Το αφορολόγητο που “χτίζει” τη φοροδιαφυγή (Ανάλυση)

2

Η πολυαναμενόμενη οδηγία για τον καθορισμό των δαπανών, για τις οποίες απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το φορολογικό έτος 2017, έκανε την αρχική της εμφάνιση στις 13/01/2017 με Δελτίο Τύπου και επίσημη -εμφάνιση- στις 25/01 με τη δημοσιοποίηση της Εγκυκλίου 1005/2017 (ΦΕΚ 145Β’/25-01-2017).

Αναλύσεις επί αναλύσεων, αναλυτικοί πίνακες και αφιερώματα στο θέμα από τους καθ’  ύλην αρμόδιους Λογιστές και μεγάλη κουβέντα για το “χτίσιμο” του Αφορολόγητου Μισθωτών-Συνταξιούχων και Αγροτών, και τη πληρωμή των αποδείξεων με ηλεκτρονικό τρόπο !!!

Η δική μας αναφορά έγινε σε Άρθρο τις πρώτες ημέρες που βγήκε το Δελτίο τύπου και αφού η εγκύκλιος αποτελεί πιστή αντιγραφή του Δ.Τ, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καινούργιο, στη διαδικασία αυτή.

Είναι αλήθεια πάντως ότι το κλίμα πριν και μετά την έκδοση της οδηγίας, υπήρξε σχεδόν πανηγυρικό με την έννοια ότι επιτέλους η τεχνολογία θα μας βοηθήσει να δώσουμε ένα μεγάλο “χτύπημα” στη φοροδιαφυγή και οι απανταχού φοροφυγάδες  στην επικράτεια, θα  αρχίσουν να τρέμουν πια…

Διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας και πάμε λίγο παρακάτω, για να δείξουμε ότι αντίθετα, το “χτίσιμο” του Αφορολόγητου Μισθωτών-Συνταξιούχων και Αγροτών βοηθά την εξέλιξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής.
Αρχικά ως προς το κίνητρο της συλλογής αποδείξεων θα παρατηρήσουμε ότι διαχρονικά αυτό, ουδόλως χρησιμοποιήθηκε για να μειώσει τα έσοδα του φορολογούμενου ώστε το εναπομείναν ποσό να αποτελέσει τελικά το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του, το οποίο και δικαίως θα έπρεπε να φορολογηθεί.

Η συλλογή των αποδείξεων χρησιμοποιείται για να “χτιστεί κάτι” , το οποίο απλά μειώνει τον φόρο και μάλιστα φθίνοντας συνεχώς ποσοτικά, μάλλον μέχρι την οριστική του κατάργηση ;
Παράλληλα δε, στη περίπτωση της μη επίτευξης του “στόχου” της συλλογής των αναλογούντων αποδείξεων, η Πολιτεία μας τιμωρεί και με πρόστιμο (22% φόρος στη διαφορά), για να μας υποχρεώσει να πιάσουμε τον “στόχο”.

Μιλάμε βέβαια για το περιβόητο αφορολόγητο, στο οποίο “δικαίωμα” έχουν μόνο οι Μισθωτοί, οι Συνταξιούχοι και οι Αγρότες και άρα τους υπόλοιπους επαγγελματίες, εταίρους & μετόχους εταιρειών, εισοδηματίες κά, τους αφήνει παγερά αδιάφορους ή η Πολιτεία φροντίζει να μην τους θεωρεί ισότιμους φορολογούμενους Πολίτες, για τους χαρίσει και σε αυτούς κάποιο… Αφορολόγητο.

Συνεπώς αμέσως,  η έλλειψη τους κινήτρου για συλλογή αποδείξεων και πληρωμής τους με ηλεκτρονικό τρόπο από τα “Παιδιά ενός κατώτερου θεού”, αποτελεί ένα “κίνητρο” για αυτή τη μερίδα των φορολογούμενων να αποφεύγουν τη λήψη αποδείξεων, με απώτερο σκοπό να καταβάλλουν πχ. για τις καταναλωτικές αγορές τους ποσά, με έκπτωση 24% τουλάχιστον( βλέπε π.χ αγορές χωρίς ΦΠΑ)

Αρχικά από την ομάδα των δαπανών διαπιστώνουμε ότι για το 2017, η λίστα εμπλουτίστηκε με επιπλέον δαπάνες και μάλιστα κάποιες που αφορούν στη στοιχειώδη επιβίωση,όπως: Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και κάθε είδους τηλεφωνικές υπηρεσίες (σταθερής, κινητής τηλεφωνίας) υπηρεσίες internet, Συνδρομητική τηλεόραση, Εισιτήρια οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, τρένων κλπ.) κά.
Με την νέα λίστα λοιπόν, το “χτίσιμο” του Αφορολογήτου γίνεται ακόμα πιο εύκολο, ο στόχος επιτυγχάνεται άμεσα με την έννοια ότι οι δαπάνες που συμμετέχουν είναι δεδομένες στους περισσότερους φορολογούμενους.

Πρώτο Συμπέρασμα
Το Αφορολόγητο “χτίστηκε”… Και στα 2 παραδείγματα τάχιστα, με ζωτικές δαπάνες των φορολογούμενων…
Τουτέστιν για ποιο λόγο να μην αναζητήσουν “έκπτωση”, για τις υπόλοιπες καταναλωτικές τους δαπάνες, με τον παλιό και κλασσικό τρόπο “του στρίβειν άνευ αποδείξεως” ; 

Ποιο είναι δηλαδή το κίνητρο που δίνεται στον Πολίτη, να συνεχίσει να πραγματοποιεί τις αγορές του λαμβάνοντας και κυρίως ζητώντας “Απόδειξη” ;
Μάλιστα σε μια εποχή που η καθημερινότητα είναι αμείλικτη απέναντι του ;
Όταν νοιώθει ότι η Πολιτεία αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμα και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι του ;
Όταν νοιώθει ότι η Πολιτεία… Είναι απέναντι του ;

Όταν οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης ή επιβίωσης κάθε φορολογούμενου αμελούνται, ως προς τον προσδιορισμό τελικά των εισοδημάτων του που θα έπρεπε να φορολογηθούν, τότε δημιουργείται ένας “κόφτης” , ένας αυτόματος κόφτης, στη προκειμένη περίπτωση συλλογής περαιτέρω αποδείξεων, όχι αντίστασης απέναντι στην ανάλγητη Πολιτεία, αλλά προστασίας της απλής καθημερινότητας…
Προστασίας της επιβίωσης του!!!

Τελικό συμπέρασμα
Το “χτίσιμο” του Αφορολόγητου μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όχι μόνο δεν υπηρετεί τον στόχο(;) της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά αντίθετα, “χτίζει” ένα “νέο κίνημα” συναλλαγής και φοροδιαφυγής, ίσως πιο ισχυρό από κάθε άλλη φορά στη καθημερινότητα.

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός

ΥΓ. Οι αναμενόμενες διατάξεις για την υποχρεωτικότητα τοποθέτησης POS σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα είναι ικανές να ανατρέψουν τον “κόφτη” από τη πλευρά των φορολογούμενων, είτε πρόκειται για τα “Παιδιά ενός κατώτερου θεού”, είτε για τους “Προνομιούχους”.


Αποδείξεις 2017: Ο Αναλυτικός κατάλογος


 

2 Σχόλια

  1. Ιφιγένεια on

    Καλημέρα,

    θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις για το αφορολόγητο του 2017 για ειδική περίπτωση ανέργου.
    Αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος χωρίς να είναι γραμμένος στα μητρώα ΟΑΕΔ και τα τελευταία χρόνια κάνει μηδενική δήλωση εισοδήματος, τι ισχύει για το χτίσιμο του αφορολόγητου και πιστωτική κάρτα? Δεν έχει τίποτα στο όνομά του, και έχει μηδενικό εισόδημα (ούτε ενοίκια κ.λ.π). Για την εφορία φιλοξενείτε στην μητέρα του, είναι υποχρεωμένος να έχει πιστωτική κάρτα και να έχει δαπάνες με αυτήν για το αφορολόγητο του 2017?
    Αν είναι υποχρεωμένος να έχει αγορές μπορεί κάποιος τρίτος να του εκδώσει πιστωτική κάρτα (πρόσθετης κάρτας που όμως πληρώνεται από τον λογαριασμό του τρίτου προσώπου)? Λόγω capital controls πιστωτικές κάρτες και λογαριασμοί δεν ανοίγουν, οπότε ο μόνος τρόπος για απόκτηση πιστωτικής κάρτας είναι η έκδοση πρόσθετης κάρτας μέσω τρίτου.Τα έξοδα αυτής της πρόσθετης κάρτας, εφόσον είναι στο όνομα του ανέργου, μπορούν να περαστούν στον άνεργο για τυχόν αφορολόγητο, ή ο άνεργος δεν έχει υποχρέωση χτισίματος αφορολογήτου?

    Ευχαριστώ,

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.