Εδώ και περίπου 10 ημέρες, από την ημέρα κήρυξης της ΣΣΕ Επισιτιστικών ως υποχρεωτικής (29/06/2022), έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αναστάτωση σε εργοδότες αλλά και λογιστές σχετικά με την υποχρεωτικότητα του 5ημέρου όπως ορίζει πλέον η σύμβαση.
Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων
Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 της ΣΣΕ αναφέρεται:
«Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει:
Υπάρχει υποχρέωση εφαρμογής του 5ημέρου λόγω δεσμευτικής ΣΣΕ (άρθρο 8, Ν.1876/1990) και οποιαδήποτε απόκλιση επισύρει τα ακόλουθα πρόστιμα:
- Μη εφαρμογή όρων Σ.Σ.Ε., Δ.Α. ή Υ.Α. ή Κανονισμού Εργασίας (πολύ υψηλή παράβαση από 1800€)
- Παραβίαση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης των μισθωτών – 800€ / θιγόμενο
Και όλο αυτό έχει επιφέρει αναστάτωση στην αγορά για τους εξής λόγους:
- Είναι σύνηθες να εφαρμόζεται 6ήμερη εργασία στα επισιτιστικά καταστήματα
- Είναι σχεδόν δεδομένο ότι στις εποχικές – τουριστικές επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα, το 6ήμερο ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση όπως άλλωστε συμβαίνει και στα ξενοδοχεία όπου εκεί η ΣΣΕ έχει ειδικό όρο που επιτρέπει την επιπλέον απασχόληση της 6ης ημέρας
- Είναι αρκετές φορές απαιτητό κι απ’ τους ίδιους τους εργαζομένους για αύξηση των αποδοχών και των ημερών ασφάλισης που πολλές φορές διασφαλίζουν και το επίδομα του ταμείου ανεργίας για τα νεκρά διαστήματα
- Υπάρχει έλλειψη προσωπικού τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα επισιτιστικά καταστήματα και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αυτών των αναγκών
Κι έρχεται χθες η διευκρινιστική του Υπουργείου Εργασίας η οποία προσπαθώντας να δώσει λύση στο μείζον αυτό θέμα, έδωσε μια ερμηνεία αντίστοιχη με τους χρησμούς της Πυθίας η οποία ανοίγει τον ασκό του αιόλου για πλήρη νομιμοποίηση της 6ήμερης απασχόλησης σε όσες συμβάσεις δεν το επιτρέπουν.
Τι λέει λοιπόν αυτή η ερμηνεία:
Περαιτέρω , σύμφωνα και με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990 δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη.
Τι σημαίνει με απλά λόγια:
Ότι δύναται να εφαρμοστεί 6ήμερο (40ωρο) αρκεί να υπάρχει ένα απλό αίτημα εργαζομένου
Σχόλια:
- Το 6ήμερο δε το θέλει απαραίτητα πάντα ο εργαζόμενος και μπορεί να είναι απαίτηση του εργοδότη. Ωστόσο και πάλι θα πρέπει να «κάνει αίτημα» ο εργαζόμενος
- Στο ΠΣ Εργάνη δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ειλικρινά απορώ πως δόθηκε τέτοια οδηγία εκτός αν στις επόμενες ημέρες δοθεί αυτή η δυνατότητα. Μέχρι τότε, ένα απλό έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα του εργαζόμενου, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα
Η ερμηνεία Πυθίας για το άρθρο 7 του Ν.1876/1990
Ας δούμε ωστόσο τι λέει αυτό το άρθρο 7.
Οι όροι ατομικών συμβάσεων εργασίας, που αποκλίνουν από τους κανονιστικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι επικρατέστεροι, εφ’ όσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους.
Άρα η ερμηνεία είναι ότι, επιτρέπεται το 6ήμερο γιατί παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους; ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ;
Όχι λοιπόν, δεν παρέχει μεγαλύτερη προστασία η εφαρμογή του 6ημέρου. Αυτό που παρέχει είναι ίσως περισσότερα έσοδα διότι πλέον στο 6ήμερο θα δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής 48ώρου (με 8 ώρες υπερεργασία), ενώ παράλληλα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και στον εργοδότη για να καλύψει τις ανάγκες του. Συγχρόνως επιφέρει και επιπλέον έσοδα στο κράτος. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για ευνοϊκότερη διάταξη προς τον εργαζόμενο.
Γίνεται αντιληπτό ότι υπήρξε η πρόθεση να βρεθεί λύση στην ανάγκη του 6ημέρου που είναι υπαρκτή στον επιστιτισμό, αλλά και πάλι κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Επίσης γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοιες «ευελιξίες», αποδυναμώνεται η βούληση του εργαζομένου καθώς θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί ο εργαζόμενος αν τον πιέσει ο εργοδότης.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να διατηρώ επιφυλάξεις για αυτή την ερμηνεία που ίσως προσβληθεί από φορείς των εργαζομένων με την τελική απόφαση να πρέπει να πάρουν τα δικαστήρια.
Ισχύει το παραπάνω και για την Μερική Απασχόληση;
Η δική μας ερμηνεία είναι ότι σαφέστατα και ισχύει στα πλαίσια των ίδιων δικαιωμάτων με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Παρότι δεν διευκρινίστηκε (ως όφειλε να γίνει) από την χθεσινή ανακοίνωση
Και τι ισχύει με το ΕΡΓΑΝΗ και τους όρους τους Ατομικής Σύμβασης;
Τυπικά θα έπρεπε να αλλάξει το 6ήμερο σε 5ήμερο από τις 29 Ιουνίου με Ε4 Τροποιητικό Ωραρίου. Στη συνέχεια και από χθες, να υπάρξει αίτημα του εργαζομένου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για 6ήμερη απασχόληση. Στη συνέχεια θα εγκρίνει αυτό το αίτημα ο εργοδότης. Και τέλος να αποσταλεί εκ νέου Ε4 Τροποποιητικός Ωραρίου όπου θα αλλάξει το 6ήμερο στο 5ήμερο.
Πόσο κρίμα κι άδικο είναι όλο αυτό για χιλιάδες συναδέλφους που εδώ και 1 εβδομάδα έτρεχαν (χωρίς οδηγίες) να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα!
Και κανείς αρμόδιος δεν σκέφτηκε παράλληλα να δώσει μια οδηγία, μια βοήθεια, μια παράταση βρε αδερφέ επιτρέποντας να επικρατήσει αυτό το αλαλούμ το οποίο ενισχύθηκε γιατί και πάλι κάποιος δεν σκέφτηκε να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα 2 ημέρες μετά δηλαδή από 1η Ιουλίου!
Ανοίγει ο δρόμος για 6ήμερο στα Ξενοδοχεία
Εδώ να θυμίσουμε ότι και η υποχρεωτική Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας έχει την εφαρμογή του 5ημέρου ενώ επιτρέπει το 6ήμερο κατ’ εξαίρεση και λόγω εποχικότητας ως έκτακτη επιπλέον απασχόληση.
Και απορώ για ποιο λόγο έχουν επιβληθεί τόσα πρόστιμα για παράβαση της 5ήμερης εργασίας σε εργοδότες – ξενοδόχους που τόλμησαν να εφαρμόσουν 6ήμερο (και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων τους).
Δε γνώριζαν το άρθρο 7 του Ν.1876/2010 οι ελεγκτές του Σ.ΕΠ.Ε.;
Σαφέστατα και το γνώριζαν. Εκείνο που δε γνώριζαν είναι ότι υπάρχει και αυτή η ερμηνεία – η χθεσινή – από το Υπουργείο Εργασίας.
Άρα; Άρα ας επιστραφούν στους εργοδότες όλα αυτά τα «παράνομα» πρόστιμα.
Και τώρα τι; Και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα το πρωί, δύναται ο κάθε ξενοδόχος, αφού το αιτηθούν οι εργαζόμενοι του, να εφαρμόσει 40ωρο σε 6 ημέρες. Όπως επίσης προκύπτει κι από την προαναφερόμενη ερμηνεία ότι αν ο εργαζόμενος επιθυμεί να εργάζεται 5ήμερο αλλά όποτε παραστεί ανάγκη (και για δική του προστασία … όπως λέει η διευκρινιστική) μπορεί να απασχολείται και σε 6η ημέρα.
πηγή: e-forologia