Η Καθαρή Δευτέρα (27/2/2017) δεν ανήκει στις εξαιρέσιμες εορτές, για τους εργαζόμενους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.Συνεπώς, είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, για τους οποίους η ημέρα αυτή (η πρώτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής) είναι αργία.
Α. Η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως, κατά την ημέρα αυτή.
Όσοι απασχοληθούν την Καθαρή Δευτέρα (27/2/2017), επειδή η επιχείρηση λειτουργεί συνήθως κατά την ημέρα αυτή, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, χωρίς καμία προσαύξηση. Οφείλεται δηλαδή κανονικά, το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο για τους εργάτες – εργατοτεχνίτες, ενώ δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή για τους αμειβόμενους βάσει του μηνιαίου μισθού, υπαλλήλους (δηλαδή, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους).
Ομοίως, στην περίπτωση αυτή, αν ο εργοδότης μονομερώς αποφασίσει να μην λειτουργήσει η επιχείρησή του (ενώ συνήθως λειτουργούσε), εξακολουθεί να οφείλει τις παραπάνω αμοιβές στους εργαζόμενους.
Β. Η επιχείρηση δεν λειτουργεί συνήθως, κατά την ημέρα αυτή.
Αν η επιχείρηση συνήθως δεν λειτουργεί κατά την ημέρα αυτή, δεν οφείλεται ημερομίσθιο στους εργάτες – εργατοτεχνίτες. Αντιθέτως, στους υπαλλήλους αμειβόμενους βάσει μηνιαίου μισθού δεν οφείλεται άλλη αμοιβή πέραν του μισθού τους, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί η επιχείρηση, κατά την Καθαρή Δευτέρα (δηλαδή, θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους).
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι αν η επιχείρηση παραδοσιακά δεν λειτουργεί κατά την ημέρα αυτή, αλλά φέτος ο εργοδότης αποφασίζει την λειτουργία της εκτάκτως, οφείλει να καταβάλλει στους υπαλλήλους επί πλέον του μισθού τους, τόσα ωρομίσθια όσα αντιστοιχούν στις ώρες που θα απασχοληθούν (ή το 1/25 του μισθού τους επιπλέον, αν πρόκειται για την απασχόληση μιας πλήρους ημέρας εργασίας).
Γ. Ωστόσο, ισχύουν και τα παρακάτω:
- Ενδέχεται η Καθαρή Δευτέρα, να έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία από συγκεκριμένες ΣΣΕ, με την προϋπόθεση ασφαλώς, ότι αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.
- Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η Καθαρή Δευτέρα (μαζί ενδεχομένως, με άλλες μη εξαιρέσιμες αργίες), προβλέπεται ως αργία από τον Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης ή της ιδιωτικής εκμετάλλευσης (εφόσον υφίσταται τέτοιος Κανονισμός).
- Τέλος, είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί η μη εργασία κατά την ημέρα αυτή, στην ατομική σύμβαση εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή να γνωρίζει ότι κατά την ημέρα αυτή δεν θα εργάζεται, άρα ο εργοδότης δεσμεύεται για την μη απασχόλησή του.
Σε κάθε περίπτωση, αν καταβάλλονταν αποδοχές κατά την Καθαρή Δευτέρα, σε μη απασχολούμενους / εργαζόμενους κατά την ημέρα αυτή στα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέτος καλούνται οι εργαζόμενοι αυτοί να εργασθούν, θα πρέπει να καταβληθεί πρόσθετη αμοιβή, βάσει των ωρομισθίων που θα απασχοληθούν (βλέπε ανωτέρω στην παράγραφο Β).
Από την Επιστημονική Ομάδα του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»
2 Σχόλια
Καλησπέρα, θα ήθελα μια τεκμηρίωση στην παράγραφο Β περί μη καταβολής ημερομισθίου στους εργάτες στην περίπτωση που η επιχείρηση συνήθως δε λειτουργεί. Μου προκαλεί απορία, σε ποιό νόμο αναφέρεστε? Ευχαριστώ.
Ο μισθωτός που αμείβεται με μηνιαίο μισθό δικαιούται τον ίδιο μισθό κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το πόσες εργάσιμες απασχολήθηκε τον μήνα αυτό. Δικαιούται δηλαδή τον ίδιο μισθό, και για τον Ιανουάριο και για το Φεβρουάριο και ανεξάρτητα το πόσες Αργίες και Κυριακές έχει ο μήνας.
Αντίθετα, ο αμειβόμενος με ημερομίσθιο λαμβάνει τόσα ημερομίσθια όσα είναι οι ημέρες που εργάστηκε το μήνα. Ως εργάσιμη ημέρα υπολογίζεται η έκτη ημέρα ακόμα για τον πενθήμερο. Επίσης ο αμειβόμενος με ημερομίσθιο δικαιούται να λάβει ημερομίσθιο και κατά τις Αργίες (εξαιρέσιμες εορτές στις οποίες ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η Καθαρή Δευτέρα) κατά τις οποίες δεν εργάσθηκε.
Όμως στη πράξη έχουμε δει ότι δεν εφαρμόζεται και ο εργατοτεχνίτης αμοίβεται κανονικά και την ΚΔ