Η έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ» διεξήχθη από το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το kariera.gr, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (Απρίλιος-Μάιος 2016).
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 5.208 νέοι, εκπρόσωποι της γενιάς Υ (γεννημένοι την περίοδο 1980-2000) ηλικίας 18-35 ετών, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ απ’ όλη την Ελλάδα με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και τυχαία δειγματοληψία. Το μέγεθος του δείγματος περιορίζει όποιο στατιστικό λάθος στο 1% και καθιστά την παρούσα έρευνα τη μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τη γενιά Υ.
Η Γενιά Υ ή Millennials είναι σήμερα η μεγαλύτερη γενιά στον κόσμο. Θέλουν να µαθαίνουν, να αναπτύσσονται, να ξέρουν το «γιατί». Είναι απαιτητικοί, έτοιµοι να αντιµετωπίσουν κάθε πρόκληση, προσαρµοστικοί, έτοιµοι για αλλαγή πορείας ανά πάσα στιγµή. Είναι η γενιά µε τα περισσότερα προσόντα που έχει µπει ποτέ στον εργασιακό στίβο.
Σύμφωνα με την έρευνα οι εταιρείες που θα ήθελαν να εργαστούν είναι οι εξής:
- Coca-Cola Τρία Έψιλον
- Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
- Όμιλος OTE
- P&G HELLAS
- ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ AE
- Ελληνικά Πετρέλαια
- Microsoft
- Nestlé Ελλάς SA
- ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas
- PwC
- Apple
- Deloitte
- Aegean
- Μπισκότα Παπαδοπούλου Α.Ε.
- ΑΚΤΩΡ
- ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
- Ιnditex
- Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
- Ernst & Young
- Τράπεζα Πειραιώς
- MCKINSEY
- Όμιλος Υγεία
- LIDL ΕΛΛΑΣ
- L’Oréal
- Mondelēz International Inc.
- NIKE
- AB Βασιλόπουλος
- Alpha Bank
- KΟΡΡΕΣ
- Όμιλος Τιτάν
- Apivita
- IKEA
- INTRACOM
- Μασούτης A.E.
- SΚROUTZ
- BIC ΒΙΟΛΕΞ
- MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)
- ΔΕΗ
- VODAFONE
Άλλα συμπεράσματα της έρευνας
Σε τι εταιρίες θα ήθελαν να εργαστούν;
- Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η συντριπτική πλειοψηφία στο σύνολό της (73%) επιθυμεί να εργασθεί σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στην κατηγορία των ΜΚΟ (4%). Χαμηλά είναι και τα ποσοστά για το Δημόσιο (8%) και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (6%)
- Δεύτερη σε προτίμηση μετά τον ιδιωτικό τομέα έρχεται η αυτό-απασχόληση με 9%
Θέλουν να εργαστούν σε Ελληνική ή ξένη εταιρία;
- Το 53% των νέων προτιμά να εργασθεί σε Ελληνική εταιρία και το 47% σε ξένη/πολυεθνική εταιρία.
Ποιους κλάδους απασχόλησης προτιμούν;
- Οι εταιρίες Υψηλής Τεχνολογίας και Πληροφορικής, η Βιομηχανία, οι Τράπεζες, Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και Εταιρίες Συμβούλων, οι και οι εταιρίες Ενέργειας/Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών και ο Τουρισμός είναι οι κλάδοι που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των νέων φοιτητών και αποφοίτων, ενώ ο Αγροτικός Τομέας, οι Κατασκευές, το Λιανικό Εμπόριο και η Βαριά Βιομηχανία τη μικρότερη σχετικά προτίμηση.
Συμπέρασμα: Η πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ στην Ελλάδα ιδανικά επιθυμεί να απασχοληθεί σε Ελληνικές, μεγάλου μεγέθους εταιρίες, του ιδιωτικού τομέα, ενώ η υψηλή τεχνολογία και η βιομηχανία συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.
Για ποιο λόγο θα δήλωναν παραίτηση;
- Η αντιλαμβανόμενη έλλειψη δικαιοσύνης (84%), οι εργασιακές συνθήκες (83%) και η μη τήρηση υποσχέσεων (82%) είναι οι τρεις πιο σημαντικοί λόγοι για να αποχωρήσει κάποιος από την εργασία του.
- Οι ευκαιρίες ανάπτυξης (70%) και ο μισθός (69%) παρόλο που είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη δεν είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για αποχώρηση.
- Σε ποσοστό 50% οι νέοι της Γενιάς Υ δηλώνουν ότι θα αποχωρούσαν από την εργασία τους λόγω ασυμβατότητας των αξιών τους με αυτές της εταιρίας, ενώ ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ότι ο ανταγωνισμός μέσα στην εταιρία δεν είναι λόγος αποχώρησης (62%).
Συμπέρασμα: Η ανάπτυξη, οι αμοιβές και το εργασιακό περιβάλλον είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη. Ωστόσο, θα αποχωρήσουν από την εταιρία λόγω έλλειψης δικαιοσύνης, κακών εργασιακών συνθηκών και μη τήρησης των υποσχέσεων. Η δίκαιη εταιρία απέναντι στους εργαζομένους της χαρακτηρίζεται και ως εταιρία που έχει «ήθος». Οι βασικοί λόγοι αποχώρησης των νέων από την εταιρία είναι η έλλειψη δικαιοσύνης που αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει, οι κακές εργασιακές συνθήκες και η μη τήρηση υποσχέσεων.
Info: Για την καλύτερη ανάλυση των στοιχείων σχετικά με την απασχόληση και τους μισθούς που παίρνουν οι νέοι χωρίσαμε το δείγμα μας σε δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους νέους 30-35 ετών. Είναι οι Early Yers, όπως αποκαλούνται, οι οποίοι γεννήθηκαν τα πρώτα χρόνια αυτής της γενιάς. Η δεύτερη είναι η νεότερη ομάδα, οι Late Yers, οι οποίοι είναι 18-29 ετών.
Απασχόληση:
- Το 71% αυτών των νέων 30-35 εργάζονται αυτήν την περίοδο, ενώ στους νεότερους 18-29 το ποσοστό μειώνεται στο 52%
- Το ποσοστό των θέσεων πλήρους απασχόλησης είναι μεγαλύτερο στην ηλικιακή κατηγορία 30-35, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις θέσεις μερικής απασχόλησης και πρακτικής άσκησης.
Τι μισθό παίρνουν τώρα
Στην ερώτηση για τον καθαρό μηνιαίο μισθό παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανά ηλικιακή κατηγορία.
- Ενώ το 45,6% των 18-29 ετών παίρνει κάτω από 500 ευρώ, το ποσοστό μειώνεται στο μισό 21,3% για τα άτομα 30-35 ετών.
- Μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παρουσιάζονται και στις πιο υψηλές μισθολογικές κλίμακες, πάνω από 850 ευρώ.
- Εκεί που η διαφορά είναι μηδαμινή είναι στην κλίμακα 501-850 ευρώ, όπου ανήκει το 1/3 περίπου όλων των νέων που απάντησαν στην έρευνα.
Γράφημα: Καθαρός Μισθός στην Παρούσα Εργασία
Τι μισθό θα ήθελαν να παίρνουν;
Οι νέοι του δείγματος ρωτήθηκαν ποια είναι η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή που θα ήθελαν να λαμβάνουν για μια θέση πλήρους απασχόλησης.
- H μέση μηνιαία αμοιβή σε ευρώ που θα ήθελαν για μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι 985 ευρώ (min 400 – max 5.000), ενώ στο δημόσιο τομέα είναι 940 (min 300 – max 7.000).
- Για μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο σπουδών τους θα ήθελαν να λαμβάνουν 935 ευρώ (min 300 – max 10.000).
- Στην ερώτηση ποιο είναι το ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα που θα θέλατε να κερδίζετε αν κάνατε τη δική σας επιχείρηση, ο μέσος όρος των απαντήσεων είναι 2150 ευρώ (min 400 – max 50.000). Εδώ βλέπουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων να αναμένει πολύ μεγαλύτερα οφέλη από τη δική τους επιχείρηση.
- Οι νέοι επιζητούν υψηλότερες αμοιβές από τον ιδιωτικό τομέα απ’ ότι από το δημόσιο, θα ανέμεναν πιο χαμηλές αμοιβές για μια θέση εργασίας που δε σχετίζεται με τις σπουδές τους και θα ήθελαν η δική τους επιχείρηση να τους αποφέρει πάνω από 2πλάσια μηνιαία αποζημίωση. Ωστόσο, τα επιθυμητά επίπεδα αμοιβών στη φετινή έρευνα είναι σε μέσο όρο 100 ευρώ χαμηλότερα. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι όσο η αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας διατηρείται, τόσο οι νέοι προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Εργασία στο εξωτερικό
Λόγοι Εκπατρισμού
- Οι πιο ισχυροί λόγοι για τον οποίο οι νέοι θα έφευγαν στο εξωτερικό για να εργαστούν είναι με σειρά ιεράρχησης:
- η αδυναμία να βρουν δουλειά στην Ελλάδα
- η ευκαιρία για διεθνή εμπειρία
- μια καλύτερη δουλειά
- η επέκταση της εταιρίας τους στο εξωτερικό
- η ζήτηση για συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες και
- η επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό
Εμπόδια εκπατρισμού
- Δεν θέλουν να αφήσουν την οικογένεια και τους φίλους τους
- Δεν θέλουν να ζήσουν εκτός Ελλάδας
- Δεν ξέρουν τις διαδικασίες για να φύγουν
- Δεν ξέρουν αν έχουν τα απαραίτητα προσόντα
- Δεν μιλάνε τη γλώσσα
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το πλήρες e-book της έρευνας