Λεφτά υπάρχουν και τα λένε…bitcoins (μέρος Α’)

2

Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Μεγαλύτερη, ενδεχομένως, και από την πρώτη εμφάνιση των πιστωτικών καρτών.

Πρόκειται για  ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Εκτός του ότι είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις ή τράπεζες. Είναι ο ορισμός της οικονομικής ανεξαρτησίας, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται.

Εξ αυτού του λόγου δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα, δεν υπάρχει νομισματοκοπείο που να ασχολείται με αυτό και βέβαια δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή άλλη χρηματοπιστωτική υπηρεσία. Ειδικότερα, η  παραγωγή,  αποθήκευσή και διακίνησή αλλά και κάθε συναλλαγή με αυτό γίνεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικό πορτοφολιού.

Αν κανείς προσπαθήσει να μιλήσει στη γλώσσα των «κομπιουτεράδων» μπορεί να πει ότι είναι ένα σύστημα πληρωμών peer to peer και ένα ψηφιακό μέσω συναλλαγών ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Αυτό που γέννησε το Bitcoin θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν η κρίση καθώς η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το bitcoin έγινε το 2008, ενώ η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 2009.

Παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουν πότε δημιουργήθηκε και έχουν κατανοήσει πως λειτουργεί κανείς δεν ξέρει ποιος το δημιούργησε. Το πατρώνυμο του Bitcoin είναι ψευδώνυμο και είναι το Satoshi Nakamoto.

Οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, έγιναν τον Απρίλιο του 2009  με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια. Από τότε έχει γίνει πολύς δρόμος, στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα!

Ο τρόπος να αποθηκεύσουμε τα bitcoin και να κάνουμε αγορές με αυτά είναι ένα ψηφιακό “πορτοφόλι” (bitcoin wallet). Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να βρίσκεται είτε σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε να φιλοξενείται σε κάποια ιστοσελίδα.

Κάθε Bitcoin wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα.

Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι’ αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server.

Όταν γίνεται μια συναλλαγή με Bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών wallets, του αγοραστή και του πωλητή.

Ο τρόπος που λειτουργεί το όλο δίκτυο του Bitcoin είναι αρκετά τεχνικός και έχει να κάνει με ορολογίες που συναντώνται σε συστήματα κρυπτογράφησης, στις οποίες  το κλειδί  είναι τα blocks,  και η επιβεβαίωση των συναλλαγών.

Η ανωνυμία των ηλεκτρονικών πορτοφολιών είναι αυτή που κάνει να παραμένουν ανώνυμοι και οι ιδιοκτήτες των bitcoins και άρα ο λόγος που είναι μη ανιχνεύσιμα. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε κάθε νέο block να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και του προηγούμενου block, σαν αλυσίδα

Η διαδικασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών μέσω της λύσης του κάθε blok ονομάζεται mining (από το mine=ορυχείο) και τα άτομα που συμμετέχουν ονομάζονται miners.

Με βάση αυτό το μοντέλο, το έτος 2140 θα παραχθεί το τελευταίο Bitcoin, το τελευταίο ελάχιστο κλάσμα bitcoin, για την ακρίβεια, και ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων Bitcoin θα είναι ακριβώς 21 εκατομμύρια.

Όλο αυτό το σύστημα συνεχούς επιβεβαίωσης των συναλλαγών ουσιαστικά κάνει το ψηφιακό νόμισμα απρόσβλητο όσον αφορά τους hackers.

Μερικοί από τους ανταγωνιστές του Bitcoin είναι  τα Litecoin, Peercoin, Namecoin, Dogecoin και Primecoin.

O  βασικός λόγος που μπόρεσε να αναπτυχθεί η έννοια του Bitcoin είναι το γεγονός ότι πλέον τα νομίσματα δεν αντικατοπτρίζουν την περιουσία μιας χώρας ή μιας ένωσης σε χρυσό όπως παλιά, ενώ σε συνδυασμό με την εξάπλωση του internet δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εικονικών νομισμάτων εφόσον βρεθούν επαγγελματίες να δεχθούν συναλλαγές σε αυτά.

Αυτόματα η δημιουργία με ευκολία και χωρίς έλεγχο ηλεκτρονικών πορτοφολιών ευνοεί την εξάπλωση τους, ενώ ο τρόπος που κάθε συναλλαγή επιβεβαιώνεται από κάθε ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε όλο τον κόσμο δημιουργεί μια αδιαπέραστη αλυσίδα.

Αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που τα λύτρα των Hackers ζητούνται σε bitcoin αφού κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που θα πάνε και ακόμα και αν το εντοπίσει δεν έχει τίποτα να κατάσχει ή να εμποδίσει να χρησιμοποιηθεί.

*Του Άγγελου Κυρίτση. Αναδημοσίευση από το www.pcsteps.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

2 Σχόλια

  1. ΒΕΡΕΝΙΚΗ on

    Ευχαριστούμε. Η πολύ χρήσιμη πληροφορία σας θα δημοσιευτεί στο τελευταίο μέρος του οδηγού για τα bitcoins.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.