Η Βέροια όμως έκανε το… βήμα μπροστά: εκεί, όχι μόνο οι εργοδότες φτιάχνουν μαύρες λίστες με ανεπιθύμητους εργαζομένους, αλλά ανταλλάσσουν και πληροφορίες εν όψει ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας.«Προσοχή, έρχονται για έλεγχο τρεις. Η κοπέλα φοράει παντελόνι με κίτρινη μπλούζα με λουλούδια». Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα στην κλειστή ομάδα «κυνηγημένοι» στο facebook, όπου κυνηγημένοι δεν είναι οι εργαζόμενοι αλλά τα ίδια τα αφεντικά.Οι «κυνηγημένοι» από τους εργαζομένους που διεκδικούν και από την Επιθεώρηση Εργασίας, οι οποίοι έφτιαξαν αυτή τη σελίδα ώστε να… αυτοπροστατευθούν, είναι 250 εργοδότες από τον νομό Βέροιας – ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων, σουπερμάρκετ.
Ο αριθμός των αφεντικών σε αυτοάμυνα μπορεί να φαντάζει μικρός σ’ ένα σύνολο 6.500-7.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του νομού, είναι όμως πολύ μεγάλος -και πολύ γλαφυρός για την εργασιακή συνθήκη- για μια περιοχή όπου η πραγματική ανεργία εκτιμάται ότι αγγίζει το 35%.
«Μην τον πάρετε στη δουλειά»
Την ύπαρξη της σελίδας γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Τάκης Ταχματζίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βορείου Ελλάδος την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, εν όψει ΔΕΘ.
Η ύπαρξη του ψηφιακού εργοδοτικού κλαμπ αποκαλύφθηκε τυχαία όταν εργαζόμενος από τη Βέροια προχώρησε σε αγωγή κατά του αφεντικού του επειδή ο τελευταίος αθέτησε τη συμφωνία που είχε γίνει για διευθέτηση εργατικής διαφοράς (ο εργοδότης χρωστούσε 4.000 ευρώ και 25 ένσημα).
Δύο μέρες μετά την αγωγή, ο εργοδότης ενημέρωσε τους… άλλους «κυνηγημένους» του νομού ότι ο Τάδε τού έκανε το και το και εν τέλει, «μην τον πάρετε στη δουλειά». Για κακή τύχη όλων τους, το περιεχόμενο της κλειστής ομάδας έφτασε στα χέρια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.
Ασύδοτη εκμετάλλευση
«Δεν έχει σημασία μόνο το ποσοστό των ανέργων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τάκης Ταχματζίδης. «Για να καταλάβετε το κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά εργασίας, αναλογιστείτε ότι από το 2003 δεν έχει γίνει ούτε μία σοβαρή επένδυση εδώ. Επίσης, υπάρχουν εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης για 400 ευρώ, άνθρωποι που δουλεύουν 25 μέρες για να πάρουν ένα ένσημο, άλλοι που δηλώνονται 4ωροι ενώ εργάζονται 12 ώρες».
Ο κύριος Ταχματζίδης γελάει πικρά όταν αναφέρεται «στην πρωτοπόρο Βέροια όπου οι εργοδότες οργανώνονται μέσω facebook. Η συνεργασία μας με την Επιθεώρηση Εργασίας είναι άψογη, αλλά τι να πρωτοκάνουν μόλις δύο επιθεωρητές για έναν ολόκληρο νομό με 17.000 εργαζομένους; Η υπηρεσία πρέπει να στελεχωθεί και να ενδυναμωθεί κι άλλο για να αντιμετωπίσει αυτή τη ζούγκλα. Αναρωτιέμαι όμως τι θα γινόταν αν εμείς οι εργαζόμενοι φτιάχναμε ανάλογες σελίδες λέγοντας ‘’μην ψωνίζετε από τον Τάδε, δεν κολλάει ένσημα’’;».
«Η δράση του ΣΕΠΕ και τα αποτέλεσμα που φέρνει είναι φυσικό να ενοχλούν όσους συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», μας λέει ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης.
«Η προστασία των εργαζομένων που διεκδικούν τα αυτονόητα είναι βασική διάσταση της καταπολέμησης της παραβατικότητας, γι’ αυτό και κάθε καταγγελία εξετάζεται και η ανωνυμία των καταγγελλόντων είναι διασφαλισμένη. Ηδη, για την πλήρη διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας το ΣΕΠΕ έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διακριβωθούν τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας».