Ευρισκόμενοι λίγες ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και με αμφίβολη την αναγγελία μιας εκ νέου παράτασης (περίπου 1εκατ. δηλώσεις σε εκκρεμότητα) , θα πρέπει να δούμε το “τελευταίο σφύριγμα” της διαδικασίας αυτής , που είναι η 31η Ιουλίου όπου όπως διαφαίνεται θα είναι και η τελευταία ημέρα καταβολής της 1ης δόσης του φόρου που έχει προκύψει από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τις αρχές του χρόνου και μέχρι 31/05 , οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νομικών και φυσικών προσώπων κυμαίνονται κατά μέσο όρο μηνιαίως στο 5μηνο στα 1,04 δισ. (συνολικά 5,19δισ 01/01-31/05/2014) , για όλα τα αντικείμενα βεβαιωμένων φόρων.
Το ποσό αυτό ήδη είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και κατά την εκτίμηση μας την 1η Αυγούστου 2014 , θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα νούμερα.
Η εκτίμηση μας πηγάζει από τη τρέχουσα πραγματικότητα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της έκδοσης των αντίστοιχων εκκαθαριστικών που αποστέλλουμε ως Γραφείο στους Πελάτες μας.
Σε παλαιότερα σημειώματα μας αλλά και στις ενημερωτικές συναντήσεις που έχουμε διοργανώσει , έχουμε τονίσει τον απόλυτο παραλογισμό που προκύπτει με την εφαρμογή των νέων φορολογικών συντελεστών από τη χρήση 2013 και δώθε.
Ο παραλογισμός αυτός που επικεντρώνεται κυρίως στους επαγγελματίες , πήρε “σάρκα & οστά” με την υποβολή των δηλώσεων τους και με το αποτέλεσμα που τους οδηγεί στη 1η δόση της 31ης Ιουλίου 2014.
Τα ποσά που προκύπτουν για καταβολή φόρων σε σύγκριση τουλάχιστον με τη προηγούμενη χρονιά , στη καλύτερη των περιπτώσεων κυμαίνονται στο 2πλάσιο του περσινού φόρου με ανοδική πορεία , ενώ η ποσοστιαία αναλογία τους με το τελικό φορολογηθέν εισόδημα είναι δυσάρεστα αποκαλυπτική.
Είναι λοιπόν πασιφανές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο την επαύριον της 31/07 θα υπερπολλαπλασιαστούν , αν λάβουμε υπ’ όψιν μας επιπρόσθετα το γεγονός , ότι στις 31/07 θα πρέπει άπαντες να καταβάλλουμε και την 1η δόση (από τις 6 δόσεις) του νέου φόρου ακινήτων , του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ.
Τις τελευταίες ημέρες δε , ακούμε ή διαβάζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα επιμείνει έναντι της Τρόικας στην ανάγκη θέσπισης νέου συστήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών , με περισσότερες δόσεις από τις 12 που ισχύει σήμερα. Βέβαια εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα , του γιατί δεν είχε προβλέψει το Υ.Ο το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εφαρμογή της συγκεκριμένης φορολογικής πολιτικής , ώστε να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση Πολιτών & επιχειρήσεων ώστε να μη φτάσουμε στις δημιουργία “ορδών” οφειλετών προς το Δημόσιο.
Στο ερώτημα αυτό , ας δώσει ο καθένας απ’ εμάς τη δική του ερμηνεία και εξήγηση.
Εν κατακλείδι , το “σφύριγμα της λήξης” της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων θα δώσει τη θέση του στο “εναρκτήριο λάκτισμα” μιας περιόδου ιδιαίτερα επώδυνης για τους Πολίτες αυτής της Χώρας και ιδιαίτερα πολύπλοκης για τους πολιτικούς ιθύνοντες , με τους τελευταίους να καλούνται να επιμεληθούν μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης για την οποία είχαν και θα έχουν τη κύρια ευθύνη.
Τάσος Σακελλαρόπουλος