Λεφτά υπάρχουν…Τα bitcoins και πώς γίνονται οι συναλλαγές (μέρος Γ’)

0

Στα δύο πρώτα μέρη του αφιερώματος στα bitcoins  είδαμε τι ακριβώς είναι, πώς δημιουργήθηκε, και τη θυελλώδη ισοτιμία του, που ξεκίνησε από τα λίγα cent του δολαρίου και ξεπέρασε για ένα διάστημα τα 1400 δολάρια.

Στο  γ’ μέρος του οδηγού  θα δούμε πόσο ασφαλές είναι το Bitcoin, όσον αφορά τους hackers.

Πρώτα, όμως, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές, καθώς και τον τρόπο δημιουργίας νέων Bitcoin, καθότι αυτές οι διαδικασίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια του ψηφιακού νομίσματος.

Πώς γίνονται οι συναλλαγές με Bitcoin

Ο τρόπος να αποθηκεύσουμε τα bitcoin και να κάνουμε αγορές με αυτά είναι ένα ψηφιακό “πορτοφόλι” (bitcoin wallet). Το πορτοφόλι αυτό μπορεί να βρίσκεται είτε σαν πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, είτε να φιλοξενείται σε κάποια ιστοσελίδα, πχ ένα Bitcoin Exchange.

Κάθε Bitcoin wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα.

Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι’ αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server πχ μιας τράπεζας.

Όταν γίνεται μια συναλλαγή (πχ μια αγοραπωλησία) με Bitcoin, το σύστημα επιβεβαιώνει τις διευθύνσεις των δύο διαφορετικών wallets, του αγοραστή και του πωλητή.

Στη συνέχεια, χρειάζεται να γίνουν κάποιοι περίπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της συναλλαγής.

Οι υπολογισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης που προστατεύουν το σύστημα, οι οποίοι βασίζονται σε μαθηματικά πρωτόκολλα ασφαλείας

Αφότου γίνουν οι πράξεις, κάθε έγκυρη συναλλαγή καταγράφεται. Τα δεδομένα της καταγραφής της συναλλαγής (block) προστίθεται σε ένα δημόσιο αρχείο καταγραφών (log) που ονομάζεται Blockchain.

Το ερώτημα όμως παραμένει: Σε ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα,όταν μάλιστα δεν ελέγχεται από καμία κεντρική αρχή, και δεν υπάρχουν καν νόμοι για να το προστατεύουν, ποιος εμποδίζει ένα hacker να δημιουργήσει 1 δισεκατομμύριο ή και 1 τρισεκατομμύριο από αυτά με λίγα κλικ στον υπολογιστή του?

Ευτυχώς, ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin έχει προβλέψει για αυτό, και μάλιστα με ένα τρόπο που είναι ιδιοφυής.

Το κλειδί για τη λειτουργία του Bitcoin είναι τα blocks, που προαναφέραμε, και η επιβεβαίωση των συναλλαγών.

Για να επιβεβαιωθεί κάθε συναλλαγή ως έγκυρη, θα πρέπει το block που την περιγράφει να “λυθεί” – δηλαδή, τα δεδομένα που περιέχει, με την κατάλληλη επεξεργασία, πρέπει να επιστρέφουν ένα μαθηματικό αποτέλεσμα συγκεκριμένης μορφής, που να αποδεικνύει τη γνησιότητα του block.

Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του συστήματος, έτσι ώστε να μην μπορούν υπάρξουν πλαστά block για συναλλαγές που δεν έγιναν, να μην μπορούν να παραποιηθούν συναλλαγές με διαφορετικά ποσά ή-το σημαντικότερο- να μην μπορούν να γίνουν συναλλαγές με Bitcoin που δεν προέκυψαν από μια έγκυρη συναλλαγή.

Μάλιστα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε κάθε νέο block να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα και του προηγούμενου block, σαν αλυσίδα (=chain, εξ’ ου και όλο το αρχείο καταγραφής ονομάζεται blockchain). Ταυτόχρονα, όμως, όσο μεγαλώνει η αλυσίδα, τόσο πιο περίπλοκη υπολογιστικά γίνεται η διαδικασία επίλυσης των blocks.

Επειδή δεν υπάρχει ένας κεντρικός server που να αναλάβει τους υπολογισμούς, ο φόρτος εργασίας μοιράζεται στους χρήστες που θέλουν να συμμετέχουν ανώνυμα.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης των συναλλαγών μέσω της λύσης του κάθε blok ονομάζεται mining (από το mine=ορυχείο) και τα άτομα που συμμετέχουν ονομάζονται miners. Η πλήρης επιβεβαίωση μιας συναλλαγής (η επίλυση του Block) δίνει σαν ανταμοιβή στον miner έναν αριθμό από bitcoins μαζεμένα.

“Σκάβοντας” για Bitcoin

Αν αυτό σας ακούγεται εύκολο για να παράγετε ένα μάτσο bitcoin που να αξίζουν εκατοντάδες δολάρια το ένα, τότε μάλλον θα σας απογοητεύσω.

Όταν το Bitcoin πρωτοεμφανίστηκε, τα άτομα που αναλάμβαναν το Bitcoin Mining (την επίλυση των Block) ήταν πολύ λίγα και οι υπολογιστές τους ήταν κανονικής ταχύτητας.

Εκείνο το διάστημα, λοιπόν, ήταν δυνατόν κάποιος να τρέχει το πρόγραμμα για bitcoin mining στον υπολογιστή του, και να συγκεντρώσει σε σχετικά σύντομο διάστημα εκατοντάδες bitcoins. Εξ’ ου και τα 10.000 bitcoins για δύο πίτσες.

Πλέον, όμως, αμέτρητοι άνθρωποι ασχολούνται με το bitcoin mining. Κάποιοι που το έχουν πάρει πολύ σοβαρά, είτε έχουν επενδύσει σε υπολογιστές ειδικά για αυτή τη δουλειά, που να μπορούν να κάνουν τις μαθηματικές πράξεις με μεγάλη ταχύτητα, είτε σε ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένο hardware και software για να κάνουν υπολογισμούς ταχύτερα από τους υπολογιστές.

Ένας υπολογιστής των 1000+ ευρώ, που να λειτουργεί όλο το 24ωρο κάνοντας Bitcoin Mining, μπορεί να χρειαστεί 3 μήνες ή και περισσότερο για να επιλύσει ένα και μοναδικό block.

Όσο περισσότεροι Bitcoin miners συμμετέχουν, με όλο και πιο ισχυρό εξοπλισμό, τόσο θα δυσκολεύει η όλη διαδικασία. Επιπλέον, το ίδιο το Bitcoin είναι σχεδιασμένο να κάνει τη διαδικασία να δυσκολεύει.

Επιπλέον, για να μην αυξάνονται ανεξέλεγκτα και ες αεί τα bitcoins, και άρα να παραμείνουν περιορισμένα, η αμοιβή για την επίλυση block είναι σχεδιασμένη κάθε τέσσερα χρόνια να πέφτει στο μισό. Μέχρι και το 2012 ήταν 50 bitcoin. Τώρα έχει πέσει στα 25. Το 2017 θα πέσει στα 12,5, το 2021 στα 6,25 κ.ο.κ.

Με βάση αυτό το μοντέλο, το έτος 2140 θα παραχθεί το τελευταίο Bitcoin (το τελευταίο ελάχιστο κλάσμα bitcoin, για την ακρίβεια), και ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων Bitcoin θα είναι ακριβώς 21 εκατομμύρια.

Δεν πρόκειται να παραχθούν νέα Bitcoin μετά από αυτόν τον αριθμό, και οι αμοιβές για το Mining (για να συνεχίσει το σύστημα να λειτουργεί) θα προέρχονται αποκλειστικά από τις προμήθειες των συναλλαγών.

Τέλος, η ίδια η διαδικασία λύσης των Blocks είναι σχεδιασμένη για να δυσκολεύει. Υπάρχει μια τεχνητή παράμετρος δυσκολίας (που ονομάζεται “Difficulty”) σε κάθε block έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, όσοι χρήστες και υπολογιστές κι αν κάνουν mining, όση επεξεργαστική ισχύ και αν έχουν, να λύνεται κατά μέσο όρο ένα block ανά δέκα λεπτά οπουδήποτε στον κόσμο.

Το Difficulty αναπροσαρμόζεται κάθε 2016 λυμένα blocks, με βάση το χρόνο που πήρε να λυθούν από την προηγούμενη αλλαγή του difficulty.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αρνητικά για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το mining.

Χωρίς αυτά, όμως, το Bitcoin δεν θα είχε καμία αξία, και άρα το ίδιο το mining θα ήταν ανούσιο.

 

*Του Άγγελου Κυρίτση. Αναδημοσίευση από το www.pcsteps.gr

Αξιολογήστε εδώ το foroline.gr σε 2′

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.