Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα τελευταία εργοδοτικά κόλπα που με παράνομες πρακτικές οδηγούν σε αντικατάσταση του μισθού με…”αντίδωρα” , ενώ παράλληλα εκτινάσσουν την εισφοροδιαφυγή στα ύψη.
Ο λόγος για τις εταιρείες πώλησης κουπονιών (vouchers), που προτρέπουν-βρίσκοντας ευήκοα ώτα-ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΟΙΥΕ, διατείνονται ότι με τον τρόπο αυτό στοχεύουν τάχα “στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους”, τη στιγμή που ο κανόνας στην αγορά εργασίας επιτάσσει περικοπές τέτοιων “προνομίων” και πρόσθετων παροχών.
Την ίδια και σημαντικότερη ευθύνη έναντι του νόμου έχουν και οι εταιρείες που δέχονται να κάνουν χρήση αυτών των κουπονιών, καθώς στην πραγματικότητα υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας, κυρίως έκτακτες αποδοχές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες κ.λπ.), υποχρεώνοντας τους εργαζομένους τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών, για την πρόσθετη ή και την κανονική εργασία, τα εκπτωτικά κουπόνια.
Η δεύτερη νέα “μόδα” που συναντάμε ολοένα και περισσότερο τους τελευταίους μήνες είναι οι προσλήψεις Βουλγαρίας και οι προπληρωμένες κάρτες “μισθοδοσίας” Βουλγαρίας και Κύπρου.
Μετά τα βουλγαρικά POS και το φορολογικό σκάνδαλο που προέκυψε, η νέα “μόδα” επιτάσσει τις βουλγαρικές και κυπριακές προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες και τις προσλήψεις στη Βουλγαρία, για εργασία όμως στην Ελλάδα.
Εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων, διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες στη γείτονα χώρα, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται, αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα.
Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι παράνομες, αφού ούτε πληρωμή μισθού σε είδος επιτρέπεται, ούτε εργασία εντός της Ελληνικής Επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα, υπογραμμίζει η ΟΙΥΕ.
Παράλληλα, καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία, να ξεκινήσουν εκτεταμένους ελέγχους για την πάταξη του φαινομένου εν τη γενέσει του, διότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά απροστάτευτοι σε μια αγορά εργασίας πραγματική “ζούγκλα”.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζοντας την εκστρατεία στοχευμένων δράσεων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) προχώρησε στη διενέργεια πανελλαδικών ελέγχων από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου στον κλάδο της εστίασης. Στο διάστημα αυτό ελέγχθηκαν 824 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 319.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 41 πλήρως αδήλωτοι εργαζόμενοι και 546 περιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία εργαζομένων εκτός ωραρίου αλλά και άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και κυρώσεις.
Παράλληλα, σήμερα το Σ.ΕΠ.Ε. παρέλαβε πρόσθετα στοιχεία με καταγγελίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που αναφέρονται σε παράνομη πληρωμή μέρους του μισθού με κουπόνια. Τις καταγγελίες αυτές παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), κ. Π. Κυριακούλιας.