Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι ήδη εδώ

0

Όταν ο πλανήτης εισήλθε σε lockdown πέρυσι, οι 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία τεχνολογίας Awin με έδρα το Βερολίνο έκαναν εκείνο που έπραξαν εκατομμύρια συνάδελφοί τους ανά τον κόσμο: άνοιξαν τους φορητούς υπολογιστές και άρχισαν να εργάζονται από την κουζίνα ή την τραπεζαρία τους. Ταυτόχρονα, η Awin άρχισε να “ανεβάζει” ρυθμούς, καθώς η δραστηριότητά της για λογαριασμό εταιρειών διαδικτυακού λιανικού εμπορίου εκτινάχθηκε, με την πίεση στο προσωπικό να καθίσταται ιδιαίτερα έντονη.

Έτσι την περασμένη άνοιξη, η εταιρεία συνέστησε σε όλους να αποσυνδέονται κάθε μεσημέρι Παρασκευής και να χαλαρώνουν μέχρι το πρωί κάθε Δευτέρας. Το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο -σε επίπεδο πωλήσεων, αφοσίωσης εργαζομένων και  ικανοποίησης πελατών- που τον Ιανουάριο, η Awin αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας εβδομάδα τεσσάρων ημερών για ολόκληρη την εταιρεία, χωρίς περικοπή μισθών ή παροχών. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά”, αναφέρει ο CEO, Adam Ross. “Βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν πιο έξυπνα και να είναι εξίσου παραγωγικοί”.



Η Awin βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας τάσης που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως.

Ο ιστότοπος αναζήτησης εργασίας ZipRecruiter αναφέρει ότι το μερίδιο των αγγελιών στις οποίες γίνεται λόγος για τετραήμερη εβδομάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, σε 62 ανά 10.000.

Ο κολοσσός Unilever ξεκίνησε τον Δεκέμβριο μια ετήσια δοκιμή της ιδέας για το προσωπικό του στη Νέα Ζηλανδία. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για επιδότηση εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Ακόμη και στην εργασιομανή Ιαπωνία, της οποίας η γλώσσα περιλαμβάνει τη λέξη karoshi (θάνατος από υπερβολική εργασία) στο κοινοβούλιο συζητείται πρόταση να παραχωρηθεί στους υπαλλήλους μία ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί η ατομική ευημερία τους.

“]Η εβδομάδα τεσσάρων ημερών αποκτά μομέντουμ”, λέει ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας στο Autonomy, βρετανικό think tank. “Για τη μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών, η μείωση των ωρών εργασίας αποτελεί απολύτως ρεαλιστικό στόχο”.

[…]

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο χρόνος εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί σταδιακά. Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση του 35ωρου. “Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού”, επισημαίνει ο Terry Gregory, ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Εργασίας. “Αυτό δίνει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ισχύ προκειμένου να απαιτούν λιγότερες ώρες εργασίας”.

Δεν λείπει η απροθυμία

Η ευρεία αποδοχή μιας εβδομάδας τεσσάρων ημερών μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη. Ο Jack Ma, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Alibaba, χαιρετίζει συχνά την εξαντλητική εργασιακή κουλτούρα της Κίνας -9 το πρωί με 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα- ως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Στη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα έχασε στις εκλογές του 2019, παρά τη δέσμευσή του να μειώσει την εβδομαδιαία εργασία σε 32 ώρες, σε ορίζοντα δεκαετίας.




Οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να μειώσουν τις ώρες εργασίας χωρίς να μειώσουν και τις αμοιβές, φοβούμενοι ότι η παραγωγή θα μειωθεί. “Οι εργαζόμενοι εκτελούν μια εργασία πιο αποτελεσματικά όσο περισσότερο την εξασκούν”, λέει ο Holger Schäfer, αναλυτής αγοράς εργασίας. “Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν πραγματικά οφέλη παραγωγικότητας από τον μικρότερο χρόνο εργασίας”.

[…]

Η Awin θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του πειράματος αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο ο Ross τονίζει ότι η εμπειρία έχει υπάρξει τόσο θετική που δεν μπορεί να φανταστεί επιστροφή στο παρελθόν. Ο CEO αισθάνθηκε την αλλαγή: πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες μετακινήσεις στο Βερολίνο από το Λονδίνο για έξι χρόνια, τώρα απολαμβάνει μία ημέρα κάθε εβδομάδα με άδεια την ατζέντα του, έχοντας χρόνο με την οικογένειά του ή για να εξετάσει μελλοντικές κινήσεις. Οι εταιρείες συνήθιζαν “να πραγματοποιούν προβλέψεις για τη σωματική υγεία των ανθρώπων, όχι όμως και για την ψυχική τους υγεία”, λέει ο Ross. “Αυτό αλλάζει και θέλουμε να είμαστε ηγετική δύναμη της συγκεκριμένης αλλαγής”.

πηγή: capital.gr



Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.