώπους.

Άλλοι πάλι αναφέρουν πως καλό θα είναι στις αρχικές διαπραγματεύσεις για μια θέση εργασίας να διασφαλίσετε τις παροχές και τα εργασιακά σας δικαιώματα εγγράφως αφού η εταιρεία μπορεί και να μην υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε εξ αρχής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Jeff Nelson, τον άνθρωπο που ανέπτυξε τον Google Chrome «ένα πολύ μεγάλος μέρος των όσων θετικών ακούγονται για την Google έξω από την Google δεν είναι παρά ανακρίβειες. Πολλά πλεονεκτήματα αναφέρονται από τους ίδιους τους υπαλλήλους σκοπίμως για να αυξήσουν την καλή φήμη της εταιρείας. Όταν κάποιος έρχεται με μια πολύ καλή ιστορία να διηγηθεί για το πόσο φανταστικά είναι να δουλεύεις στον όμιλο, δεν πρόκειται παρά για υπερβολές ή φαντασιώσεις».

Παρότι οι εγκαταστάσεις καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάθε εργαζομένου με τους ανοιχτούς χώρους τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια εντός του Campus, η Anne K. Halsall, designer, αναφέρει πως το να δουλεύεις σε ένα από τα τέσσερα κτήρια του Campus δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι στοιβαγμένος. Υπάρχουν περιπτώσεις τρία και τέσσερα άτομα να δουλεύουν σε ένα μικρό τετράγωνο δωμάτιο ή πολλοί μάνατζερ να μοιράζονται το ίδιο γραφείο. Παρά τις παροχές και τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ένα γραφείο σε ένα ήσυχο μέρος για να κάτσει να εργαστεί συγκεντρωμένος ή και να επεξεργαστεί μια ιδέα.

Φυσικά δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που αναφέρουν πως το μέγεθος της εταιρείας είναι τόσο μεγάλο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να διακριθεί κανείς σε αυτή. «Δούλευα στην Google για τρία χρόνια και ηταν πολύ δύσκολο να την εγκαταλείψω. Υπήρχε ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στο να πάρω την απόφαση. Ο αντίκτυπος που θα μπορούσα ποτέ να έχω σε μια τέτοια εταιρεία ως άτομο ήταν ελάχιστος. Ο γίγαντας της αναζήτησης μοιάζει με μια τεράστια μηχανή που τυπώνει χρήμα χάρη στα Adwords. Εκτός κι αν είσαι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μηχανικός ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει κάτι νέο οι πιθανότητες ως ένας λειτουργικός τροχός της αμάξης της να μπορέσεις να διακριθείς είναι ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες.

πηγή: http://www.insider.gr/

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.