Μισθούς αντίστοιχους με αυτούς των εργαζομένων στον επισιτισμό προβλέπει για τουλάχιστον 20.000 εργαζομένους στα ταχυφαγεία διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Πρόκειται για την πρωτοβάθμια απόφαση του οργανισμού που εκδόθηκε από την 3μελή επιτροπή και η οποία απορρίπτει για τρίτη φορά το επιχείρημα των εργοδοτών, και συγκεκριμένα του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ότι δεν αποτελεί εργοδοτική οργάνωση και συνεπώς δεν μπορεί να υπογράφει κλαδική σύμβαση.
Στην πράξη ρυθμίζει ευνοϊκά το πλαίσιο για τους εργαζομένους το διάστημα από 28/11/2018 έως 27/11/2019 και προβλέπει μισθούς από 655 ευρώ έως και 940 ευρώ, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τους όρους της κλαδικής σύμβασης του επισιτισμού. Παράλληλα, προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, ανθυγιεινής εργασίας κ.ά., ενώ εισάγει ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τους διανομείς.
Πλέον, οι εργοδότες του ΣΕΠΟΑ έχουν περιθώριο εννέα εργάσιμων ημερών προκειμένου να προσφύγουν στη δευτεροβάθμια 5μελή επιτροπή του ΟΜΕΔ.Εάν αυτό γίνει, κάτι που άλλωστε προεξοφλούν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, η απόφαση της 3μελούς επιτροπής θα παραμείνει ανενεργή.
Να σημειωθεί ότι το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της κλαδικής σύμβασης του 2018. Η περίπτωση αυτή, μάλιστα, βρίσκεται στο εφετείο, καθώς οι εργοδότες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν και την απόφαση της 5μελούς επιτροπής που επίσης δικαίωνε τους εργαζομένους.
Η τύχη της σύμβασης εκτιμάται ότι αφορά τουλάχιστον 20.000 μισθωτούς που εργάζονται στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΠΟΑ. Στην περίπτωση, δε, που η πολυδαίδαλη και χρονοβόρα διαδικασία τελεσιδικήσει και αποφασιστεί η επέκτασή της σε όλον τον κλάδο, θα μπορούσε να «αγγίξει» σχεδόν 30.000 εργαζομένους.
Βάσει δε της πρωτοβάθμιας απόφασης που δημοσιεύθηκε χθες από τον ΟΜΕΔ, οι αμοιβές για τους εργαζομένους στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης θα ξεκινούν από 655,37 ευρώ για τους βοηθούς και 657,70 ευρώ για τους διανομείς και θα φθάνουν έως τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες.
Οι αμοιβές των μπουφετζήδων ορίζονται στα 680,26 ευρώ, των ψηστών στα 667,52 ευρώ, των μπάρμαν στα 742,96 ευρώ και των εργαζομένων στα πόστα του μπουφετζή, πωλητή κρύων φαγητών, ταμία, ψήστη ή τεχνίτη πιτσαρίας στα 657,67 με 670,25 ευρώ τον μήνα.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα κατώτατα όρια των μισθών, ενώ προβλέπονται και επιδόματα.
Ειδικά για τους διανομείς προβλέπεται η καταβολή επιδόματος γάμου 10% (65,7 ευρώ) και επιπλέον 10% για κάθε 3ετία προϋπηρεσίας και μέχρι τρεις 3ετίες (65,7 ευρώ για κάθε 3ετία και έως 197,1 ευρώ).
Η σύμβαση προβλέπει μάλιστα για τους διανομείς και επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.
Ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους σερβιτόρους. Στους εργαζομένους των εστιατορίων, με την εξαίρεση των σερβιτόρων, χορηγείται επίδομα προϋπηρεσίας 4,63 ευρώ ανά έτος σε καθήκοντα συναφή και ομότιμα, όπως και επίδομα γάμου 10%. Οι σερβιτόροι δικαιούνται επίδομα γάμου 10% και 3ετούς προϋπηρεσίας 5%. Οι μάγειροι δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10%.
Η διαιτητική απόφαση προβλέπει και επιδόματα τουριστικής εκπαίδευσης 6%-15%, όπως και προστατευτικές ρήτρες για τους εποχικώς απασχολούμενους.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αφού καταγγέλλει την εκ του πονηρού τροποποίηση του καταστατικού των εργοδοτών, επισημαίνει πως η ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις πλέον πολυπαθείς ομάδες τους, στον απορρυθμισμένο επισιτιστικό τομέα είναι επιβεβλημένη υποχρέωση των κοινωνικών εταίρων και σε αυτό πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας με τις ενέργειές του και τους ελέγχους του.