Με έμμεση “ακύρωση” για τους έγγαμους μισθωτούς κινδυνεύει η αύξηση 11% την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για τον μικτό κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου 2019. Και αυτό γιατί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προέβλεπε επίδομα γάμου 10% επί του κατώτατου μισθού για όσους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι παντρεμένοι, έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
του Δημήτρη Κατσαγάνη
Αν η εν λόγω Εθνική Σύμβαση Εργασίας δεν ανανεωθεί από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ) έως τις 31 Μαρτίου και μαζί με αυτήν, η ισχύς του επιδόματος γάμου, τότε το σχετικό επίδομα θα πάψει να ισχύει.
Σε αυτήν την ακραία, για την ώρα, περίπτωση, θα εξανεμίζονταν στην πράξη η αύξηση η οποία θα ισχύσει σε δύο μέρες από σήμερα για τους έγγαμους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, καθώς το επίδομα γάμου είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου (10% έναντι 11%). Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός του έγγαμου άνω των 25 ετών με λιγότερα από τρία χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σήμερα στα 644 ευρώ μικτά έναντι 586 ευρώ μικτά στα οποία ανέρχεται ο κατώτατος του άγαμου.
Αν χανόταν το επίδομα γάμου (στην περίπτωση που δεν ανανεωνόταν έως τις 31/3/2019), τότε ο κατώτατος μισθός του έγγαμου του σχετικού παραδείγματος θα κατέληγε (λόγω της κυβερνητικής απόφασης) να είναι μόλις κατά 6 ευρώ υψηλότερος, φτάνοντας τα 650 ευρώ, καθώς θα μειωνόταν (λόγω ακύρωσης του επιδόματος γάμου 10%) και παράλληλα θα αυξανόταν… στα 650 ευρώ (λόγω της αύξησης 10%). Αντίθετα, αν διατηρηθεί το επίδομα γάμου, ο σημερινός μικτός κατώτατος του έγγαμου (644 ευρώ) θα φτάσει, χάρη στην αύξηση, στα 715 ευρώ.
Ωστόσο, για την ώρα, το ενδεχόμενο απώλειας του επιδόματος γάμου, εκτιμάται από συνδικαλιστικούς κύκλους, ως ακραίο σενάριο, παρά το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δεχθεί στην καλύτερη περίπτωση αμήχανα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%.
Πάντως, πριν καν η κυβέρνηση αποφασίσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού (δηλ. πριν τις 28/1/2019), η ΓΣΕΕ έχει στείλει πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς, προκειμένου να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, μαζί και του επιδόματος γάμου. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω Εθνική Σύμβαση είναι η ίδια με εκείνη του 2012, οπότε η τότε κυβέρνηση (Παπαδήμου) μείωσε με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά 22% τον κατώτατο μισθό.
Έπειτα, το 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά, μετέθεσε την απόφαση για το καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους στην κυβέρνηση. Παράλληλα, ανέστειλε τις μισθολογικές ωριμάνσεις (ή επιδόματα τριετίας) μέχρι το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέσει στο 10% του εργατικού δυναμικού. Η μόνη αποφασιστική δικαιοδοσία σε ο,τι αφορά τα μισθολογικά, η οποία έμεινε στους κοινωνικούς εταίρους ήταν το επίδομα γάμου.
πηγη: capitlal.gr