Προβληματισμός υπάρχει στους φορολογούμενους 15 ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, για τo θέμα της δήλωσης των ανείσπρακτων ενοικίων τους.
Όπως είναι γνωστό με βάση τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4346/2015-παρ 4, οι φορολογούμενοι προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει, θα πρέπει ως την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος να έχουν εκδώσει σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθώματος ή τελικά να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Με βάση λοιπόν τη παραπάνω διάταξη και την εγκύκλιο- ΠΟΛ 1024/19-02-2016 , που ορίζει τη διαδικασία για να δηλωθούν ως ανείσπρακτα, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.
Λόγω όμως της αποχής των δικηγόρων -αφού απαιτείται νομικό και μόνο έγγραφο-είναι αδύνατη η ύπαρξη άρα και η η προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών. Στη βάση αυτή ο Αναπληρωτής Υπ.Οικονομικών κ.Τρ.Αλεξιάδης τη Δευτέρα 18/04/2016 , απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού κ. Χαράς Κεφαλίδου, ανέφερε ότι οι πιθανές λύσεις στο θέμα που έχουμε είναι τρεις :
“…Η πρώτη λύση που έχουμε είναι να δοθεί άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους (οργανωμένα όμως) στους δικηγόρους να λάβουν ειδική άδεια για τις συγκεκριμένες ενέργειες για τους πολίτες. Η μία λύση είναι αυτή.
Η δεύτερη λύση είναι να παρατείνουμε τις φορολογικές δηλώσεις όταν έχουμε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια, για όσο χρόνο χρειαστεί, για να καλυφθεί το όλο πρόβλημα.
Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε.
Η τρίτη λύση που έχουμε μπροστά μας είναι να δεχτούμε τις φορολογικές δηλώσεις τώρα στις περιπτώσεις που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τροποποιώντας τη σχετική διάταξη και να μας φέρουν τα σχετικά έγγραφα μετά, όταν λήξει η αποχή.
Εξετάζουμε αυτές τις τρεις περιπτώσεις….”