Ρύθμιση 100 δόσεων : Μην τη “χαλάσετε” !!! (Άρθρο)

0

untitled7

Οι πληροφορίες που “φτάνουν” και αφορούν στο ενδιαφέρον των Δανειστών-Θεσμών για αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων (για τις φορολογικές οφειλές) φαίνεται ότι “πιάνουν” τόπο στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στον Alpha 9,89 : «Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων είπε ότι «πήγε καλά και είναι στα θέματα της διαπραγμάτευσης».
(Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 05-08-2015)

Ακόμα διαβάζοντας από το euro2day.gr και το http://www.forologikanea.gr/ :

Οι πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου έως τις 20 Αυγούστου θα περιλαμβάνεται ένα τριπλό λίφτινγκ στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να αναβιώσει. Αν δεν περιληφθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, θα κατατεθεί σε άλλο νομοθέτημα.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες λαμβάνουν μορφή νομοθετικής διάταξης αφορούν:

1. Το επιτόκιο. Σχεδιάζεται να αυξηθεί κοντά στο 5%, καθώς το ισχύον επιτόκιο θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές. Σήμερα αν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση εντός της ρύθμισης. Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, το ετήσιο επιτόκιο είναι 3%, είτε κάποιος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ είτε 6.000 ευρώ.

2. Τον αριθμό των δόσεων. Για μεγαλο-οφειλέτες οι οποίοι παράλληλα συγκαταλέγονται στους «έχοντες», ο αριθμός των δόσεων πέφτει στο μισό. Στο υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γίνονται αυτές τις ημέρες τα τελικά σενάρια τα οποία θα βάλουν τις διαχωριστικές γραμμές οφειλής και εισοδηματικής κατάστασης, προκειμένου να προσδιορίσουν τους φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις.

«Δεν μιλάμε για όσους χρωστούν 2.000 ευρώ και δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα από 20 ευρώ το μήνα που προβλέπει η ρύθμιση, μιλάμε για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ακόμα και εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά σήμερα έχουν εκατό δόσεις» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

3. Τη συνέπεια. Η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Μπορεί, για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος να έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων για παλαιές του οφειλές και να αφήσει απλήρωτο το φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσής του. Με τα σημερινά δεδομένα δεν χάνει τη ρύθμιση.

Τώρα-διαπίστωσαν-το-αδιέξοδο-στις-συντάξεις

Διαβάζοντας λοιπόν τις παραπάνω δηλώσεις και πληροφορίες , τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια βασικά ερωτήματα – συμπεράσματα :

1. Αφού η ρύθμιση “πήγε καλά” ποιος ο λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει ? Αφού Πολίτες και επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν σε “καλό” βαθμό στην ένταξη τους στη ρύθμιση.
Μάλιστα αν δούμε και τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την εισπραξιμότητα των Ληξιπρόθεσμων χρεών θα διαπιστώσουμε ότι έως 30/06/2015 είχαν εισπραχθεί 1,685δις από νέες και παλαιές οφειλές (ενταγμένες ή μη σε ρυθμίσεις) Βλέπε Σχετικό Πίνακα

2. Η πορεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική αρχή δεν είναι “καλή”… Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται και πάλι οφειλές , γεγονός που δείχνει ότι κύρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και παράλληλα ο αποδιοργανωμένος μηχανισμός του Υ.Ο αδυνατεί να ελέγξει εκείνους που έχουν τη πραγματική δυνατότητα να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

3. Τα νέα δεδομένα ως προς τις φορολογικές επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων , θα επιτείνουν το πρόβλημα και θα εκτινάξουν και πάλι τις οφειλές στα ύψη. Άρα “πετώντας” κάποιους από τη ρύθμιση (αναφερόμαστε σε αυτούς που τη τηρούν)  τι θα καταφέρουμε ? Θα προσθέσουμε και άλλες οφειλές (τις ρυθμισμένες έως 28/02/2015) στις τρέχουσες , “στρουθοκαμηλίζοντας” για ακόμα μια φορά.

4. Το “ηθικό” ζήτημα… Αίφνης εμφανίζεται και αυτό , ως επιχείρημα για το “πείραγμα” της Ρύθμισης !!! Δηλαδή τον Μάρτιο που ψηφίστηκε ο Ν.4321 για τη ρύθμιση εξέλειπε ?
Τώρα λοιπόν εμφανίζεται και πάλι  από τους ίδιους Δανειστές και φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την ίδια Κυβέρνηση ?
Αν ήθελε πράγματι η Κυβέρνηση να θέσει ένα “ηθικό” ζήτημα για τους “έχοντες” που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ,ας το έθετε τον Μάρτιο και όχι τώρα , που είναι εμφανές ότι αυτό αποτελεί μια εκ νέου υποχώρηση  σε οποιαδήποτε απαίτηση των Δανειστών , στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου.
Αλήθεια πόσο είναι “ηθικό” να αλλάζεις ΕΣΥ , τους κανόνες – όρους που ΕΣΥ δημιούργησες και μάλιστα σε ένα Νόμο που απέδωσε , επειδή τελικά στο επιβάλλουν κάποιοι άλλοι ?

adiexodo

Τέλος…

Ένα από τα θετικά της ρύθμισης του Ν.4321 ήταν η παρακάτω πρόβλεψη :
“Η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης: … β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.”

Αυτό σήμαινε ότι αρκούσε στο να διατηρηθεί η ρύθμιση, η υποβολή δηλώσεων (άρα τα οφειλόμενα ποσά βεβαιώνονται) και όχι κατ΄ανάγκη η άμεση καταβολή τους.
Σήμερα συζητείται η ανατροπή και αυτού του όρου ,θέτοντας υποχρεωτική την άμεση καταβολή των τρεχουσών οφειλών ,με ποινή την απώλεια της ρύθμισης.
Συζητείται λοιπόν αυτό τώρα , που η “έκδοση των νέων εκκαθαριστικών”  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η επιβολή νέων φόρων με τον επαχθέστατο Ν.4172/2013 , σε πλήρη εφαρμογή και υλοποίηση.
Άρα ας δώσουμε ακόμα μια “σφαλιάρα” , πετώντας τους από τη ρύθμιση , σε όλους αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν έστω και δύσκολα , ρίχνοντας τους πιο βαθιά στον “Καιάδα” των επιπλέον χρεών , του αδιεξόδου , του λουκέτου , της καταστροφής και… Των κατασχέσεων(?) !!!

Από τις 22 Απριλίου με Άρθρο μας  , είχαμε επισημάνει την αντίφαση που υπήρχε με τη θέσπιση της πολύ καλής αυτής Ρύθμισης και της παράλληλης διατήρησης διατάξεων του Ν.4172 που επέβαλλε και διατηρούσε την απαράδεκτη επιβολή δυσβάστακτων φόρων σε Πολίτες και επιχειρήσεις.

Εν κατακλείδι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών , ας σταθμίσει τα δεδομένα και ας πάρει τις αποφάσεις της. Γνωρίζουμε ότι δεν αποφασίζει “μόνη”… Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον μετά τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 είναι “διαφορετικό”…
Ας κρατήσει όμως “κάτι” από τα λίγα θετικά που δημιούργησε αυτό το 7μηνο της παραμονής της στη ευθύνη του πιο νευραλγικού Υπουργείου της Χώρας και… Ας μη “χαλάσει” τουλάχιστον αυτή τη Ρύθμιση !!!

Τάσος Σακελλαρόπουλος
Λογιστής-Φοροτεχνικός

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.