Την ακύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας με την οποία προβλέπεται η προσαύξηση του νέου κατώτατου μισθού από 1/2/2019, με βάση την προϋπηρεσία των μισθωτών (τριετίες), ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Ο προσφεύγων Σύνδεσμος από την πρώτη στιγμή είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης όσον αφορά το σκέλος των τριετιών, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τους νόμους 4093/2012 και 4172/2013 και ειδικότερα τη διάταξη όπου ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως «μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς».
Η προσφυγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί το νέο δικαστικό έτος (8/10/2019) στο Δ΄Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλο.
Ως λόγους ακύρωσης της απόφασης προβάλει ότι αυτή ελήφθη χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πρώτα η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς και ότι το σκέλος της ύπαρξης εγκυκλίου (που δεν πήρε ΦΕΚ) και όχι υπουργικής αποφάσεως για τις τριετίες.
Ειδικότερα, στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι:
Eισάγονται παρά τον φαινομενικά και ερμηνευτικό της χαρακτήρα, νέες αυτοτελείς ρυθμίσεις περί καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, ορίζοντας ότι τα προβλεπόμενα με την υπ’ αριθμ 30/1/2019 υπουργική απόφαση περί καθορισμού κατώτατου μισθού και ημερομισθίου ποσά θα προσαυξάνονται λόγω προυπηρεσίας (τριετία).
Η προσβαλόμενη εγκύκλιος, αποτελεί έτσι εκτελεστή πράξη της Διοίκησης με κανονιστικό χαρακτήρα, η οποία θίγει τα επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα ημών και των μελών μας.
Η αύξηση με την προσβαλλομένη, του ύψους του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του αντίστοιχου ημερομισθίου δια της προσθήκης προσαυξήσεων λόγω τρετιών, χωρίς νομοθετικό έρεισμα και χωρίς να έχει τηρηθεί η κατά νόμο προβλεπόμενη ως ουσιώδης τύπος διαδικασία της διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης, ήδη αποτελεί ενεστώσα οικονομική επιβάρυνση για σημαντικό ποσοστό των μελών μας.
Τέλος σημειώνεται ότι η προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ παραμονές εκλογών και θα συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2019.
Πηγή: Μαρία Δήμα https://www.efsyn.gr/