Περιδιαβαίνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις και αντιδράσεις, από τη δημοσίευση του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, βλέπουμε τη κοινή αντίθεση και σε κάποιες περιπτώσεις και τον άμεσο συντονισμό επαγγελματικών φορέων, ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Κοινή συνισταμένη ? Το νομοσχέδιο αυτό αν ισχύσει όπως παρουσιάστηκε, “στραγγαλίζει” οριστικά τους εναπομείναντες επαγγελματίες που άντεξαν τη λαίλαπα των τελευταίων 6 χρόνων και σε συνάρτηση με τα ήδη επαχθή φορολογικά μέτρα, οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες από πολλούς κλάδους.
Ήδη η πρώτη αντίδραση έρχεται από μια σειρά επιστημονικούς φορείς (Δικηγόρων, Μηχανικών, Ιατρών, Συμβολαιογράφων κλπ) που σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν :
“…Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες…”
Παράλληλα μελέτες και άρθρα που δημοσιεύονται από έγκυρα ενημερωτικά μέσα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι :
“…Από μια απλή ανάγνωση προκύπτει ότι για τα πολύ χαμηλά κέρδη θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο σύστημα ασφάλισης (εφόσον ισχύσει ως εμφανίζεται στο προσχέδιο), όμως ταυτόχρονα θα υπάρξει τεράστια επιβάρυνση για όσους βγάζουν περισσότερα κέρδη. Οι συνολικές επιβαρύνσεις πλέον θα είναι πολύ μεγάλες και ουσιαστικά θα στραγγαλίσουν τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες εδώ και χρόνια…” Πηγή: Taxheaven © Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική Μελέτη-Άρθρο Δείτε περισσότερα
Θέση για το θέμα πήρε και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων.Για να διαβάσετε αναλυτικά το κείμενο της επιστολής πατήστε εδώ.
Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών -ΠΟΦΕΕ
Μπορείτε επίσης να διαβάζετε όλο το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, όπως το δημοσίευσε “ΤΟ ΒΗΜΑ”.. ΕΔΩ
Τέλος οι αντιδράσεις απ’ ότι φαίνεται δεν περιορίζονται στους επαγγελματίες μόνο, αλλά προέρχονται και από φορείς εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.
Αυτό λοιπόν που αναμένουμε είναι να δούμε τα τελικά κείμενα, που σαφώς θα έχουν και τη “σφραγίδα” εκτός των κοινωνικών φορέων και της Πολιτικής ηγεσίας και αυτής των Δανειστών-Θεσμών.