Αποπληθωρισμός : Ο εφιάλτης της ύφεσης

0

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), παρουσιάζουν τη Χώρα μας να εμφανίζει για 34ο συνεχόμενο μήνα (Δεκέμβριος 2015), Αποπληθωρισμό 1.7%.

Τι είναι και τι σημαίνει για την οικονομία ο αποπληθωρισμός…
Είναι επί της ουσίας η μείωση ή η έλλειψη της ζήτησης, εν αναμονή περαιτέρω μείωσης των Τιμών αλλά και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των Καταναλωτών.
Οι Καταναλωτές  αναβάλλουν τις όποιες αγορές αναμένοντας τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων ευκαιριών σε επίπεδο κόστους.
Μία ανάλογη καταναλωτική στάση είθισται να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις παραγγελίες για προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή την παραγωγή και τις επενδύσεις, άρα και την απασχόληση, πόσο μάλλον τις αποδοχές των εργαζομένων.
Παράλληλα, ο αποπληθωρισμός καθιστά δυσκολότερη των αποπληρωμή χρεών, καθώς τα ίδια χρηματικά ποσά αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Ιδανική συνθήκη για τους χρεωμένους είναι ο ελεγχόμενος πληθωρισμός. Επιβαρυντικός είναι άλλωστε ο αποπληθωρισμός και σε επίπεδο δημόσιου χρέους, καθώς η παραγωγική κάμψη και οι μειωμένες ροές προς τα κρατικά ταμεία δυσχεραίνουν την αποπληρωμή του.

  • Ο αποπληθωρισμός ασφαλώς μειώνει τις τιμές και είναι καλός για τους καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συνοδεύεται από ελάχιστη ή καθόλου ανάπτυξη και συνιστά καταστροφή για την αύξηση της απασχόλησης. Αυτό το μεγάλο δίλημμα των χαμηλότερων τιμών έναντι στάσιμης απασχόλησης είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ιδίως στην περίπτωση της Ελλάδας όπου καταγράφονται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας.
  • Το σκεπτικό πίσω από τον αποπληθωρισμό είναι να μειώσεις τις υπερβολές των τιμών και να σπρώξεις προς κάποια οικονομική ισορροπία. Οι δυτικές οικονομίες γενικώς και η Ελλάδα συγκεκριμένα έχουν επίσης βιώσει υψηλές τιμές και το ερώτημα είναι τι να κάνουν ώστε να αποφύγουν τη μοίρα της Ιαπωνίας που είναι μάρτυρας μιας αναιμικής, κοντά στο μηδέν, οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία 20 χρόνια.
  • Η γνώμη μου είναι ότι ο αποπληθωρισμός δεν συνιστά επιλογή για τη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι ότι η τρόικα πρέπει να πειστεί να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μία επεκτατική πολιτική η οποία θα μείωνε τους φόρους και θα αύξανε το έλλειμμά μας. Ειδάλλως, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η οικονομία μας να αναπτυχθεί ώστε να μειώσει και τη συνολική και τη νεανική ανεργία. Το πρόβλημα είναι η Γερμανία με τον μη ρεαλιστικό φόβο του πληθωρισμού.( Σπύρος Μακρυδάκης Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου – Οικονομολόγος Πηγή : Ναυτεμπορική)

Διαβάστε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για των Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – ΕΔΩ –

 

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.