Σχέδιο για την επόμενη μέρα στον χώρο της εργασίας μελετάει του υπουργείο Εργασίας καθώς από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει πάγωμα των προσλήψεων και των απολύσεων ενώ εκτιμάται ότι μετά το διάστημα της σχετικής απαγόρευσης θα υπάρξει τσουνάμι απολύσεων καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, το νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία βασίζεται στο πρόγραμμα Sure, ο οποίο θα χρηματοδοτήσει το βασικό μέρος του μισθού, και προβλέπει καταβολή προσαύξησης μισθού και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με μερική απασχόληση και με εκ περιτροπής εργασία.
Το σχέδιο στήριξης με την ονομασία Sure συζητήθηκε σε σχετική τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης με τους θεσμούς και θα αφορά μόνο τις χώρες της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους με ευέλικτη μορφή εργασίας ένα επιπλέον ποσό στον μισθό τους με αντίστοιχη προσαύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές διατηρώντας έτσι την θέση εργασίας. Ωστόσο η προσαύξηση μαζί με τον μισθό σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει στο μισθό πλήρους επιδότηση απασχόλησης.
H Φον Ντερ Λάιεν
Εξάλλου και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει αναφερθεί σε πρόγραμμα “ασφάλισης” της εργασίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω COVID-19, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις.
Το πρόγραμμα SURE, όπως είπε, θα λειτουργήσει στη βάση των διδαγμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: το κράτος-μέλος που θα ενεργοποιήσει το μέσο θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά τους και τις εταιρείες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με τους υπαλλήλους τους, δηλαδή χωρίς να κάνουν απολύσεις.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν όπως έχει τονίσει “η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος”. “Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν εργάζονται λόγω προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως ο COVID19 δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργαζόμενούς τους. Θα συνεχίζουν να τους απασχολούν. Ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορεί να διδαχθούν για παράδειγμα νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εαυτούς τους”, αναφέρει.
Σχόλιο Forolinευζήν
Τα προγράμματα της “ευέλικτης” εργασίας όπως και εκείνα της τηλεργασίας & της δουλειάς από το σπίτι, θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό, τη νέα πραγματικότητα στην “covid19 εποχή” καθώς ήρθαν-κατά τη γνώμη μας- για να μείνουν και μετά από αυτή, μαζί με το φόβο. Οι επιπτώσεις, στα εργασιακά δικαιώματα στην “μετά covid19 εποχή” θα είναι καταλυτικές και θα επικρατήσουν ως φυσιολογική & λογική εξέλιξη!