Έκθεση ΔΝΤ και αποπληθωρισμός… (Σχόλιο Foroline)

0

17929980_13825173_1402405100676_1402405100676.limghandler

Χρηματοδοτικό κενό €12,6 δισ. και νέα μέτρα «βλέπει» το ΔΝΤ

Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το «χρηματοδοτικό κενό» που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα από τα μέσα του 2015 και μετά, προσδιορίζοντας έτσι, εμμέσως, στο ύψος αυτό το ενδεχόμενο νέο δάνειο από την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό, όμως, υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μιλήσει για ένα «μονοψήφιο» νούμερο.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί από τις τράπεζες το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Δεύτερο καυτό σημείο της έκθεσης είναι η επισήμανση ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα βουνό από «κόκκινα» δάνεια και θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, καθώς οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) ήταν κατά την άποψη του Ταμείου υπερβολικά αισόδοξες.

Νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ έως το 2015

Τρίτο «καυτό» σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα – με καθυστέρηση από την έγκριση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – είναι ο υπολογισμός του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού», δηλαδή των νέων μέτρων που θα χρειαστούν , προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Αυτά εκτιμώνται στα δύο δισ. ευρώ για το 2015, ανεβαίνουν στα 3,7 δισ. ευρώ για το 2016 και υποχωρούν ξανά στα 1,8 δισ. ευρώ για το 2017.

Η κυβέρνηση, όμως, αμφισβητεί την εκτίμηση αυτή και μάλιστα το ΔΝΤ έχει περιλάβει την άποψή της στην έκθεσή του. Υπολογίζει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αποδώσουν καλύτερα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ετσι, η έκθεση αναφέρει ότι το θέμα θα επανέλθει το φθινόπωρο , στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξετασθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που τυπικά λήγει στο τέλος του χρόνου.

Το ΔΝΤ δεν υιοθετεί αυτή τη φορά ιδιαιτέρως σκληρό λόγο στην έκθεσή του και έχει δυο καλά λόγια να πεί για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική υπέρβαση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι η οικονομία ανακάμπτει το 2014 και ότι «η Ελλάδα έχει περάσει από την πιο αδύναμη στην πιο ισχυρή κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση εντός της ευρωζώνης μέσα σε 4 χρόνια. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα σε σχέση με οποιαδήποτε διεθνή σύγκριση. Και αυτό πέραν όλων αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Ακόμη το ταμείο αναγνωρίζει στην έκθεσή του την προοπτική να εξετασθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πολύ καλής επίδοσης στα έσοδα φέτος.

Αυτά τα καλά λόγια δεν σημαίνουν, βεβαίως, ότι το Ταμείο ξεχνά τις «εμμονές» του σε βασικούς τομείς. Μεταξύ άλλων:

*Στο ασφαλιστικό μιλά για παραμετρικές αλλαγές και ψήφιση νέας νομοθεσίας το Νοέμβριο.
*Στις ομαδικές απολύσεις θέλει επανεξέταση τον Οκτώβριο, με βάση τις «καλύτερες πρακτικές» της Ευρώπης.
*Στη διαμόρφωση του μισθού δεν βλέπει με καλό μάτι τις ωριμάσεις επαναλαμβάνοντας ότι «οι τριετίες αυξάνουν το μισθό στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία 9 ετών στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ της ΕΕ».
*Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπου προστίθενται συνεχώς νέα , με τελευταίο παράδειγμα τις …μανικιουρίστες και στα γυμναστήρια.

Το ΔΝΤ κάνει και πολιτική

Επίσης, το Ταμείο δεν κρύβει τον φόβο του για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος. Ετσι, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν δεν θέλει να κόψει μισθούς ή συντάξεις ή να αυξήσει φόρους ως τις εκλογές του 2016 πρέπει να βελτιώσει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα του δημόσιο τομέα.

Τα «όχι νέα μέτρα», σημειώνει χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να ισχύσουν διαφορετικά γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ότι αφορά το χρέος, η έκθεση περιορίζεται να κάνει την πρόβλεψη ότι θα φτάσει το 128% του ΑΕΠ το 2020 και να επισημάνει τους κινδύνους (καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανάπτυξη κτλ), αφήνοντας τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν πως θα το κάνουν βιώσιμο, στην διαπραγμάτευση που ξεκινά το επόμενο διάστημα.

Αναδημοσίευση από http://www.tanea.gr/

Αποπληθωρισμός 2% τον Μάιο

Επιταχύνθηκε τον Μάιο εφέτος ο αρνητικός ρυθμός του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο -2%, από -1,3% τον Απρίλιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,4% τον Μάιο πέρυσι. Σε ετήσια βάση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (11,7%), στα φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,9%), στη βενζίνη (0,5%), στα αεροπορικά εισιτήρια (20%) και στα έξοδα ξενοδοχείου- παρά τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (3,5%).

Στον αντίποδα, σημαντικές μειώσεις τιμών υπήρξαν σε νωπά λαχανικά (13,3%), νωπά φρούτα (14,9%) και νωπές πατάτες (18,1%). Παράλληλα, λόγω του δεκαήμερου των εκπτώσεων, καταγράφηκαν μειωμένες τιμές σε ένδυση- υπόδηση (9,4%), είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη (6,4%) και οικιακές συσκευές (2,7%).

Σε μηνιαία βάση, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε νωπά φρούτα (1,9%), τυρί φέτα (2,3%), βενζίνη (0,3%), έξοδα ξενοδοχείου (7,7%) και αεροπορικά εισιτήρια (6,9%)

Αναδημοσίευση από http://www.express.gr/

Σχόλιο Foroline
Ο αποπληθωρισμός , δείκτης βαθιάς ύφεσης της οικονομίας , που παρουσιάζει απλά τη συνεχιζόμενη μείωση της καταναλωτικής ικανότητας των Πολιτών , σε συνάρτηση με την εκτιμώμενη ανάγκη λήψης Νέων μέτρων -όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ- εξηγούν το σοβαρό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας και παράλληλα την ΜΗ βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Δυστυχώς οι πολιτικές σκοπιμότητες , εμποδίζουν ριζοσπαστικές αποφάσεις στο θέμα του χρέους και παράλληλα καλλιεργούν προσδοκίες στους Πολίτες για το άμεσο και απώτερο μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.