Το επίδομα Ισολογισμού, δεν “εξαερώθηκε” …

0

Μετά τις αλλαγές που επέφεραν τόσο ο Ν 4046/2012 με την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6 της 14.2.2012, όσο και ο Ν 4093/2012, η διαμόρφωση των αποδοχών ενός νέου μισθωτού κατά την πρόσληψή του στον ιδιωτικό τομέα, ελέγχεται αναλόγως προς την συμμετοχή ή μη, σε εργοδοτικές οργανώσεις, της επιχείρησης – εργοδότη.

Αν ο εργοδότης είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης , η οποία συμβάλλεται στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, ήτοι του ΣΕΒ, ή της ΓΣΕΒΕΕ, ή της ΕΣΕΕ, συνεχίζει να δεσμεύεται και για τους μισθολογικούς, αλλά και για τους μη μισθολογικούς όρους της ΕΓΣΕΕ που ισχύει.

Διαφορετικά, αν δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης συνεχίζει να δεσμεύεται μόνο ως προς τους μη μισθολογικούς όρους. Εφόσον λοιπόν, η επιχείρηση ανήκει στην τελευταία περίπτωση (μη μέλος εργοδοτικής οργάνωσης), για τις «νέες» προσλήψεις, δεν είναι υποχρεωμένη στην καταβολή επιδόματος ισολογισμού το οποίο προβλέπουν κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ. Δέσμευση υφίστανται μόνο στα κατώτατα όρια αποδοχών που προβλέπονται στον Ν 4093/2012.

Ωστόσο, για όσους εργαζομένους είχαν προσληφθεί πριν την εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετημάτων, σημασία έχουν οι σχετικοί όροι που αναγράφονται στην σύμβασή τους. Για το λόγο αυτό η υπ. αριθμ.  4601/304/12-3-2012 ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρει ότι τυχόν επιδόματα που είχαν αναγνωρισθεί σε εργαζόμενο κατά το χρόνο της πρόσληψής του, παραμένουν στην ατομική του σύμβαση ως απλοί ενοχικοί όροι και μετά την εφαρμογή του Ν 4046/2012.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα ισολογισμού ανήκει στις τακτικές αποδοχές και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των επιδομάτων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων.

Ακολούθως, ισχύει ότι το επίδομα ισολογισμού των λογιστών και βοηθών καταβάλλεται, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν, για όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις στις οποίες ο συνολικός αριθμός των λογιστών και βοηθών υπερβαίνει τούς 3 (για την ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ) και τούς 4 για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, καθώς και για όσους Λογιστές και βοηθούς επιχειρήσεων οι οποίες έχουν λιγότερους συνολικά των 3 (ή 4) λογιστές και βοηθούς, ασχολούνται μονίμως, ευθέως και αμέσως με την κατάρτιση του ισολογισμού.

Από το “Βήμα των Λογιστών” του http://epixeirisi.gr/

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.