Υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του επισιτισμού και της εστίασης και για πάνω από 400.000 εργαζόμενους είναι από το Σάββατο 17 Ιουνίου η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
της Ρούλας Σαλούρου
Η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), κήρυξε υποχρεωτική τη νέα ΣΣΕ και ήδη, η απόφασή της δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δίνοντας σήμα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των μισθών.
Μάλιστα, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τα μισθολογικά κλιμάκια που ορίζονται στη σύμβαση αποτελούν τα κατώτατα όρια για εργαζόμενους σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστήρια, ψητοπωλεία κ.ά. και δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν. Επίσης ισχύουν στα καφενεία, καφέ – σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτήρια, λέσχες, κυλικεία, καφεζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, μπουάτ κ.α.
Όπως επισημαίνει ο Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net Βασίλης Πρασσάς, με τη νέα ΣΣΕ:
- Χορηγούνται αυξήσεις 5,5% σε όλες τις ειδικότητες και διαμορφώνονται μισθοί μεγαλύτεροι των νέων κατώτατων ορίων (780 ευρώ).
- Προβλέπεται νέα αύξηση 5% από 1/1/2024.
- Διαμορφώνεται για 1η φορά ελάχιστος μισθός για Σερβιτόρους και Βοηθούς Σερβιτόρων σε περίπτωση που δεν αμείβονται με ποσοστά ενώ αλλάζει και το πλαίσιο ασφάλισης όσων αμείβονται με μηνιαίο μισθό.
- Διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο για την απασχόληση πάνω από 48 ώρες εβδομαδιαίως.
Αποκωδικοποιώντας τους όρους της σύμβασης, ο κ. Πρασσάς επισημαίνει ότι κηρύχθηκε υποχρεωτική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αφορά όχι μόνο τους εργοδότες που είναι αλλά και αυτούς που δεν είναι μέλη των φορέων που υπέγραψαν τη σύμβαση.
Τι ισχύει για τους σερβιτόρους:
Η συγκεκριμένη ειδικότητα κανονικά αμείβεται βάσει του αρ.54 του Ν.2294, που ορίζει ότι η αμοιβή τους καθορίζεται σε ποσοστό 16% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για καφέ, μπαρ, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και σε ποσοστό 13% επί του λογαριασμού των πελατών αν πρόκειται για εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης. Ωστόσο είναι πολύ σύνηθες, η αμοιβή αυτών των εργαζομένων να γίνεται με βάση τα κατώτατα όρια.
Πλέον, σημειώνει ο σύμβουλος εργασιακών θεμάτων, η συνήθης πρακτική που όριζε αμοιβή με τα κατώτατα όρια έχει μια σημαντική διαφοροποίηση καθώς για πρώτη φορά καθορίζεται ελάχιστος συνολικός μηνιαίος μισθός σερβιτόρου, ο οποίος ανέρχεται σε 990 ευρώ (ημερομίσθιο 45 ευρώ) και του βοηθού σε 784,30 ευρώ. Επομένως σε περιπτώσεις σερβιτόρων που αμείβονταν με τα κατώτατα όρια, η αύξηση είναι της τάξης του 25%. H διατύπωση στη σύμβαση κάνει αναφορά και στο ημερομίσθιο (45 ευρώ), το οποίο από όσα μπορούμε να συμπεράνουμε, αφορά την αμοιβή για 8 ώρες και όχι το κλασικό ασφαλιστικό ημερομίσθιο. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η πράξη 45 ευρώ Χ 22 ημέρες εργασίας = 990 ευρώ.
Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν και όσον αφορά στον τρόπο που υπολογίζεται η ασφάλισή τους. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Πρασσάς, στη νέα Σύμβαση, αναφέρεται πως «σε κάθε περίπτωση αμοιβής σερβιτόρου με μισθό, η ασφάλισή του υπολογίζεται επ’ αυτού». Συνεπώς, συμπεραίνει κανείς πως δεν έχουν ισχύ τα Τεκμαρτά Ημερομίσθια.
Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, κάτι τέτοιο είναι λογικό και αποτελεί αίτημα όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο, όμως υπάρχει θέμα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΦΚΑ.
Βάσει της νέας Σύμβασης, το 5ήμερο/40ωρο είναι υποχρεωτικό και τυχόν απασχόληση 6ης ημέρας λόγω εποχικότητας ή φόρτου εργασίας, είναι πέραν των 40 ωρών. Επίσης, το διάλειμμα δεν επεκτείνει το ωράριο εργασίας.
Τι ισχύει με τις υποβολές στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πρασσάς, η πρώτη υποχρέωση ως προς την υποβολή Ε4 Τροποποιητικού Αποδοχών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την 1η Ιουνίου και γίνεται μόνο στην περίπτωση όπου αλλάζουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Αυτονόητο είναι, σημειώνει ο ειδικός, ότι πρέπει να αποφασιστεί άμεσα η χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής του Ε4 Τροποποιητικού Αποδοχών.
Η νέα προσαύξηση για απασχόληση πέραν των 48 ωρών
Στο άρθρο 5 της νέας ΣΣΕ αναγράφονται τα ακόλουθα:
ε. Η προσαύξηση των αποδοχών σε περίπτωση εργασίας άνω των 48 ωρών εβδομαδιαίως ανέρχεται σε ποσοστό 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, χρίζει άμεσης ερμηνείας καθώς με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο, συμπεραίνει κανείς ότι αν ο εργαζόμενος απασχολείται σε 5ήμερη βάση με 1 ώρα υπερεργασία και απασχοληθεί 8 επιπλέον ώρες την 6η ημέρα, τότε οι ώρες πέραν των 48 (δηλαδή οι 5 ώρες) θα αμείβονται με προσαύξηση 20%.
Εννοείται φυσικά ότι αν πρόκειται για απασχόληση πέραν της 9ης ώρας, τότε εκεί υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο αμοιβής ως υπερωρία με προσαύξηση 40%.
Πώς διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί
Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων των περιπτώσεων I και II που αναγράφονται κάτωθι αυξάνονται από την 1η Ιουνίου 2023 και διαμορφώνονται ως εξής:
Επιδόματα
Για τους εργαζόμενους σε καταστήματα της πρώτης κατηγορίας ισχύουν τα εξής επιδόματα:
- Επίδομα προϋπηρεσίας: 4,63€/ανά έτος. Ειδικά στους σερβιτόρους χορηγείται επίδομα 3ετίας 5% για τη συμπλήρωση 3 ετών υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη (υπολογίζεται επί του κατώτατου νόμιμου βασικού μισθού).
- Γάμου: 10%
- Εποχικής απασχόλησης: Στο προσωπικό κουζίνας που εργάζεται εποχικώς, κάθε μήνα χορηγείται επίδομα ποσοστού 10%, υπολογιζόμενο επί των βασικών μισθών.
- Τουριστικής εκπαίδευσης: 15% για πτυχιούχους ανώτερων σχολών, 10% για αποφοίτους μέσων τουριστικών σχολών και 6% για αποφοίτους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης.
- Ανθυγιεινής εργασίας: 10% σε μάγειρες και όλους τους εργαζόμενους εντός του χώρου της κουζίνας.
Για τους εργαζόμενους σε καταστήματα της δεύτερης κατηγορίας ισχύουν τα εξής επιδόματα:
- Επίδομα προϋπηρεσίας: 5% για κάθε 3ετία και μέχρι 5 τριετίες.
- Γάμου: 10%
- Ανθυγιεινής εργασίας: 10% σε ψήστες και τους λαντζέρηδες.
- Τουριστικής εκπαίδευσης: 15% για πτυχιούχους ανώτερων σχολών, 10% για αποφοίτους μέσων τουριστικών σχολών και 6% για αποφοίτους ταχύρρυθμης εκπαίδευσης.
πηγή: euro2day